8. září 2022

Debata Deníku o energiích: Příští týden zastropujeme ceny elektřiny a plynu pro domácnosti i instituce

(Deník) Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) slibuje, že v příštích dnech představí řešení pro drahé energie v letošní zimě. Pomoci by mělo jak domácnostem, tak i veřejným institucím a některým firmám. „Do exekucí kvůli cenám energií nemusí padnout vůbec nikdo,“ řekl ve čtvrtek Fiala v první z debat Deníku s premiérem.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Denik.cz.

Petr Fiala připomněl, že již nyní mohou lidé ve finančních těžkostech kvůli vysokým cenám energie čerpat příspěvek na bydlení. Nárok na něj mají domácnosti, které na bydlení vynakládají více než 30 procent svého příjmu, v Praze víc než 35 procent. „Čtyřčlenná rodina může na takovéto pomoci na příspěvku na bydlení od státu dostat až 20 tisíc korun měsíčně, a to opravdu není málo,“ prohlásil Petr Fiala.

Další řešení energetické situace pro domácnosti podle Fialy vláda představí již v příštích dnech. Vést by k němu měly již v pátek výsledky setkání evropských ministrů zodpovědných za energetiku. „Přijme se, doufám, evropské řešení. To je důležité, protože je nejefektivnější a nakonec ve výsledku i nejlevnější,“ podotkl premiér Fiala.

Kromě toho podle Fialy již nyní vláda připravuje řešení na národní úrovni. „Představíme je v návaznosti na to evropské už příští týden,“ uvedl Fiala. Na co se tedy lidé podle něj mohou těšit? „To řešení bude znamenat, že zastropujeme ceny elektrické energie a plynu pro domácnosti, veřejné instituce a do jisté míry i pro podnikatele takovým způsobem, aby všichni měli dostatek energie za přijatelné ceny,“ slíbil v rozhovoru Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS