21. září 2022

Summit IPAC 2022 může napomoci k omezení vlivu čínské donucovací diplomacie

(www.ods.cz) Minulý týden se ve Washingtonu konal Summit IPAC 2022, který se zabýval vlivem Číny (ČLR) ve světě a také způsoby, jak mohou demokratické státy snížit svou zranitelnost vůči donucovací diplomacii Číny. Výsledkem summitu, jenž trval dva dny, je přijetí komuniké věnující se vztahu demokratických států s Čínou.

„Po dvoudenním jednání přijal Summit IPAC 2022 důležité komuniké věnující se vztahům demokratických států s Čínou. Závěry považuji za důležité i pro naši budoucnost. V posledních letech se Čína snažila využít svého ekonomického vlivu k donucení ostatních států k mlčení. Jak ukázaly nedávné spory s několika zeměmi: Čína praktikuje formální i neformální zákazy obchodu, veřejné bojkoty a další donucovací obchodní techniky, aby dosáhla svých politických cílů. Podobně Čína využila svou iniciativu Belt and Road k uplatnění vlivu na zadlužené země, jako je Srí Lanka a Malajsie a získání podpory v rámci mezinárodních organizací. Taková donucovací diplomacie je nepřijatelná a nemá místo v mezinárodním řádu založeném na pravidlech založených na reciprocitě a vzájemném respektu,“ říká k tématu Eva Decroix, poslankyně Parlamentu ČR a členka sněmovního zahraničního výboru.

Jak mohou demokratické vlády snížit svou zranitelnost vůči donucovací diplomacii Číny?

● Snížení strategické závislosti na ČLR prostřednictvím budování různorodých a odolných dodavatelských řetězců. Demokratické státy musí provést audit a snížit závislost na ČLR ve strategicky důležitých oblastech, zejména v oblasti obnovitelných zdrojů, vzácných kovů a zdravotnického materiálu.

● Prověřování a omezování vývozu a přenosu technologií specifického citlivého vybavení a technologií do ČLR, zejména tam, kde existuje důvodné podezření na nežádoucí použití v souvislosti s vnitřní represí, odposlechem komunikace nebo sledováním.

● Práce na vytvoření sítě důvěryhodných iniciativ v oblasti připojení, které mohou poskytnout alternativu k projektu ČLR One Belt, One Road pro státy, které potřebují rozvoj infrastruktury. Naše vlády musí rozvíjet a rozšiřovat projekty, jako je Globální partnerství pro investice a infrastrukturu, iniciativa EU Global Gateway Initiative, Iniciativa tří moří a další podobné snahy iniciované Japonskem, Indií a dalšími zeměmi s cílem zajistit udržitelné cesty k rozvoji pro rozvíjející se ekonomiky.

Eva Decroix

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR