16. září 2022

O okruhu se pořád jen mluví

(5plus2.cz) Bohuslav Svoboda jde do komunálních voleb jako lídr koalice SPOLU. „Kopat“ za Prahu může aktivní poslanec i ve Sněmovně. Lékař a mimo jiné také bývalý sportovec už primátorský post zastával. Za ODS byl na radnici v letech 2010 až 2013, nejprve v koalici občanských demokratů s ČSSD a později s TOP 09. Od roku 2013 je poslancem Poslanecké sněmovny PČR, mandátu se prý v případě úspěchu ve volbách nevzdá. „Je to naopak moje výhoda,“ říká v rozhovoru Svoboda. Za největší problémy metropole považuje nevyřešenou dopravní situaci a bytovou krizi.

Jaký výsledek byste ve volbách považoval za úspěšný? Minulé volby měla sice ODS nejvíce procent, ale nakonec skončila v opozici.

Neznám žádného závodníka, který by šel na závod s tím, že bude poslední. Pro nás bude úspěch volby vyhrát, a především postavit fungující koalici. Ideálně takovou, kterou jsme postavili již před volbami (ODS, KDU-ČSL a TOP 09, pozn. red.)

Jako vaše téma akcentujete dopravu. Máte to napsané i v knize, chcete „dokončit okruh. Jeden nebo rovnou dva“. Proč se ohledně okruhu stále jen mluví a de facto se nic neděje?

Dopravu musíme vyřešit z mnoha důvodů. Praha má celou řadu funkcí, které jsou na dopravu navázány. Přilétají sem návštěvy, zahraniční delegace. Provoz je tu obrovský, přitom je Praha město s historickým jádrem, které je uzpůsobené maximálně pro koně, a když se daří, projede jím i vůz. To je obrovský problém, a pokud se nevyřeší, bude to Pražany a jejich život velmi obtěžovat. Proto považuji vyřešení dopravy, ať té pohybové, nebo té v klidu, za zásadní. Od té doby, co jsme dodělali poslední část Blanky, se tady v podstatě nic neudělalo. O okruhu se hodně mluví, ale nikde se nekoplo. Přitom třeba Londýn má okruhy dva a lidé po nich jezdí i za cenu, že najedou o třicet mil více.

Jste schopen to domluvit s vládou? V jiných rozhovorech jste zmiňoval, že v případě zvolení na magistrát poslancem zůstanete.

Okruhy máme dva, jeden Městský a druhý státní. Mít možnost bojovat za ten státní, který městu uleví, mi přijde velmi důležité. Poslanecká sněmovna nejsou Pražané a je potřeba s nimi o tom diskutovat v klubech a na výborech. To je moje výhoda.

Co je podle vás nyní největším problémem Prahy?

Je to podle mě doprava a bydlení. Dopravu už jsem zmiňoval, bydlení je však stejně velký problém. Musíme být schopni poskytnout bydlení i mladým lidem. Ti představují efektivní pracovní sílu. Když tu nebudou moct žít, nebudou tu postupně chtít ani pracovat a Praha začne skomírat a odumírat. Musíme vytvořit systém, který umožní lidem dostupné bydlení.

S tím souvisí i další otázka. Jaký máte postoj k řešení energetické krize? Lidé teď často neřeší ani tak možnost koupě bytu, ale jestli budou moci zaplatit za energie.

Energetická krize je záležitostí celé Evropy. Řešení nedokážeme udělat lokálně, musí to být komplex na úrovni celého kontinentu. Jsem rád, že Česko jako současný předseda EU zahájí jednání o řešení energetické krize, konkrétně o zastropování ceny elektrické energie. Ceny nemůžou růst donekonečna. Musíme se ale v nějaké podobě bránit tomu, abychom nerozbili celý systém, podívejte se, jak to vypadá v Maďarsku na jejich benzinových pumpách. Taková izolovaná řešení vydrží tři měsíce a pak krachnou.

Jak podle vás metropole zvládla nápor uprchlíků před válkou na Ukrajině? Daří se je podle vás integrovat do naší společnosti?

Jsem přesvědčen o tom, že řešení migrace Ukrajinců do naší země nebylo centrální. Konkrétně v Praze primátor všechno sabotoval, neustále podával protesty na vládu, vyhrožoval, že něco zavře. Nebylo to tedy podle mě systémové. To, že se to podařilo udržet, je zásluha starostů. Ti uvolňovali ubytovací prostory a dělali jednotlivé kroky pro příchozí uprchlíky. V současné době bohužel nemáme jasná a přesná čísla těchto migrantů na našem území. Je zřejmé, že jich významné procento odcestovalo. Na základě toho si myslím, že mimo jiné školy to mohou zvládnout, a kvituji, že ukrajinské děti mají povinnost nastoupit u nás do školy.

S kým byste v případě úspěchu ve volbách šli do koaliční spolupráce? A s kým určitě ne?

Nešli bychom určitě s žádnými extremisty. Dříve to byli komunisté, dnes se jich mimo komunisty vyrojilo více. Nejdůležitější na sestavování koalice je podle mě vidět dopředu, jak to bude fungovat. Ta současná vznikla jen proto, aby nevládla ODS. Není se na ničem schopna domluvit a zastupitelstva se protahují do ranních hodin. My už koalici máme vytvořenou, když se v programu ostatních najde velký průsečík s tím naším, koalici určitě udělat můžeme.

I s hnutím ANO?

Ať chcete nebo ne, ODS i ANO jsou významnými hráči v pražské politice. V případě, že by existovala strana se jménem NE a měla by program, který by byl podle nás dobrý, půjdeme do toho i s nimi.

Jak vnímáte kauzu „Dozimetr“? Konkrétně mám na mysli vaši dvojku Jiřího Pospíšila, který byl vypovídat na policii, odešel bočním východem a médií se straní. Proč?

Kauza kolem Jiřího Pospíšila je uměle vytvořena. Piráti a Praha sobě hledají viníky, přitom za jejich vlády se stal tento největší korupční skandál od roku 1918. Já jsem začal odkrývat problematiku dopravního podniku, likvidovat některé děje, a než jsem se nadál, byl jsem odvolán. Kdo rozhoduje, ten za to zodpovídá. To je primátor a členové jeho rady. To jsem nebyl ani já, ani kolega Pospíšil.

Každého napadne, že kdyby o nic nešlo, tak to chce vysvětlit.

Pospíšil umí dobře komunikovat s novináři, neumí ale za sebe řvát a křičet. Myslím si, že toto jeho rozhodnutí není způsobeno tím, že by měl na zádech nějaký hřích. Tento způsob boje je pro něj prostě netypický.

(Autor: Matěj Nejedlý)
 

Bohuslav Svoboda

kandidát na pražského primátora
poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR