8. září 2022

Plánovitý rozvoj města je základem jeho rozvoje

Na novodobém rozvoji města Hradce Králové se významnou měrou podílel jeho nejvýznamnější starosta František Ulrich, který se dokázal obklopit významnými architekty té doby a spolupracoval s nimi při tvorbě nové koncepce města.

I stávající generace respektuje výjimečnost urbanistické koncepce města, kterou Hradci Králové vtiskl architekt Josef Gočár a následně všichni architekti, kteří tvořili územní plány města i v posledních letech, ať již to byl Bedřich Falta, Pavel Tušl nebo Patrik Kotas s Tomášem Vymetálkem. Všichni z této koncepce vycházeli.

Pro hladké propojení jednotlivých územních plánů a představení budoucích směrů rozvoje města iniciovala a vytvořila ODS již od svého vstupu do vedení města roce 1998 Strategický plán rozvoje města. Ten je základním dlouhodobým koncepčním dokumentem a spolu s územním plánem města a rozpočtem města je určujícím podkladem jeho budoucího rozvoje. Spolu s jeho akčním plánem stanovují nejdůležitější projekty, jež mají být základem rozvoje jednotlivých oblastí života města.

Proto za současného vedení bylo rozhodnuto o tvorbě nového Strategického plánu města, který nahradí ten z roku 2013. Bude finálně schválen až novým zastupitelstvem, nicméně návrhová část i jeho akční plán, které prošly procesem projednání s veřejností, diskusí se zastupiteli i členy jednotlivých výborů a komisí, budou hotovy za této politické reprezentace. Aktualizace do roku 2040 je bezesporu velmi potřebná a umožní postavit se čelem k výzvám, které nás čekají v dalších volebních obdobích.

Kromě tohoto významného dokumentu se nyní dokončuje Strategie ITI Hradecko-pardubické aglomerace a dále pak Plán udržitelné mobility města Hradec Králové do roku 2040, který bude mít město vůbec poprvé a zařadí se tak po boku Prahy, Brna a dalších měst, která jej už mají. K dokončení dojde sice až v roce 2023, nicméně návrhová část a akční plán včetně dopravního modelu, tj. to hlavní z dokumentu, budou hotovy ještě za naší „vlády“. Za odcházejícím vedením města zůstanou i další věcné strategie veřejného občanského vybavení jako jsou Strategie rozvoje cestovního ruchu, Strategie kultury, Záměr rozvoje výchovy a vzdělávání ve školách, Koncepce prorodinné politiky a politiky aktivního stárnutí, Plány rozvoje sociálních služeb a velmi důležitá Adaptační strategie pro statutární město Hradec Králové, která reaguje na aktuální vývoj změny klimatu a navrhuje udržitelná řešení.

V rámci práce nad jednotlivými dokumenty a vybranými tématy proběhlo v posledních dvou letech více než deset veřejných debat a kulatých stolů s veřejností a odborníky. Ze všeho je patrné, že si stávající vedení města plně uvědomovalo důležitost předávání informací veřejnosti a následné zpětné vazby a zavedlo do tvorby městských dokumentů moderní prvky participativní demokracie. Proto i do budoucna bude ODS podporovat tento trend a posílí vazbu na jednotlivé městské části prostřednictvím komisí místní samosprávy.

K tomuto výčtu je třeba podotknout, že většina zmíněných dokumentů je nutnou podmínkou pro získání dotací z evropských fondů nebo státního rozpočtu. I proto jsme v období 2019 – 2022 byli velmi úspěšní a získali jsme dotace v objemu přes 0,5 mld. Kč, což je 4x více než v období minulém.

Závěrem chci připomenout, že stávající vedení města v čele s primátorem Hrabálkem dokázalo rozhýbat projekty, které byly několik let považovány za „zamrzlé“ (fotbalový stadion, křižovatka Mileta.) a pokračovat v započatých investičních akcích (školy, lávka přes Labe, ZUŠ Střezina.).

Chci také podtrhnout důležitost a velmi dobrou spolupráci s krajskou samosprávou při rozvoji Hradce Králové a ocenit spolupráci hejtmana Martina Červíčka (ODS) a radního V. Řehoře (ODS) s primátorem A. Hrabálkem (ODS) a náměstkem J. Bláhou (ODS). Bez jejich vzájemné koordinace a podpory by se takové stavby jako křižovatka Mileta, zdvojkolejnění železničních tratí na Pardubice a Prahu, jižní propojení, severní tangenta, splavnění Labe do Jaroměře či rozvoj letiště, daly těžko připravovat.

Ing. Oldřich Vlasák

kandidát č. 3 do komunálních voleb 2022 v Hradci Králové