13. září 2022

Televizní noviny: Vláda zavede válečnou daň

(TV Nova) Premiér Petr Fiala v úterý vystoupil v Televizních novinách. Hovořil tam mimo jiné i o zavedení zvláštní válečné daně. Ta by měla pomoci státu získat dodatečné zdroje k financování nákladných vládních opatření.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TN.cz.

Premiér Fiala v rozhovoru v úterních Televizních novinách hovořil na téma cen energií a zejména jejich zastropování. Rovněž také prozradil, kde bude Česká republika brát finance na zajištění úsporných opatření. Kromě tradičních zdrojů jako dividendy státních podniků a různých forem šetření Fiala představil i další způsob.

Jedná se o válečnou daň, od které si Fiala slibuje další finanční prostředky. „Je správné, aby existovala nějaká společenská solidarita. Některé energetické firmy mají ohromné zisky pouze kvůli tomu, co se zrovna děje. My ceny energií zastropujeme, ale je rozhodně nutné, aby se podíleli i ti, kteří mají z energií vysoké zisky,“ vysvětlil Fiala princip válečné daně.

O konkrétní podobě této válečné daně bude vláda teprve jednat. „Válečná daň musí být dočasná, to je jisté. Jak přesně bude vypadat rozhodneme v příštích dnech,“ uvedl Fiala. Touto daní také hodlá částečně pokrýt náklady na zastropování cen energií, které vláda odhaduje na 130 miliard korun.

Fiala zároveň odmítl názory opozice, podle kterých měla vláda ceny zastropovat dříve. „Vláda jednala velmi rychle. Ty ceny začaly skokově růst až v srpnu a o měsíc později tu už máme konkrétní plán zastropování cen energií,“ tvrdil Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS