6. listopadu 2022

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl ministr kultury a místopředseda ODS Martin Baxa.

Celou debatu s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Jde o vějíř možností, které NERV jako poradní orgán kabinetu dává na stůl k diskusi. Jsou tam i věci, se kterými bytostně nesouhlasím. Například zavedení školného na vysokých školách, to říkám otevřeně. Část studia, pokud je to nad nějaký časový limit u magisterského či bakalářského studia, už koneckonců zpoplatněná je. Jsem tedy proti tomu, aby se školné na vysokých školách zavádělo,“ upozornil v Partii ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Martin Baxa ale naopak uznal, že některé návrhy k debatě jsou. „Například slučování agend či téma efektivity veřejné správy,“ uvedl.

„Základním principem, který naše vláda striktně dodržuje, je ten, že se musí dostat dostupná kvalitní péče všem občanům, nebo všem těm, kteří platí zdravotní pojištění. To je přece naprosto nezpochybnitelné,“ zdůraznil ministr kultury Baxa. Podle Lochmana by k tomu měli být zástupci koalice „velmi opatrní“. Debata je podle Baxy možná o zavedení možnosti dobrovolného doplňkového připojištění, což je v programu kabinetu. „Rozhodně nesměřujeme v žádném případě k tomu, aby docházelo ke snižování velice dobrého standardu českého zdravotnictví,“ upozornil.

Přepis debaty:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní skoro poledne. Na CNN Prima News pokračuje Partie. Já vám děkuju, že se stále díváte, nebo že jste si přepnuli z Primy na CNN Prima News. Nabízím slibovanou velkou politickou diskusi se čtyřmi zástupci politických stran a hnutí. Vedle mě
Martin Baxa, ministr kultury a místopředseda Občanské demokratické strany. Dobrý den, vítejte.

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Dobré poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Za vládní koalici také Ondřej Lochman,
poslanec hnutí STAN. Dobrý den, pane poslanče.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Dobrý den a děkuju za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rádo se stalo. Pan Martin Kolovratník
poslanec za ANO a místopředseda sněmovního hospodářského výboru. Vítám vás.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Také moc děkuji. Dobrý den. A dobrou chuť k obědu našim divákům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V neposlední řadě pan Vladimír Špidla, bývalý předseda vlády a bývalý předseda sociální demokracie. Dobrý den.

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, vítám vás. A jestli dovolíte, pojďme rovnou začít tou daní z mimořádných zisků. V pátek ji schválila Sněmovna, přichází na řadu
Senát a přichází na řadu pan prezident. Daň má dopadnout na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky, platit má po dobu 3 let od příštího roku do roku 25, její sazba bude činit 60 %. Já s dovolením, začnu u vás, pane ministře. Ta dohoda v koalici se nerodila vůbec jednoduše, viděli jsme nesouhlasné názory k pozměňovacím návrhům, například Pirátů, proti nakonec byl i váš kolega Jan Skopeček. Jak mu rozumíte?

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě se u tak závažné věci ta dohoda rodila obtížně, to nemá smysl nějak zakrývat a bylo to patrné. Já teda osobně se musím přiznat, měl trošku problém s tím, že se někdy zveřejňovaly věci, které ještě nebyly přesně dohodnuty...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale to už tak chodí v politice.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
To k politickému provozu patří. Je to naprosto zásadní záležitost. Chci zdůraznit, že se nejedná o zvyšování daní, jedná se vlastně o speciální přirážku k zisku, který je nad průměrem 4 let, kdy ještě k tomu zisku se připočetlo 20 %. Takže nejedná se o nějaké zvýšení daně, jedná se o speciální nástroj, který vlastně slouží k tomu, aby se dala financovat velká opatření, která my poskytujeme těm, kteří jsou postižení současnou energetickou krizí. Vy jste zmiňovala ty subjekty, kterých se to dotýká, banky, firmy, které se zabývají těžbou, já doplním ještě energetický sektor. Takže v tomto velmi omezeném sektoru, řekněme, tří základních skupin, banky, energetika, těžba nerostných surovin se jedná o zdanění těch nadměrných zisků, který, kde budou výnosy předpokládané ve výši, vyšších desítek miliard, které budou sloužit výhradně k financování pomoci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K té mé otázce, s dovolením, pana Skopečka chápete, nechápete.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jak říkám, je to téma, které prostě vzbuzovalo velké emoce, ta shoda nebyla úplně jednoduchá. Nicméně ten návrh
parlamentem prošel, to je podle mě důležitá zpráva pro to, abychom byli schopni financovat opatření pro následující měsíce.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dostanu se k tomu, kolik těch peněz se vlastně vybere, protože stát počítá s 85 miliardami korun. Pane Špidlo, jestli dovolíte, jak se díváte na ten návrh, na tu finální podobu, kterou
Poslanecká sněmovna přijala?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Podívejte se, v prvé řadě je zásadní věc, že zrušení superhrubé mzdy dostalo veřejné finance do totální nerovnováhy a všechny ostatní kroky už jsou jenom vynucené.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, pokud by nebyla zrušena superhrubá mzda nebo snížena daň z příjmu, vy jste si jistý, že by tato daň nebyla potřeba?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Já jsem si jistý, že by byla potřeba, protože po mém soudu místo takovéto speciální daně je daleko výhodnější progresivní sazba v dani z právnických osob, která by zachycovala ty nejvyšší příjmy, a to už napořád, protože dlouhodobě se naše veřejné rozpočty musí stabilizovat. A především podle mého názoru ten prostor je na straně příjmů. Čili po mém soudu je to nedostatečné, je to nedůsledné, technicky to bylo uděláno velmi nešikovně, ale v principu, až tato daň skončí, bude zcela nutné se znovu vrátit k systému.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Slibuju, k tomu se dostaneme k těm návrhům Národní ekonomické rady vlády. Ještě krátce, pane Špidlo, věříte, že se podaří vybrat celou tu částku, protože firmy mohou optimalizovat, jedna z firem, respektive jejich dceřiných společností, které se ta daň má dotknout, říká, že už stěhuje tu firmu do zahraničí. Vybere se těch slibovaných 85 miliard?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Podívejte se, víra je věc, která není úplně spojená s racionalitou vždycky, takže věřit se tomu dá. Ale na druhé straně, zda se tak stane, se dozvíme až… na to nám odpoví až historie, prostě nepovažuji to za pravděpodobné, ale není to nemožné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Potom vám dám prostor k reakci, pane ministře. Pane Lochmane, vybere stát to, co slíbil, 85 miliard, které potřebuje k saturování těch nákladů na zastropování cen energie. Já už jsem zmiňovala, jsou tady nějaké nástroje k optimalizaci, které jsou legální, které jsou běžné, které firmy budou využívat. Jedna z firem EPH Daniela Křetínského hned v ten pátek oznámila, že se odstěhuje z České republiky a změní si daňový domicil. Proč máme věřit tomu, že se to opravdu vybere?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Děkuju. Tak teď 2 odpovědi na ty vaše 2 vlastně otázky. Ta první, máme tu nějakou predikci, já jako
poslancům věřím expertům z ministerstva financí, že dobře predikují. A co jiného mně zbývá, protože jsem si procházel expertní materiály a zde máme tedy predikci 85 miliard. Ano, může to být méně, může to být více, to se uvidí. A pokud to bude méně, no, tak musí přijít ministerstvo financí nebo vláda s dalším nastavením, s další variantou, ale v danou chvíli je to takováto predikce. K otázce, kterou jste říkala ohledně firmy EPH, respektive její dceřiné společnosti. Tak víte, on je to jako velmi jemný mix, jsme tam zvažovali mnoho nastavení, potom například, jestli tam budete mít úroveň pro velké banky nebo už střední, ale nechtěli jsme vykolejit ty střední banky z toho, abychom náhodou nezpůsobili nějaké rozhýbání toho trhu. A tam velmi jemně musíte zvažovat, co uděláte. A když firma EPH, její dceřinou společnost řekla, že odchází, tak nás to samozřejmě mrzí, ale my to nemůžeme dělat podle jedné firmy, my se musíme rozhodovat celkově podle toho sektoru a opravdu jemně zvažovat, jak svým způsobem to nastavit. Mimochodem v tomto případě musím říct, že mě to velmi mrzí, protože tato daň je na mimořádnou situaci z mimořádných zisků, nikdo nebude sahat tady firmám, které jsou šikovné a schopně vydělaly své peníze na to, co si zaslouží. Je to opravdu na ty peníze, které z externích zdrojů najednou, protože je třeba vyšší inflace, tudíž vyšší úrokové sazby nebo energetická krize, tak ty přinesly těmto firmám ty peníze, na ty my saháme. A když najednou někdo řekne, no, pro to, abyste mi pomohli s půjčkou na likviditu na trhu, abych mohl obchodovat na burze, to bylo od státu fajn, ale když mi zvýšíte daň, tak už to fajn není, já odcházím, tak to nepovažuju za férové.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom pro vysvětlení, tu půjčku poskytl stát prostřednictvím ministerstva financí, aby firmy měly dostatečnou likviditu, dost peněz, aby mohly obchodovat na burze a EPH byla jedním z těch příjemců půjček. Pane
poslanče Kolovratníku, vy jste pro tu implementaci windfall tax do toho daňového balíčku ruku nezvedli. Proč?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
No, ona ta slova, která teď řekl pan
poslanec Lochman, zní hezky, to slovíčko jemně a podobně, ale bohužel, pánové, je to celé špatně, a to už v DNA, už v základu toho projednávání a toho celého přístupu k té mimořádné, chcete-li, válečné dani. Já tady připomenu to, že by se měla použít, že takový nástroj by se měl použit, navrhla a doporučila Evropská komise už v březnu 22, to je před půl rokem. Vy jste prostě promarnili půl rok času tohle všechno připravit. A přesně se do toho pak promítají ta veřejná prohlášení členů koalice, té slepené pětikoalice Piráti, kteří mluví o zlých oligarších, o bankách, které mají odvést své peníze, že vy zkrátka nejste schopni mezi s sebou se dohodnout. A to je ta vláda národního zmaru, to je ten chaos, který do toho, pánové, vnášíte, to je realita. A my říkáme jako opozice, principiálně ano, s tím souhlasíme, a určitě bychom proti těm hezkým slovům jemně vážit, odvést ty nadměrné zisky zpátky lidem, s tím souhlasíme. Souhlasili jsme a líbilo se nám i to, že to bylo postavené na daňovém balíčku, který chystala už předchozí vláda, tam jsme měli jednoznačně kladné stanovisko. Ale ptáme se, proč taková věc neprošla zkráceným, ale normálním legislativním procesem, kde se k němu vyjádří Česká národní banka, asociace atd., na to bychom je jako opozice připravili. A když vidíme, poslední věta, jak se takhle zásadní věc lepí na poslední chvíli poslaneckým pozměňovacím návrhem ve Sněmovně, tak to je pro nás zkrátka špatně. A druhé téma, určitě se k němu vrátíme, pan poslanec Lochman je za STAN, to, že část těch daní by měla jít obcím a krajům, to jste naprosto zabili a s tím máme velký problém.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Lochman, potom pan ministr Baxa, pojďte reagovat, padla tady velmi ostrá kritika k vládě a padala i v
Poslanecké sněmovně.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
To je celé špatně. Museli bychom se vrátit k tomu, co říkal pan Špidla, kdybychom měli superhrubou mzdu, tak řešíme poloviční problém, to je první věc. Takže by to nebylo celé špatně, tak jak říká tady pan kolega, a bylo to třeba z poloviny špatně, bych nejspíš slyšel od pana kolegy. Jinak, co se týká toho procesu, je to velmi složitý proces a povedl se nám dohodnout, když se podíváte na hlasování, tak drtivá většina těch
poslanců byla pro, my jsme se na tom shodli. To, že jsme museli ujít nějakou cestu, to je jasné, protože to je velmi zásadní věc. A ještě potom, když jsme mluvili o té optimalizace, a tom, že se bojíme, jestli ty zisky budou takové nebo nebudou ty výnosy, tak pokud to budou ty firmy optimalizovat a budou investovat, tak to je přece správně, ony tady v té republice investují, tady nechají ty peníze. A potom, co se týká obcí, pane kolego, k tomu se určitě dostaneme v detailu, ale to je opravdu pro mě jako skoro drtivý nesmysl, protože my tu máme v danou chvíli, já jsem si to ještě dneska kontroloval, ještě před měsícem jsem byl starostou, výnos u nás, daňové výnosy jsou o 14 % vyšší proti predikci, a to mají ty obce na to, aby pokryly ty náklady, které vznikly nyní s inflací. K tomu stát dodává stropování energetických cen. A na toto potřebuje vybrat ty peníze z mimořádných zisků. Co by dávalo za smysl, kdybychom 2× posílali těm obcím peníze, jednou na to zastropování a podruhé z té daně, to přece logicky smysl nedává, protože je to mimořádná daň na mimořádné období.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Daň z příjmu právnických osob je složená daň, má mít výnosy pro obce a vy jako zástupce STANu jste proti obcím, takhle to je.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
O nic nepřicházejí, naopak...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Lochmane, jenom velmi krátce, ať se v tom divák vyzná, ten pozměňovací návrh šel od paní bývalé hejtmanky Mračková Vildumetzové. Chtěla, aby část těch peněz vybraných z windfall tax dostaly i kraje a obce, jinými slovy, kraje na to mají a obce peněz dost, na to, aby zvládly energetickou krizi.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Mně se líbí, jak ANO nám teď tady říká, že jsme proti obcím, před 2 roky nám paní Schillerová vzkázala během covidu, že máme peněz dost, že se vůbec nemáme hlásit. Bylo to hodně práce, abychom získali tu kompenzaci zpátky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, pan ministr...

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
To není pravda, ty kompenzace dostaly obce i kraje právě díky hnutí ANO a díky debatě s tehdejší opozicí.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane Kolovratníku, jenom, já jsem byl ve Sněmovně, nebýt našeho tlaku na paní ministryni Schillerovou, nic by nebylo. Ale jeden komentář...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte, prosím, pánové dopředu...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Windfall tax, že v březnu Evropská komise doporučila, ano, to je pravda. Dobře, ale když se podíváme, které evropské země ji zavedly, tak například z našich sousedů Německo, Rakousko vůbec a jediná větší evropská země je Španělsko, protože všude běhají takové diskuse, my jsme naopak jedni z prvních, kteří tento nástroj použili, to je přece velmi důležité.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Přece se nechceme srovnávat s horšími, chceme se srovnávat s lepšími, to za prvé, i Německo pomáhá mnohem více.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Není to pravda. Na té pomoci, kterou my máme, jsme na té špičce v Evropě v té první skupině. Windfall tax je opravdu jako mimořádný nástroj, z toho důvodu je konstruován tímto způsobem. Když jsme mluvili o EPH, ano, tam k tomu odchodu došlo, jenom připomenu, pan
poslanec Havránek za Občanskou demokratickou stranu měl připravený pozměňovací návrh, který by řešil takové situace, bohužel pan Bernard proti němu vystoupil, tím pádem jsme ji nemohli přijmout. Takže i to se dalo ošetřit. Ale dobře, i kdyby EPH toto, když EPH toto udělalo, tak proto jsem, paní Tománková, mluvil v bodě o tom kompletním výčtu třeba jakoby klíčový zdroj peněz windfall tax bude od společnosti ČEZ, která se rozhodně nikam nepřesune, abychom zase z jednoho konkrétního případu nedělali to, co se obecně stávat může.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Už se to pravděpodobně...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
A nemuselo k tomu dojít, kdyby...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak to vnímáte vy, politik, jako člen vlády, to, co tady pan Lochman naznačoval, že EPH přijala tu půjčku od ministra financí, aby mohla obchodovat v těch těžkých časech.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jenom připomenu, že nesrovnávejme EPH s těmi ostatními. EPH, tam je to otázka zisků ze zahraničních prodejů, jak říkám, pan
poslanec Havránek z ODS měl připraven pozměňovací návrh, který by tyto situace ošetřoval, bohužel nenašel pro to koaliční podporu pana předsedy rozpočtového výboru. To já říkám jako jeden konkrétní příklad. Ale to, že se nám, pane Kolovratníku, podařilo jako jedné z prvních evropských zemích přijmout funkční konstrukci windfall tax, která přinese vyšší desítky miliard korun na financování té velké pomoci, kterou my poskytujeme občanům naší země, to je přece klíčová dobrá zpráva... A to, že to doprovází…

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Mohu rychlý dotaz, proč ekonomický poradce premiéra pan Křeček řekl, že je to paskvil, poradce vašeho premiéra.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, jestli to pan Křeček řekl. Já jenom vím, že windfall tax je účinný funkční nástroj pro tu velkorysou pomoc, kterou poskytujeme. Ještě k tomu dotazu k těm obcím a krajům. Já nechci mluvit do politiky STANu, ale jenom chci zdůraznit jednu důležitou věc, naprostá většina těch opravdu mnoho a mnoho desítek miliard směřuje na pomoc konkrétním občanům. To je prostě to, že windfall tax má pomoci financovat tu velkou státní podporu, která směřuje k jednotlivým lidem, jejímž pilířem je zastropování cen elektřiny a plynu, a proto je logické, že to je vyváženo tímto způsobem stát – občané.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pánové. Já teď začnu u vás, pane bývalý premiére, pan prezident vetoval návrh státního rozpočtu, respektive tu novelu a vrátil ho Sněmovně. Zdůvodnil to tím, že příjmová stránka rozpočtu je nižší, než by mohla být. Já navážu na to, co jste říkal na tu debatu k daním, protože pan prezident říká, že pokud by tomu předcházela novela zákona o daních z příjmů, že on vychází z toho, že mu tehdejší vládní koalice slíbila, že to snížení daně z příjmů, respektive zrušení superhrubé mzdy je jenom na 2 roky. Jak to vnímáte, ten jeho vzkaz, jak moc je to zásadní a jak s ním souhlasíte či nesouhlasíte?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Zásadní to je z toho důvodu, že pan prezident má pravdu v této věci. To je zásadní, prostě ta věc byla zformulovaná, byla řečena, je ve veřejné diskusi. To, že prezident republiky obecně nemá žádnou velkou pravomoc, aby tu situaci změnil, to už je jiná záležitost, ale to konstatování je správné a v pořádku. Já nevím, jestli prezidentovi současná vládní koalice slíbila, že zrušení superhrubé mzdy bude jenom časově omezené.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Slíbila mu to ta minulá, respektive minulá ministryně financí, ona říká, že to nešlo dát do toho zákona z legislativních důvodů, ale slíbila mu to. Ale stejně by to mělo platit až od toho příštího roku.

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Pokud to takto bylo slíbeno, to já nevím samozřejmě, protože u těch jednání jsem nebyl, tak to je jedna věc, ale v principu pan prezident má pravdu v této věci.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji. Pane Kolovratníku, pojďme k vám. Ten ústní slib byl dán, dala hopaní Schillerová, tehdejší ministryně financí, a jenom pro pořádek tu daň nebo tu daňovou změnu jste schválili společně s
ODS a s SPD. Bude ten slib někdy dodržen?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
To je otázka tady na kolegy z koalice. My jako...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vy se o to budete zasazovat nebo ne, protože jste ho dali, ten slib.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
A k tomu vysvětlení, ten slib byl dán a platil a byl dán ještě s tím B, že po 2 letech počítáme s postupnou konsolidací veřejných financí, s nástroji jako třeba EET, v kterém se prostě neshodneme. A berme, prosím, to EET jako ilustrační nástroj, který jsme my viděli jako jednu z mnoha věcí, které pomůžou lepšímu výběru daní, tedy té ziskové stránce, k tomu příjmu státního rozpočtu. Takže ta představa, i ten slib byl dán v realitě těch 2 let zpátky s tím, že postupně, pokud hnutí ANO bude mít nebo vláda s hnutím ANO bude mít tu šanci, bude v té konsolidaci pokračovat a půjde v nějaké nastavené slíbené trajektorii, kde jsme ale úplně jinde. A to, co my tady zazlíváme současné koalici a víme, že to máte těžké, že je Ukrajina, atd., že jsme v energetické krizi, ve válečné, ale my zkrátka vidíme, že ty sliby, které byly dány před volbami, že je připravena,
ODS byla připravena škrtnout 100 miliard na výdajích rozpočtu. Nikdy to neudělala. Z toho seznamu jste nikdy nic zkrátka neudělali. Takže já to odmítnutí, to veto pana prezidenta vnímám právě v tom smyslu, že dnes máme jinou vládní koalici a ta bohužel v tom slibu v té trajektorii, která byla naplánována, vůbec nepokračuje, a to je důvod toho veta.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak rozumíte vy, pane ministře Baxo, tomu vetu pana prezidenta, pojďme postupně?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jenom si pojďme říct jednu podstatnou věc. My, teď mluvím
ODS, za zrušením superhrubé mzdy jednoznačně stojíme prostě proto, pane doktore, že zůstalo občanům v peněženkách prostě víc peněz v době, kdy je potřebují. To je přece ta důležitá věc. Vy kritizujete to, že došlo k nějakým snížením výdajů státního rozpočtu, pardon, příjmů státního rozpočtu touto daní a tedy nějaká horší situace ve výdajích. My říkáme, že v této době je přece důležité, a to zrušení superhrubé mzdy zajistilo, že zůstalo lidem víc peněz v peněžence a mohli víc čelit té krizi, která přišla.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Tady je
ODS a ANO ve shodě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ale to, co kritizují ekonomové třeba z Národní rozpočtové rady nebo i z NERVu, je to, že to nebylo kompenzováno snižováním příjmů, které jste teda slibovali a těch 100 miliard jste měli namalováno i...


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Pane Kolovratníku, já argumenty chápu, to si jako řekněme, opozice – koalice. Pojďme si říct jednu věc. My jsme byli jmenováni v prosinci 2021 a po 2 měsících vypukla válka na Ukrajině, přišlo do naší země stovky tisíc ukrajinských uprchlíků, kterým velmi pomáháme, byli jsme zdrceni a jsme stále vysokou inflací a energetickou krizí, která vznikla novou agresí proti Rusku. Tak nemyslím si, že teď je opravdu jako fér argumentovat tím, že jsme neudělali rozpočtové škrty, když výdaje státního rozpočtu...

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ale vy jste ty škrty měli připravené, mluvili jste o seznamu.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
V důsledku toho. Dobře, ale v důsledku, protože jsme zdědili po vás špatný rozpočet, to si taky pojďme říct.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Šesté nejnižší zadlužení v Evropě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, má
ODS v plánu dodržet ten slib Aleny Schillerové vrátit tu daň z příjmu na tu úroveň...

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já musím odpověď na tu vaši původní otázku. Já si teda, upřímně řečeno, myslím, já panu prezidentovi do hlavy nevidím a nemluvil jsem s ním, ale nemyslím si, že by ten důvod, proč vetoval novelu státního rozpočtu na letošní rok, byl principiální ve vztahu k těm příjmům. Já myslím, že se objevily nějaké, že to může být nějaká reakce na nějaká opatření, která provedla Sněmovna ve vztahu k příspěvkovým organizacím Správy Pražského hradu. Já to vidím takhle, možná je to jenom nějaká jako dezinterpretace toho. Ale neviděl bych v tom ten zásadní principiální důvod. A znovu říkám, my jako
ODS stojíme za zrušení superhrubé mzdy, bylo to opatření, které pomohlo. A není fér, pane Kolovratníku, byť chápu, proč v opoziční roli to říkáte, není fér vládě vyčítat, že v době enormních výdajů způsobených potřebou pomoci lidem jsme neprováděli razantní rozpočtové škrty, tak jak naše vláda je byla připravena udělat, protože jsme zodpovědní za dobré hospodaření státu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
K těm se dostaneme, pánové, k vám pane
poslanče Lochmane. To, co tady pan ministra Baxa naznačuje, že stojí za tím vetem pana prezidenta, například paní předsedkyně Poslanecké sněmovny...

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já nestojím za vetem pana prezidenta.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ne, co stojí za vetem prezidenta, co stojí za vetem pana prezidenta, takto naprosto explicitně řekla paní předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a mluvila o tom pozměňovacím návrhu ke státním rozpočtu, který vzal Lesní správě Lány 30 000 000 Kč a převedl je na prevenci, program protidrogové politiky, včetně prevence závislosti na alkoholu. Vy jste podepsaný, jeden z
poslanců pod tím návrhem, jak to vidíte...

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Já jsem podepsaný pod tím návrhem, a to z toho důvodu, že si myslím, že člověk, který byl trestně odsouzený za ekonomický delikt, prostě nemá...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak jste to zdůvodňovali v té důvodové zprávě.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
To si myslím, že ten návrh byl správný. To, že je tady veto prezidenta, no, víte, já jsem jako jediný
poslanec klubu snad nedostal pozvání ani za dveře Španělského sálu na recepci, považuju to za...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jako jediný z klubu.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Jediný z klubu, jako všichni další, kteří byli podepsáni pod tím návrhem. Považoval jsem to za nějaký jako osobní postoj vůči téhle osobě. Ale myslím, že co se týká rozpočtu, tak já věřím, že ani Miloš Zeman není tak malicherný a ješitný, aby ohrozil státní rozpočet kvůli Lánské oboře. Já myslím, že ho k tomu vedly jiné, nebo věřím, opravdu věřím, že ho k tomu vedly jiné důvody, že to nebyla...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ty, které uvádí pan prezident v té zprávě tiskové, kterou vydal po tom vetu?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
No, tak ano, jsme v mimořádné době, takže bychom potřebovali ještě mimořádné příjmy, a to, co pan prezident řekl třeba k superhrubé mzdě, ono by to platilo, pokud by to byl výnos na letošní rok, on už reálně nemůže být, bylo by to na příští rok. Takže já tomu ne příliš rozumím těm argumentům, ale opravdu si myslím, že ani Miloš Zeman by nebyl tak ješitný, aby shodil rozpočet jenom na tom, že 5
poslanců podalo pozměňovací návrh a vzalo 30 000 000 z Lánské obory. Věřím, že tomu tak není. A naopak pojďme se bavit o tom, jak ten rozpočet, my samozřejmě to veto přehlasujeme, máme na to tu sílu ve Sněmovně. A co se týká toho rozpočtu, vracíme se tady opět zpátky k tomu, že prostě my jako STAN jsme byli proti zrušení superhrubé mzdy, a to z toho důvodu, že jsme říkali, toto může přijít. Například pan poslanec Vondrák, současný hejtman říkal, že pro to hlasoval jenom proto, že si myslím, že ty ekonomické přínosy do budoucna, že stále budeme v dobré ekonomické křivce, to se ale nestalo. A to, co řekl pan ministr, tady naopak s ním zase souzním, jako nesouzníme v té superhrubé mzdě, souzním v tom, že, podívejte se, my jsme ve vykloubené době, my přece v danou chvíli, když uděláme to, že vrátíme superhrubou mzdu, tak vezme lidem peníze a současně druhými vidlemi jim zase přehodíme peníze na zastropování cen, to přeci v danou chvíli nedává smysl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pojďte reagovat, pane Kolovratníku.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Je to barevné, to je hezké, někde se shodneme, někde ne. Ale kdo z nás si vzpomene, když pan prezident chodil do Sněmovny debatovat k rozpočtu, vždycky dal ten svůj postoj, vždycky apeloval na ty příjmy, vždycky apeloval na příjmy. A zkrátka já to opravdu vnímám tak, že jemu se nelíbí a vlastně teď mluví stejně jako my opozice, že prostě vláda rezignovala jak tady na zvýšení příjmů, ale taky na větší efektivitu a úsporu výdajů. Opět ty sliby – budeme šetřit, najdeme úsporná opatření. A jaká je realita, teď se vraťme o ten rok zpátky, máte několik ministrů navíc, přibíráte další a další zaměstnance. To přece není, pánové, žádná efektivita. To se nelíbí opozici, nelíbí se to ani panu prezidentovi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pojďme k návrhům Národní ekonomické rady vlády, což je poradní orgán vlády. NERV vydal soubor 28 opatření, jak snížit výdaje a zvýšit příjmy. Pane Špidlo, já předpokládám, že jste ty návrhy viděl, co z toho byste implementoval, kromě toho, že říkáte, že byste zvýšil daně z příjmů?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Podívejte se, to, co vlastně NERV řekl a co je zcela zásadní a strategické, řekl, že nelze konsolidovat veřejné rozpočty bez radikálního zvýšení příjmové stránky rozpočtu. To je výrok NERVu. Když se podíváme potom na výdajovou a příjmovou stránku, tak musím říct, že na výdajové stránce je to víceméně návrat ke klasickému pojetí, které zastávala
ODS a v zásadě žádná z těch věcí není příliš realistická, aby výrazně zkonsolidovala rozpočty. Pokud jde na příjmovou stránku, tak tam je několik věcí, které jsou zajímavé, včetně toho, že je potřeba zvýšit daňové příjmy, včetně toho, že se hovoří o daňové progresi, včetně toho, že se hovoří o změnách majetkových daní a podobně. Čili řekl bych, že materiál NERVu má smysl studovat. Ale jenom, abych uved 1-2 případy. Samozřejmě NERV navrhuje snížit, změnit valorizační vzorec pro valorizaci důchodů a vrátit se k jedné třetině mzdy, což když si to promítnete jenom krátkodobě do času, tak znamená radikální zchudnutí důchodců. Čili ta výdajová stránka v zásadě říká, konsolidujeme výdajovou stránku prostřednictvím chudoby důchodců, což je těžko přijatelné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ještě jeden z návrhů vás poprosím okomentovat. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už oznámil, že by šel cestou úprav podmínek pro podporu v nezaměstnanosti. Na to se díváte jak, v této době, speciálně v této době?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Je to kruté a hloupé, protože to není schopné zkonsolidovat cokoliv, celkové výdaje jsou kolem 10 miliard, takže když to seřízneme na polovinu, tak máme 5 miliard, a kdoví jestli, to za prvé. Za druhé, teď je zjevné, že jsme v nestabilní situaci a že ta mimořádně nízká míra nezaměstnanosti nemusí přetrvat. A za třetí, naše příspěvky v nezaměstnanosti nejsou ani přehnaně vysoké, ani přehnaně dlouhé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ten jeho argument, pana Jurečky, že je to jakýsi motivační prvek, že stále je víc nabízených volných pracovních míst, než těch zájemců, nemá to relevanci?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
To teda nemá vůbec žádnou relevanci, protože se podívejte, poslední míra nezaměstnanosti je 2,2. Čili to znamená, že je v principu plná zaměstnanost, aspoň tak, jak se to konvenčně posuzuje. Co z toho plyne, že tam žádný rezervy nejsou, že to není, že by se lidi vyhýbali, kdo může, tak pracuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Poprosím vás všechny o reakce, začnu u vás, pane ministře, pojďme rovnou navázat na pana bývalého premiéra Špidlu, který říká, že to je hloupé a nic to nepřinese, mluvím teď o návrhu pana Jurečky, který jako jediný z vlády zatím řekl, co z toho by si jako vybral, z toho menu, tak to označil pan premiér.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že je to úplně trefné a znovu bych to rád v této veřejné diskusi zdůraznil. Jedná se o nějakou nabídku, takový jakoby vějíř možností, které Národní ekonomická rada vlády, zdůrazňuji je to poradní orgán vlády, dává na stůl k diskusi. To je podle mě to, co to reálně ve skutečnosti je. Je to mix návrhů, se kterými lze souhlasit méně či více. Je to také, to chci zdůraznit, je to vlastně pohled, nebo je v tom sumář pohledů různých členů. Jsou tam třeba věci, se kterými ani já úplně jako bytostně nesouhlasím...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte jmenovat konkrétně.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jako zavedení školného na vysokých školách, to říkám úplně otevřeně. Mimochodem část studia už dneska, pokud je to nad nějaký ten časový limit pro magisterské a bakalářské studium, už zpoplatněná koneckonců je. Takže já jsem proti tomu, aby se zavádělo školné na vysokých školách jako poplatek pro to základní vysokoškolské studium. Jsou tam samozřejmě návrhy, které rozhodně k debatě jsou, jenom připomenu, je tam slučování agend, velký problém našeho státu, prostě je přehlceno s tím, co má stát na zodpovědnosti, my už na tom pracujeme, postupuje digitalizace. Zcela určitě je tam téma efektivity veřejné správy jako takové, optimalizace počtu zaměstnanců, já mám tady ty návrhy přímo před sebou.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, máte je před sebou, stejně jako já, a u jednoho, já to nepřečtu, je to moc malým písmenkem, máte kroužek a ještě vykřičník.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
To je to zpoplatnění těch vysokých škol. Já to zdůrazňuji takto naléhavě proto, že samozřejmě hned ty návrhy NERVu se staly předmětem nějaké debaty. A někteří kandidáti třeba na prezidentskou funkci, kteří mají evidentně malou šanci uspět, tak to hned využívají k tomu, že nás mlátí po hlavě tím, že chceme zavést školné na vysokých školách, to vůbec nepřipadá úvahu. Ale je to prostě nabídka, ze které se určitě nějaké téma k diskusi dostane do dalšího projednávání, včetně třeba toho, co zde zmiňoval pan vicepremiér Jurečka jako jeden ze svých návrhů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím tomu. Pane Lochmane, je to nabídka, pan Baxa říká, že je to vějíř, pan premiér, že to je menu, co z toho menu si vybere hnutí STAN, byť jsou to velmi politicky komplikovaná nepopulární opatření, co z toho půjde...

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Ty varianty, které jsou představeny, jak říkal pan kolega, jsou to věci k diskusi. Opravdu, když se podíváte třeba na návrhy na snížení výdajů veřejných financí, dočtete se jako 1 bod snížení počtu vězňů, jako druhý snížení počtu policistů, tak na první pohled si říkáte, jako jestli toto je opravdu správně. Jsou to věci, za kterými my bychom rozhodně nestáli, stejně jako za zvýšením poplatků za vysokou školu či dalších.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Návrh pana Jurečky ano, nebo ne, úprava výplaty podpory v nezaměstnanosti?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Myslím, že to je věc, která je k debatě. Nicméně, co si myslím, že, kam se opravdu budeme muset podívat, a to je bez ohledu na to, jaké politické triko tady nyní máme. Musíme si přiznat, že ten dluh, který ten stát má, opravdu jako nesměřuje k dobrému místu. Pan kolega Kolovratník na to vždycky reaguje, že jsme šestá nejzadluženější země v EU, ale jsme také země, která se nejrychleji zadlužuje v EU, takovou státní kasu jsme převzali. My tady budeme muset, a tady budu souhlasit s panem Špidlou, se bavit o variantách, jak vlastně zajistit dlouhodobě, abychom zmenšili ten strukturální deficit státního rozpočtu, který zde máme. Můžeme tu debatovat o nějakém progresivním zdanění, i když je to pro mě věc, která je velmi složitá...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďte o tom debatovat, vy to říkáte velmi opatrně, co z toho, ano, potom snižování výdajů nebo zvyšování příjmů, pan Špidla říká, že bez zvyšování příjmů to stejně nepůjde, tak jakou cestou jít? Je tady explicitně uvedeno od NERVu zvýšit daň z příjmů fyzických osob, revize sazeb spotřební daně, revize sníží pásem DPH atd.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Víte, všechny ty různé slevy, které tam jsou, mají svůj jasný sociální dopad. A pokud se tady o tom chceme bavit, tak musíme se prostě bavit o tom, jak nahradit výpadek ze superhrubé mzdy, proto já říkám, že je k debatě nějaké progresivní zdanění. Musíme se bavit o tom, jestli budeme mít začátkem třicátých let na důchody, my jsme se o tom bavili s panem Špidlou zde v předsálí. A podle mě jedna z těch variant, které tady nabízí NERV, jsou například PPP projekty, pro diváky, to jsou prostě, například pro dálnice, železnice, kde my může využít soukromé peníze a postupně to stát splácí. To je samozřejmě jedna z těch variant, o které bychom měli stát, z toho, co NERV nám tady předkládá. Rozhodně si nemyslím, že třeba bychom měli dál pokračovat v další privatizaci, kterou tam navrhuje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane
poslanče Kolovratníku, co z té nabídky by bylo průchozí přes vás, co byste jako opoziční strana o tom byli ochotni vést diskusi, případně tomu dát své hlasy?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Nejdřív budu malinko obecnější a velmi krátce, pak budu konkrétní. Opravdu platí základní teze, že musíme zvýšit příjmy, snížit výdaje, to je úplně jasné, o tom celý ten NERV je. A chápu kolegy, že to mají těžké. Mně jeden z
poslanců koaličních, nebudu ho jmenovat, abych byl kolegiální, mně teď v kuloárech v pátek říkal, no, ten NERV je vlastně mimo realitu, on si něco doporučuje, ale jak my chudáci to pak máme přijmout, aby to...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto jsem říkala, že to je mimořádně politicky nepopulární.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
...rozumím, že to je těžké. Ještě se musím ale rychle ohradit stále proti tomu narativu, že jsme předali rozpočet v hrozném stavu. Znovu opakuji, Česká republika byla čtvrtá nejméně zadlužená země v rámci Unie, teď je šestá, jsme na tom stále velmi dobře. A v tom dlouhodobém, my jsme si udělali srovnání roku 2013, když ANO získalo tu odpovědnost, tak jsme ten dluh sektoru vládních institucí snížili od roku 13 o 44,5 na 43,3 % HDP, takže i přes ten covid se to dařilo malinko snížit. A teď, ať jsem konkrétní. My jsme tu debatu u nás ještě nevedli, teď říkám já za sebe jednoznačně, a na tom možná by mohla být shoda napříč politickým spektrem, si dovedu představit taková ta opatření typu větší zdanění, nebo větší příjmy z těžby nerostných surovin, větší zdanění těch škodlivých věcí typu kouření, alkohol...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Spotřební daň.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Spotřební daň atd., na tom asi bude shoda napříč politickým spektrem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsou jednotky miliard.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Opět bych si, hned doplním, mohl rýpnout do pana
poslance Bendy s tím jeho příběhem s hazardem, ale nechme to být.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ten pozměňovací návrh byl stažený, nehlasovalo se o něm.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Buďme v této debatě korektní. O co chci kolegy požádat z koalice, pojďte nás jako opozici k tomu přizvat a veďme nějakou širší debatu, ať se to nelepí jednotlivými pozměňovacími návrhy. Pak můžeme táhnout za jeden provaz.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Martine, já vás přizvu hned na podvýbor pro dopravu, kde budeme řešit PPP projekty, tak tam máte mé pozvání.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
PPP projekty jsme my podporovali, já osobně, začínají fungovat velmi dobře. A zrovna možná to jen jeden z příkladů, který také podpoříme. Já bych byl rád, aby se rozšířily na železnici, na Správu železnic, a tam si myslím, že taky budeme ve shodě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji. Nabídka spolupráce. Pane Špidlo, vy jste se, vy jste se pobaveně usmíval při těch slovech pana Kolovratníka, pojďte, prosím, reagovat.

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Protože se dá říct jednoduše, že ten veřejný dluh snížila Sobotkova vláda, nikoliv hnutí ANO. Tehdy byl...

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Vidíte, to je hezké, tak abychom byli korektní, Sobotkova vláda společně s hnutím ANO.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme, já rovnou zůstanu u vás, pane bývalý premiére. Ještě jeden návrh vás si dovolím poprosit, ať okomentujete. Ten návrh, který se týká zdravotnictví. Pan ministr z TOP 09, ministr Válek včera na jejich ideové konferenci řekl, že chce vrátit do hry nadstandardy ve zdravotnictví, už to tady jednou bylo, skončily v roce 2013 poté, co zasáhl Ústavní soud. Pane Špidlo, jak se na ten návrh díváte? Je bez toho udržitelné, či ne české zdravotnictví?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Samozřejmě, že zdravotnictví je udržitelné, záleží na tom, jak zformulujete celkové příjmy státu jako takového. Ale to, co navrhuje pan ministr, je prostě katastrofa. To znamená, že se okamžitě rozdělí zdravotnictví na zdravotnictví podle peněženky a ten standard bude zoufale slabý, protože chcete-li to řešit připojištěním, tak do těch připojišťovacích částí musíte naházet dostatek výkonů, aby vám to vůbec pojišťovacím způsobem vyšlo. Čili ten systém vysaje všeobecné zdravotní pojištění, tak jak je dnes, a přesune to ve prospěch lidí, kteří mají peníze. A musím říct, že když se podíváte na náklady různých diagnóz, tak si velká většina lidí naivně myslí, kteří jsou tak ve vyšší střední třídě, že by na to náhodou mohli mít. Nikoliv, když máte polytrauma, tak vám prostě žádná vyšší střední třída nestačí, když máte hemofilii zrovna tak, když potřebujete transplantaci. Prostě vysoká hodnota našeho zdravotnictví je, že se v zásadě všem lidem dostává té péče, kterou potřebují, říkám v zásadě, jistě najdete na různé jiné okrajové případy, ale to je základní princip. A to, co navrhuje ministr Válek, rozbíjí tento základní princip způsobem, který je naprosto nepřijatelný.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poprosím místopředsedu
ODS, pane ministře, je to něco, o čem v koalici SPOLU diskutujete, je na tom shoda, je to něco, co by mohlo vzejít život?

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Je to návrh, který přednesl pan ministr na programové konferenci své politické strany. Ale určitě to, pane doktore Špidlo, nemyslel tedy tak, jak to říkáte vy, že nebude na léčbu těch, kteří trpí hemofilií. Přece základním principem, který naše vláda naprosto jako striktně dodržuje, je to, že se musí dostat dostupná kvalitní péče všem občanům České republiky nebo všem těm, kteří platí zdravotní pojištění, to je přece naprosto nezpochybnitelné. V programovém prohlášení vlády je napsáno, že zavedeme možnost dobrovolného doplňkového připojištění, a to je podle mě věc, ke které určitě debata možná je. Samozřejmě jakýkoliv...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, také pan Válek připustil, že to rozdělení kvality péče, že by to mohlo vést k rozdělení kvality péče do dvou skupin.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
To, co máme v programovém prohlášení vlády, to znamená dobrovolné připojištění, je nějaká věc, ke které určitě se diskuse může vést. Já jsem hrdý na to, jaká je vysoká průměrná úroveň, to znamená ten standard českého zdravotnictví a jakýmkoliv způsobem naše vláda nechce dělat kroky, které by k tomu měly vést. To, co je v programovém prohlášení vlády, je nějaká jakoby vedlejší část, to dobrovolné připojištění, myslím si, že je funkční. Ale rozhodně nesměřujeme v žádném případě k tomu, aby docházelo ke snižování toho velice dobrého standardu českého zdravotnictví, které mimochodem je výrazně lepší, ten standard českého zdravotnictví je výrazně lepší, než v leckteré jiné zemi na Západ od nás.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Reakce zástupce hnutí ANO, pane Kolovratníku, vy jste přikyvoval, když pan Špidla říkal ty svoje důvody, proč to odmítá.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
My tam vidíme ještě jedno velké riziko právě v tom, v té změně úrovně, řekněme, toho standardu, a to riziko vidíme v tom, že pro zdravotnická zařízení lukrativní výkony, ty, které jsou dobře placené, že budou v takovém systému nenápadně vytahována do takových těch soukromých zařízení, soukromých klinik a podobně. A v tom veřejném, v těch veřejných nemocnicích zůstane to, co zkrátka tak lukrativní a dobré není. To znamená, že tam hrozí poměrně velké úniky z toho systému někam jinam do soukromých rukou. Toho se velmi bojíme. My tedy za sebe jako opozice, je to teď čerstvá zpráva, jednoznačně s tím nesouhlasíme. A možná mohu konstatovat, že pan Válek, pan ministr si na nic nehraje, je za TOP 09, je to jejich nějaká ideová věc, představa. Za opozici, aspoň za hnutí ANO, říkám, že vždycky budeme proti a jednoznačně takovou věc nikdy nemůžeme podpořit a bude to otázka kolegů v koalici, jak se s tímhle popasují.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto mě zajímá názor pana
poslance Lochmana a možná celého STANu, jak byste se k takovému návrhu, nápadu postavili?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Ono je to velmi nové, jak říkají kolegové, protože to byl předneseno včera.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Včera na jejich programové konferenci TOP 09.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Ani jsem neměl prostor o tom se bavit mezi
poslanci. Já se nevěnuju zdravotnickém výboru. Přesto je pro mě velmi důležité, aby jakékoliv snížení kvality u té standardní péče nenastalo, to prostě nesmí ohrozit. Sám to tak vnímám, už to zde bylo řečeno, mám mnoho mezinárodních zkušeností, žil jsem i nějaký čas v zahraničí a vnímám to tak, že ta naše zdravotní péče, ten standard je opravdu vysoký. Opravdu, když máte to porovnání, tak je vysoký. A tady nesmí dojít k tomu snížení. Nicméně, když to mluvil kolega Kolovratník o těch soukromých klinikách. Dneska už to tak je, že soukromé kliniky máte a jednotlivci si tam mohou zajistit ty svoje výkony. Já si myslím, že už ta možnost tady je, samozřejmě na tom připojištění, můžeme se o tom bavit, ale zatím bychom k tomu byli velmi opatrní.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ještě reakce pana bývalého premiéra.

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Jenom, princip pojištění vyžaduje, že musíte mít odpovídající pojišťovací kmen, musí být dostatečně velké, to se nestane, pokud do toho připojištění nenaházíte velmi podstatné zdravotní výkony.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A když jste si vyslechl tu debatu zástupců ANO,
ODS, hnutí STAN. Předpokládáte, že něco takového vůbec vzejde v zákon?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Objevuje se to znovu a znovu. A předpokládám, že to riziko je docela výrazné a řekl bych, že nakonec k tomu můžeme dospět, nezmění-li se celková politická situace.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám, pánové, v tuto chvíli za vaše názory, za vaše odpovědi. Za malou chviličku budeme tady na CNN Prima News ve velké politické diskusi pokračovat. Teď krátká pauza. Děkuju, že se díváte, že si počkáte. Na shledanou zatím.
Krásné nedělní odpoledne. Děkuju, že sledujete nedělní Partii na CNN Prima News. Děkuju, že jste si počkali přes tu krátkou pauzu, pokračujeme ve velké politické diskusi. A naše poslední a velké téma je prezidentská volba, která velmi rezonuje ve společnosti, i v politických kuloárech. Pane Kolovratníku, já začnu u vás, váš pan předseda ukončil to období spekulací – bude, či nebude kandidovat. Bude, oznámil kandidaturu a pod tou jeho kandidaturou je 52 podpisů nebo 54, 56, promiňte, a
poslanců máte 72, jak se to stalo? Promiňte, očekávala bych, že v té symbolické rovině tam budete všichni.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ale vůbec ne.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Ti, kteří ho nemají rádi.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ale vůbec ne, proč všichni, kdyby to byli všichni, tak už slyším od koalice a od našich oponentů, oni to mají stoprocentní, a 110 % morálka a podobně, je to normální, standardní. Já osobně jsem mezi těmi podpisy, mám z toho velkou radost, že Andrej Babiš se pro to rozhodl, je to transparentní, jasné, prostě je to zástupce, kterého vysílá do toho boje hnutí ANO. A k tomu počtu podpisů, to rozhodnutí padlo zkraje tohoto týdne, který teď končí, my jsme měli
poslanecký klub, kde osobně právě naši poslanci, celý ten klub, ten tým to s panem předsedou probíral, kdy jsme si o tom povídali v úterý dopoledne a pak se připravily ty podpisové listiny. A ti z nás, kteří v tom týdnu byli, nebyli tam všichni, někteří nemocní, omluveni. Někteří třeba řekli, nepodepíšeme se. Mně se hrozně moc líbilo, že Andrej Babiš řekl, je to na vás, já vás o to prosím a budu rád, když se přihlásíte, bylo to opravdu na rozhodnutí každého z nás. Takže naprosto přirozený proces. Já osobně, jak jsem řekl, ten podpis mám a těším se na tu kampaň.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Byl to přirozený proces, protože pan
hejtman, pan poslanec Ivo Vondrák vystoupil s kritikou a říkal, že se mu moc nelíbilo, jak se to stalo. Pan předseda Babiš vystoupil v neděli, řekl, že bude kandidovat a těsně před tou tiskovou konferencí bylo předsednictvo, on vlastně jako naznačoval, že se tam pan předseda Babiš tak rozhodl o tom sám, nikoliv to předsednictvo.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Upřímně, říká se, a to asi všichni kolegové potvrdí, že to špinavé prádlo se má prát doma. Já v tomhle Ivo Vondráka nechápu, nerozumím, proč se takto vymezuje z daleka Ostravy, kde je ve svém regionu úspěšný, ale proč tohle prezentuje. To je přesně věc, kterou si máme vyříkat na předsednictvu interně u nás v hnutí, pokud někdo z kolegů s něčím není spokojen. Já nejsem členem toho předsednictva. Ale k tomu minulému víkendu. Andrej Babiš to říkal, podle mě to celkem logiku dává, on to rozhodnutí udělá nebo neudělá, jestli do toho chce jít, jestli si chce o tu důvěru říci, to prozradil tu minulou neděli večer.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale ještě před tím předsednictvem...

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
On řekl...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Kde je ten proces v té demokratické politické straně?

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Vždyť teď se to snažím vysvětlit. On řekl minulou neděli večer, já tu výzvu přijímám, rád bych to zkusil a požádám naše předsednictvo, aby se k tomu v pondělí vyjádřilo, což se ten následující den stalo na tiskové konferenci. Takže já jsem v tom nějakou diskrepanci nebo problém neviděl. Říkám, naopak se na to těším, je to moc pěkné. A s Ivo Vondrákem v tomto naprosto nesouhlasím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju vám. Pane místopředsedo Baxo, vy jste se tady tak jako usmíval, pojďte na to reagovat, než položím otázky směrem k vašim kandidátům.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Nechci říct omlouvám, to byla spíš taková jako reakce na to, že pan kolega Kolovratník se vlastně pokusil vysvětlit nevysvětlitelné. Já to nějak jako chápu, prostě pan Babiš jako nic v hnutí ANO nepotřebuje, protože mu hnutí ANO patří, tak se prostě jako rozhodl.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Ale to je nefér.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já se omlouvám, teď to takhle je, prostě je vlastník, protože pan Vondrák to tak nějak jako se pokoušel komentovat, mně připadalo vlastně už jako komické. Prostě si to řekl, v hnutí ANO nemusí nikdo nic schvalovat, takže on se takhle rozhodl.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Tohle mi fakt přijde nefér. Hnutí ANO, stejně jako
ODS, STAN, každá strana má své předsednictvo, krajské předsedy, místní organizace, oblastní, funguje úplně normálně. A znovu opakuji, hypoteticky, pokud by Andrej Babiš o tom víkendu řekl rozhodnutí je jiné, budeme hledat někoho dalšího, a víte, že ta jména jsme měli, tak to bude téma...

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem jenom chtěl říct, že prostě bude kandidovat. Teď. A potom to jakoby se pak expost říkalo, že se o tom bude někde jako mluvit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A navážu na vás, pane místopředsedo, ať se tady jenom nevysmíváme hnutí ANO, vy žádného kandidáta totiž nemáte, podpořili jste 3 už oznámené kandidáty. Ptám se tady na to často členů vládní koalice SPOLU i
ODS. Vám to takto vyhovuje?

Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Chci předestřít, že já jsem se jako nevysmíval, já jsem se tak jako trochu pousmál, glosoval, ta situace, která je takhle nadhozená a již tady pan kolega se pokoušel obhajovat. Samozřejmě, že to rozhodnutí koalice SPOLU se postavit k prezidentské volbě tím způsobem, který my jsme udělali, není jako jednoduché, protože samozřejmě vím z mojí politické strany, že byli členové, kteří, nebo jsou členové, kteří očekávali jasné jméno do té prezidentské volby. Žijeme ale v době, a tady možná si dovolím vypůjčit tady termín od svého kolegy, která je opravdu vymknuté z kloubů, která je jako mimořádně náročná z mnoha ohledů. A já teda musím říct, a teď už s plnou vážností, že se jako netěším na tu volební kampaň pana Babiše, jak tady říkal pan Kolovratník, protože já se obávám, že bude ve větším následovat to, co jsme v malém případě viděli v
senátní kampani na Jihlavsku, kdy se skutečně potom jakoby použije všechno možné, útoky, které primárně budou směřovat k rozeštvávání společnosti. A i proto...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, ačkoliv, obáváte se, přestože Andrej Babiš slíbil, že bude dělat pozitivní kampaň, bude empatický, jak slíbil v tom svém kandidátském projevu?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Já tomu nevěřím. Já budu překvapen, pokud to tak nebude. Já tomu prostě nevěřím, že bude takovou kampaň vést, nikdy to takto neudělal. A koalice SPOLU se vlastně rozhodla nepostavit svého prezidentského kandidáta mimo jiné proto, aby nepřispívala k polarizaci té situace, protože si musíme říct, že skutečně, a diskutovali jsme o tom v části veřejné, i v té části tady o pauze, kdy to rozdělování společnosti prostě postupuje, kdy jsou občané pod tlakem dezinformačních, různých kampaní, kdy žijeme v ohlasech války, která se odehrává nedaleko od nás. Je to skutečně mimořádně těžká doba a do toho vést prezidentskou volební kampaň způsobem, kdy se bude to rozdělování společnosti prohlubovat, jsme prostě vyhodnotili jako větší riziko, než to když podpoříme jednoho z těch tří kandidátů. Upozadili jsme naše osobní i stranické ambice ve prospěch zájmů našeho státu a ve prospěch vlastně společné budoucnosti. Možná to zní teď jako fráze, ale to slovo společná budoucnost, je tam důležité. Myslím si, že fakt musí dlouhodobě směřovat spíše k zamezování těch rozdílů, nebo jejich zmenšování, než to aby se prohlubovaly.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vy máte vybráno, velmi krátce, mezi těmi 3 kandidáty, už víte, jestli to bude Danuše Nerudová, Petr Pavel, Pavel Fischer?


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Jsme na počátku volební kampaně. Každý z těch tří kandidátů, které koalice SPOLU podpořila, má pro mě svoje klady, u každého z těch tří vidím věci, které jsou rozhodně s otazníky. A já se moc těším na tu volební kampaň v tom smyslu, jak se oni budou stavět k věcem teď jde o ty 3, Nerudová, Pavel, Fischer, u kterých mám nějaké otazníky. A mimo jiné, abychom si to taky, pane Kolovratníku, dořekli i v tomto detailu, váš pan předseda, teď prezidentský kandidát se poměrně úporně brání prezidentským debatám, které jsou jako jedním z prostorů, kde se můžou takové věci vyjasňovat, tak doufám, že k tomu nenastane a že se také jakoby odhalí jeho názory v konfrontaci s těmi ostatními.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Jak jste na to přišel, pane ministře, že se úporně brání debatám? Pokud vím, byl vyzván do jedné debaty jedním kandidátem, teď v dobrém, to nebudu směřovat tady vůči televizi CNN Prima, přece takhle to nefunguje, že když jeden si řekne, že chce vyzvat druhého, že jim to někdo bude pískat. Na ty debaty se Andreje Babiše i jeho tým velmi těší. Je jasné, že v tom finále po Novém roce jich bude ohromné množství. Já se na to těším taky. A rychle to vrátím zpátky. Mě mrzí, pane ministře, co jste řekl, že se netěšíte na kampaň nebo bojíte kampaně jednoho z kandidátů, vždyť je to svátek demokracie, soutěž názorů, všech těch, kteří se ucházejí o tu přímou volbu a nikdo z žádných debat neutíká, opravdu ne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom kratičce, pane ministře.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Vedeme fakt korektní debatu. Já si toho vážím a použijme přesná slova. Já se, ani koalice SPOLU se té kampaně nebojí, vy říkáte, že se kampaň vašeho kandidáta pana Babiše těšíte, já se na ní netěším, protože už jsem mockrát zažili, viz na začátku ukrajinské krize, způsob, kterým on štval proti ukrajinským uprchlíkům, těm ženám a dětem, které přicházely z války zasažené země.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Tak budete příjemně překvapen, pane ministře.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Budu rád, když budu příjemně překvapen.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Všichni se na televizní debaty prezidentských kandidátů těšíme, uvidíte je i u nás na Primě, to mohu slíbit. Pane Lochmane, hnutí STAN řekne, koho podporuje v prezidentské volbě. Řekne to jasně svým voličům, podporovatelům?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Na to je ještě čas, protože jsme na začátku té...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Opravdu je čas? Příští týden odevzdávají kandidáti, končí ten termín, kdy musí odevzdat ty své podpisové archy.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
My jsme říkali, že nechceme tříštit jednotlivé hlasy, je tady několik kandidátů, kteří nám jsou sympatičtí, já například vnímám tady, jak zmíněné 3 kandidáty, pana Petra Pavla, paní Nerudovou, pana Fischera, třeba ještě
senátora Hilšera. Je jich tady několik. Já se sám ještě budu rozhodovat. Ale podívejme se na to, co se nyní stalo, tak tady 2 lidé spoléhali na hlasy svých poslanců, na podpisy svých poslanců, máme tady 2 stranické kandidáty, za SPD pana Baštu, za ANO pana Babiše, jsou to straničtí kandidáti. A pak tady máme občanské kandidáty. Mně osobně je sympatičtější, že tu vznikají občanští kandidáti, kteří se nespoléhají na podpisy svých poslanců. Na poslední chvíli, že nějak netaktizují, řeknou, my do toho chceme jít dostatečně dopředu a profilují se. To mi přijde zajímavé a důležité. Z hlediska, mimochodem na začátku, jak jsme měli tu diskusi, já si nedokážu představit, že by najednou poslanci ANO řekli ne, zajímalo by mě, kolik z nich by potom kandidovalo o pár let později. Ale co považuju za velmi složité pro ty jednotlivé kandidáty, je to, že zde máme jednoho z kandidátů, který vlastní média, a ten samozřejmě ty média dokáže dobře využít pro svoji podporu, to se nedá započítat do kampaně. Bylo třeba zajímavé vidět, že pan Babiš...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Toho se obáváte?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Já se toho obávám. Pan Babiš ohlásil svoji kandidaturu, čtyři minuty potom na portálu iDNES vyšel poměrně dlouhý článek o tom, jak je dobře, že kandiduje, takovéhle věci se prostě budou dít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Tak my nevíme, jestli to měli novináři připravené, nevíme, to jsou jen spekulace.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Můžeme říkat, že nevíme, ale obávám se, že takové věci se budou dít. A tady bude většina těch kandidátů v nevýhodě, co se týká té kampaně, já bych si hrozně přál, aby byla slušná. My jsme zažili v té koalici s Piráty velmi nekorektní kampaň, která probíhala poslední 2 měsíce před volbami. To, co jsme viděli na Jihlavsku, bylo velmi za hranou. A myslím si, že pan Babiš vždycky ukáže, že jeho emoce jsou silnější, než to, co mu nakáží jeho marketéři. A myslím si, že v těch debatách potom prohraje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To uvidím. Pane
poslanče, hnutí STAN, bude to 1 kandidát, kterému dáte podporu nebo ho podpoříte, nebo to bude plejáda kandidátů, tak jak to udělala koalice SPOLU a řeknete voličům – vyberte si?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
To bude na předsednictvu. Já v danou chvíli...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A váš názor?

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Za sebe můžu říct, že jsou tady ti 4 kandidáti...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Které jste jmenoval.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
...kteří mně osobně připadají sympatičtí a jsou schopni dobře vykonávat tuto funkci. A počkejme na předsednictvo STAN, jak se rozhodne. Zatím já si myslím, že bychom se měli věnovat budoucnosti, že bychom neměli řešit problémy jednoho muže, jako doposavad jsme řešili. Myslím, že v tomto dost bylo Babiše, pojďme se zaměřit na nové kandidáty, kteří budou změnou pro Českou republiku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Špidlo, ČSSD podporovala nebo podporuje kandidaturu odborového předáka pana Josefa Středuly, jak vidíte jeho kandidaturu, má dostatek podpisů, máte o tom informace?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Já nejsem součástí Josefova volebního týmu, takže to nemám vůbec žádnou informaci, kterou bych v tomhle směru mohl poskytnout. Ale důvod, proč podporujeme Josefa Středulu, je naprosto jasný, politická rovnováha se výrazně přesunula napravo a země potřebuje určitý typ protiváhy a Josef Středula je člověk, který má za sebou velmi mnoho, velmi dobré práce nebo je opravdu schopný a je schopen tu protiváhu a vyrovnání poskytnout. To je ten důvod.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak vidíte jeho šance, pana Středuly v tom souboji případném s Andrejem Babišem, protože ze všech těch průzkumů vyplývá, že hnutí ANO převzalo některé voliče levicových stran i sociální demokracie?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že Josef Středula je opravdu silný kandidáta. A v okamžiku, kdy bude ve druhém kole, tak ta věc bude zcela otevřená. Ale předvídat teď a dělat nějaké odhady, to nemá smysl.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak vidíte, nebo takto, zaznívaly tady obavy z kampaně nebo z toho, jak bude probíhat kampaň, jak to vnímáte vy?

Vladimír ŠPIDLA, bývalý premiér a bývalý předseda strany /ČSSD/:
Volba prezidenta je součástí demokratického procesu a demokratický proces je o kontrole moci, čili jedná se o moc a mít iluzi, že v mocenském zápase to všechno bude jak skauti z nějakého tábora, to je prostě omyl. Kdo bude kladným hrdinou v tomto směru, to uvidíme po volbách.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Kolovratníku, jednou větou, prosím.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
No, rychle k těm médiím. Přece víme, že ty hlavní televize CNN Prima, nejmenovaná komerční konkurenční televize, Česká televize, nejsou v majetku nikoho z těch kandidátů, naopak třeba, a to je to rozdělení společnosti, v našem táboře často zaznívá obava, že Andrej Babiš bude čelit tomu protitlaku všech ostatních soukromých novin atd., tohohle bych se opravdu nebál. Máme Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, který stále se učí, stále pokračuje dál, teď budeme volit nové členy. Já bych v tomto z té kampaně obavu neměl. Fakt se těším na debaty, ale všech kandidátů, tam si uděláme názor.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Těšíme se všichni. Pánové, já vám děkuji, že jste byli hosty Partie. Děkuji vám. Na shledanou.


Martin BAXA, ministr kultury a místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání. Na shledanou.

Ondřej LOCHMAN, poslanec /STAN/:
Hezkou neděli. Děkujeme.

Martin KOLOVRATNÍK, místopředseda hospodářského výboru PS PČR /ANO/:
Krásnou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vám děkuju, milí diváci, že jste se na Partii dívali. Ještě milá povinnost pozvání k Partii Plus. Politiku, respektive ekonomiku okomentují ekonomové Pavel Peterka a Aleš Rod. A k Ukrajině a zahraniční politice Jiří Just a Martin Svárovský tady na CNN Prima News za malou chvíli. Na shledanou. Hezkou neděli.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení