26. října 2022

Rádio Z: Chceme, aby byla NSA řízena jako kolektivní orgán

(Radio ZET) Poslanci včera projednávali vládní daňový balíček a změny v řízení Národní sportovní agentury. Sněmovna nejprve podpořila novelu, aby Národní sportovní agenturu vedla pětičlenná rada v čele s předsedou. Minulý týden ale prošel pozměňovací návrh, že bude rada jen tříčlenná. „Chceme, aby byla agentura řízena jako kolektivní orgán po vzoru ostatních ústředních orgánů státní správy,” říká poslanec Jakub Janda z ODS.

Celý rozhovor s Jakubem Jandou si můžete poslechnout na Rádiu Z.

„Dále by v agentuře měly být rozděleny kompetence uvnitř rady, a hlavně rozptýlení moci. Dodneška měl předseda prakticky neomezenou moc. Rada bude mít nově možnost úkolovat předsedu NSA v mezích její působnosti. Je to zefektivnění. Nyní o úkolování rozhoduje vláda prostřednictvím svých usnesení, což je zdlouhavé,” konstatuje Janda.

„K radě doplňujeme ještě dozorčí komisi, což bude orgán, který bude kontrolovat hospodaření NSA. Tato komise by měla mít deset členů,” vyjmenovává Janda s tím, že polovinu bude volit Senát a polovinu Poslanecká sněmovna. „Placení budou pouze členové rady. Ale šetříme, snižujeme platový základ. Funkce v dozorčí komisi bude zcela zdarma,” dodává Jakub Janda.

Jakub Janda

poslanec PČR