20. září 2022

Senátoři ODS a TOP 09 podpoří zastropování cen energií

(www.ods.cz) Hlavním bodem dnešního jednání Senátu je novela energetického zákona, která obsahuje mimo jiné zastropování cen energií. Senátoři z klubu ODS a TOP 09 tuto novelu podpoří.

„Z novely energetického zákona mimo jiné vyplývá, že dodavatelé musí přepočítat zálohy na elektřinu a plyn a poslat je koncovým zákazníkům. Ve veřejných debatách zaznívá otázka, proč jsme nezastropovali cenu elektřiny na třech korunách za MWh. To lze jednoduše vysvětlit.

Když si přepočteme cenu na eura za MWh, tak včetně DPH při kurzu 25 Kč za euro vychází jedna megawatthodina na 120 eur. Když odečteme DPH, tak je to asi 99 eur a jen cena povolenek u uhelných elektráren se pohybuje někde okolo 80 eur za MWh. Za těch zbylých 20 euro opravdu nikdo elektřinu v uhelné elektrárně vyrobit nedokáže. Čili cena 3 koruny za MWh je naprostý nesmysl. Samozřejmě, že zastropovaná cena je vyšší než u lidí, kteří mají dnes zafixovanou nespotovou cenu, ale nejsou to násobně vyšší částky, nárůst je cca 35-50 %. Je to výrazná pomoc domácnostem, živnostníkům, malým a středním firmám, které i díky tomuto kroku dokážou současnou krizi zvládnout,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.