28. října 2022

Premiér Petr Fiala se zúčastnil oslav Dne vzniku samostatného československého státu

(www.vlada.cz) Předseda vlády Petr Fiala se v pátek 28. října zúčastnil v Národním památníku na Vítkově oslav 104. výročí vzniku samostatného československého státu. Setkal se také se synem sira Nicholase Wintona a státní svátek zakončí účastí na předávání nejvyšších státních vyznamenání během slavnostního večera na Pražském hradě.

Premiér Petr Fiala se nejprve ráno u památníku sira Nicholase Wintona na pražském Hlavním nádraží setkal se synem sira Wintona, Nicholasem Wintonem mladším. Společně vystoupili na tiskové konferenci k výsadbě aleje sira Nicholase Wintona. Nová alej 91 listnáčů na počest zachránce 669 dětí, které se mu podařilo v roce 1939 uchránit před transportem do koncentračních táborů, vyrostla u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu v Račiněvsi na Roudnicku.

„Jsem velice rád, že si tento neobyčejný čin připomínáme právě vysazením aleje, která je tradičním prvkem české krajiny a která mnoha způsoby přispívá ke kvalitě našeho životního prostředí. Je to skvělý nápad, děkuji za něj organizátorům a měli bychom sázet aleje a stromy co nejvíce,“ prohlásil předseda vlády Petr Fiala.

Premiér Fiala v krátké zdravici organizátorům akce připomněl osobnost i činy sira Nicholase Wintona. Upozornil také na smutný fakt, že i v současné době umírají děti a jejich rodiče v Ruskem vedené nesmyslné válce na Ukrajině.

Já bych si moc přál, abychom byli v situaci, kdy svět po tolika tragických zkušenostech konečně najde poučení a tyto věci se nebudou dít. Ale bohužel, situace v těchto dnech je právě opačná. A právě proto vždycky proto budeme potřebovat nové Nicholase Wintony. Budeme potřebovat lidi, kteří ve správný čas udělají, co je potřeba. Protože právě oni drží na svých ramenou civilizaci a brání ji před krutostí a barbarstvím. A právě proto je třeba odkaz sira Nicholase Wintona uchovávat a já děkuji vám všem, kteří k tomu přispíváte,“ řekl premiér Fiala.

Předseda vlády se poté společně s ministryní obrany Janou Černochovou a dalšími čestnými hosty zúčastnil pietního aktu pořádaného u příležitosti 104. výročí vzniku samostatného Československého státu v Národním památníku na Vítkově. Památku hrdinů, kteří přispěli ke vzniku samostatného Československa, uctili položením věnců a poté se premiér Fiala přesunul do kolumbária, kde se poklonil hrobu neznámého vojína a hrobu předsedy protektorátní vlády generála Aloise Eliáše, popraveného nacisty.

„Je to významný den, je to okamžik, kdy se naplnily sny mnoha generací českých lidí a ambice české společnosti. Získali jsme samostatný stát, stát, který na svou dobu byl neobvyklý i v tom, že byl demokratický, že se v něm lidé těšili svobodě, a to je něco, co si určitě musíme připomínat. Současně nám osud Československé republiky, tak jak existovala v meziválečném období, připomíná, že svoboda, demokracie, nezávislost jsou hodnoty křehké, o které se musíme starat, o které musíme pečovat. Myslím, že i události těchto dnů, tohoto roku, válka nedaleko od nás, to všechno nám ukazuje, že naše svoboda a demokracie nejsou samozřejmé,“ podotkl předseda vlády.

V rámci programu slavnostního dne se premiér Fiala zúčastnil také ceremoniálu jmenování generálů prezidentem republiky na Pražském hradě. Oslavy Dne vzniku samostatného československého státu zakončí premiér spolu s dalšími členy vlády účastí na slavnostním večeru na Pražském hradě, kde prezident republiky u příležitosti státního svátku předá navrženým laureátům nejvyšší státní vyznamenání.

Český premiér Petr Fiala také u příležitosti výročí vzniku Československa natočil společnou zdravici se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. Připomněli v ní mimo jiné společnou historii i společné tradice obou nástupnických zemí, které spolu nadále velmi úzce spolupracují. Podívat se na ni můžete na https://www.youtube.com/watch?v=wMgxNKXalBI.