13. října 2022

Novela zákona o veřejnoprávních médiích posiluje jejich nezávislost a odolnost 

(www.ods.cz) Novely zákonů o České televizi a Českém rozhlase počítají s tím, že by třetinu členů rad volil Senát. Cílem právní úpravy je, aby se zapojily obě komory parlamentu, a to u voleb i odvolávání členů rad ČT a ČRo. Členové komor Parlamentu jsou voleni odlišnými systémy a v odlišném čase a ve svém celku tak představují komplexní reprezentaci občanů České republiky. Novely jsou zároveň jedním z bodů programového prohlášení vlády Petra Fialy. Novelu ve čtvrtek projednají poslanci.

„Připravili jsme novely zákonů o České televizi a Českém rozhlasu, které posilují jejich nezávislost a odolnost. A tím jsme také splnili jeden z důležitých bodů našeho vládního programového prohlášení. Navíc Putinův útok na Ukrajinu raketově zvýšil aktuálnost debaty o svobodě médií," řekl místopředseda ODS a ministr kultury Martin Baxa. 

Doposud do mediálních rad volili pouze poslanci. Novely zákonů, které vládě představil Martin Baxa, počítají s tím, že nově bude mít Rada České televize 18 členů, 12 z nich bude volit Poslanecká sněmovna, 6 Senát. V případě Českého rozhlasu bude Senát volit 3 radní z 9. Odvolávat radní bude moci vždy pouze komora, která je zvolila a nově rady nepůjde odvolávat jako celek. Radní by podle navrhované novely také mohly navrhovat pouze organizace, které fungují alespoň deset let. „Taková doba ověří seriózní záměr výkonu činnosti organizací i ukotvení v některém ze stanovených odvětví společnosti," dodal ministr Baxa. 

Členové rad, kteří svou funkci vykonávají v současné době, svá funkční období řádně dokončí. Nově vznikající tři funkční místa v Radě České televize obsadí ihned Senát, stejně jako další tři místa, která se v Radě ČT uvolní nejdříve. U Rady Českého rozhlasu, kde nedochází k navýšení počtu členů, se losem určí ta místa, která připadnou Poslanecké sněmovně a místa připadající Senátu.