16. října 2022

Napřímo TN.cz: Daně zvyšovat nebudeme

(tn.cz) V pořadu Napřímo v rámci Víkendové Snídaně exkluzivně vyzpovídal moderátor Rey Koranteng premiéra Petra Fialu (ODS). Ten prohlásil, že jeho vláda nebude zvyšovat daně domácnostem. Zvyšovat se naopak bude daň "válečná".

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

Daně

První díl pořadu Napřímo na televizních obrazovkách přinesl nedělní rozhovor s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten v rozhovoru s moderátorem Reyem Korantengem řekl, že neplánuje domácnostem zvyšovat daně. „Nebudeme zvyšovat daně. Tečka,“ zdůraznil Petr Fiala.

Naopak se ale bude zvyšovat takzvaná válečná daň. „Je to speciální věc, která se netýká celého sektoru a je jen dočasná,“ upřesnil předseda vlády.

Mimo válečnou daň by měla Česká republika získat finance i díky zavedení antibyrokratického balíčku. Ten zjednoduší činnost podnikatelů a živnostníků. ​Petr Fiala také upozornil, že jeho vláda chce zeštíhlit státní správu. „Do budoucna musíme zeštíhlit stát, každá byrokratická věc stojí spoustu peněz,“ dodal premiér.

Cena energií

Vysoká cena energií se dotýká všech, včetně premiéra. „Bydlím ve vícegeneračním řadovém rodinném domku, takže to musíme sečíst dohromady. Za elektřinu platím na zálohách asi 2 800 korun. Za plyn platím na zálohách přes 10 tisíc korun. Tam je to navýšení více než dvojnásobné,“ prozradil Fiala.

Cena za energie je podle něj vysoká, proto se jeho rodina snaží šetřit. „Už tady se projevují opatření, která naše vláda udělala. Například u elektřiny už máme informaci, že bude fungovat úsporný tarif,“ uvedl premiér Fiala. Zálohy na elektřině se tak sníží o 3 500 korun. U plynu pak začne fungovat zastropování.

„Mám maminku, která má poměrně nízký důchod a je ve vysokém seniorském věku. Pro ni to není vůbec jednoduché. Ta mi například radostně říkala, že v podstatě nebude do konce roku platit zálohy za elektřinu, protože funguje úsporný tarif,“ doplnil Fiala. Podobně prý mluví i další lidé z jeho okolí.

Zastropování cen energií

K tomu se v rozhovoru vrátil moderátor Rey Koranteng. „Zastropování pomůže domácnostem a malým a středním podnikatelům,“ řekl Petr Fiala. Podle něj je důležité, aby cena za elektřinu a plyn nepřekročila zastropované ceny. Zdůraznil, že kabinet je schopen lidem garantovat cenu elektřiny a plynu na příští rok. „K tomu směřuje snaha oddělit cenu elektřiny a plynu,“ dodal premiér Fiala.

„Máme i způsob, jak pomoci velkým firmám. To je ale na odlišném principu,“ doplnil. Na pomoc jim prý bude uvolněno 30 miliard korun. „Nikoho v tom nenecháme úplně samotného,“ řekl.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS