6. října 2022

Na Pražském hradě jednali představitelé evropských zemí o bezpečnostních a ekonomických problémech kontinentu

(www.vlada.cz) Otázky udržení míru, stability, energetické bezpečnosti a současné ekonomické situace byly hlavními tématy historicky prvního neformálního summitu Evropského politického společenství. Český premiér Petr Fiala jako hostitel přivítal ve čtvrtek 6. října 2022 na Pražském hradě nejvyšší představitele evropských zemí, Evropské rady a Evropské komise.

Evropské politické společenství, jehož první summit uspořádala na Pražském hradě Česká republika v rámci českého předsednictví v Radě EU, se má stát novou platformou pro neformální debaty představitelů demokraticky smýšlejících evropských zemí o klíčových tématech týkajících se evropského kontinentu. Hlavními tématy prvního summitu, na němž formou videokonference vystoupil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský, byly aktuální evropské problémy způsobené především ruskou agresí na Ukrajině, vysokými cenami energií a nelegání migrací.

Účastníky summitu na úvod společného jednání přivítal premiér Petr Fiala. „Evropa se v současnosti potýká s mnoha složitými problémy a my se zde scházíme, abychom diskutovali o jejich řešení. Nejzávažnějším problémem je, že trpí agresivní válkou. Rusko pokračuje ve své nespravedlivé agresi vůči Ukrajině a Vladimir Putin není přístupný vyjednávání. Jeho jediným cílem je dobytí země. Kroky, které Rusko podniklo minulý týden, to opět potvrzují. Pořádání referend na okupovaných územích byl špinavý trik a mezinárodní společenství je nemůže brát vážně,“ prohlásil mimo jiné Petr Fiala v zahajovacím projevu.

S myšlenkou uspořádat podobný mítink přišel během francouzského předsednictví Radě Evropské unie francouzský prezident Emmanuel Macron. „Chci poděkovat panu prezidentu Emmanuelu Macronovi za to, že přišel s nápadem tuto neformální skupinu vytvořit, a Charlesi Michelovi za to, že nám ji pomohl dotáhnout až do bodu, kdy jsme se tady sešli,“ uvedl předseda české vlády Petr Fiala po skončení celodenního jednání.

„Sešli jsme se totiž ve chvíli, kdy se bez nadsázky rozhoduje o budoucnosti evropského kontinentu. Sešli jsme se ve chvíli, kdy ruská agresivní válka ohrožuje naši společnou bezpečnost a stabilitu. To, že sem přijelo diskutovat 44 evropských partnerů, kteří chtějí hledat společná řešení a spolupracovat, je velký úspěch,“ konstatoval premiér Fiala.

„V rámci celodenního programu jsme v rámci plenárního jednání, tematických kulatých stolů a bilaterálních jednání hovořili především o míru a stabilitě, migraci, energetické bezpečnosti, nebo evropské ekonomice. Naším společným cílem je spolupracovat na posílení bezpečnosti, stability a prosperity Evropy jako celku. Dnešní setkání ukázalo, že formát Evropského politického společenství je smysluplný, a já se těším na naše další setkání v Kišiněvu, poté ve Španělsku a ve Spojeném království,“ shrnul průběh neformálního summitu předseda vlády Fiala.

Kromě společných jednání proběhla během summitu i řada bilaterálních schůzek jednotlivých účastníků. Premiér Petr Fiala se během dne sešel k jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a také s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. K důležitým schůzkám patřilo například separátní jednání tureckého prezidenta Erdoğana s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhajem Alijevem, představiteli dvou dlouho znepřátelených států.

Evropské politické společenství je platformou k neformálním jednáním a diskusím nad aktuálními problémy, které sdružuje 44 evropských zemí. Jeho cílem není nahrazovat již existující evropské struktury, nepřijímá ani žádné konkrétní závěry. Má podpořit politický dialog a spolupráci při řešení otázek společného evropského zájmu.

Pražský summit bude zítra pokračovat neformálním zasedáním Evropské rady.