1. září 2022

CNN Prima News: ANO provádí destrukci politiky, Babiš chce být vidět jen kvůli volbám

(CNN Prima News) Hnutí ANO v čele se svým předsedou Andrejem Babišem provozuje destruktivní politiku, kdy nenabízí žádné konstruktivní řešení. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) mu oponoval, že ANO nabízí své nápady, a zkritizoval ministry vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Podle Bendy Babiš provádí destrukci politiky, kterou se bývalý předseda vlády naučil od prezidenta Miloše Zemana. Lépe si dle jeho mínění nevedou ani ostatní reprezentanti hnutí ANO. Benda řekl, že za půl roku od nich k energetické krizi neslyšel žádný nápad, který by byl proveditelný. „Každý vždycky přijde s geniálním řešením, jako vystoupit z lipské burzy, regulovat a podobně,“ řekl Benda s tím, že takové nápady mohou znít krásně, ale „žádné z nich nemohou fungovat“.

Naopak zkritizoval Babiše za to, že neustále mění názory a porušuje sliby. Připomněl například expremiérova slova, že nebude vyvolávat hlasování o nedůvěře vládě během českého předsednictví v Radě Evropské unie, aby nebyla šance, že se bude opakovat pád kabinetu jako při minulém předsednictví v roce 2009.

„Slíbil, že nevyvolá jednání o nedůvěře vládě během předsednictví. Vydržel to dva měsíce,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu ODS. Zmínil také Babišův čtvrteční projev na sněmovní schůzi právě k hlasování o nedůvěře vládě, přičemž podle Bendy jen „tlachal a míchal čechoslovenštinu“. „Poslanci ANO se na sebe snaží poutat pozornost a je to jen kvůli komunálním volbám,“ poznamenal Benda.

Kritiku z opozičních lavic, která se vznáší zejména na hlavu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) odrazil s tím, že šéf resortu už jednu krizi vyřešil. Zmínil v minulých měsících časté výtky směrem k vládě kvůli případnému nedostatku plynu na zimu. Právě tuto krizi podle něj Síkela společně s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) zvládl. „Situace je vyřešená, plyn máme na zimu vyřešený,“ zopakoval Benda ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň však připustil, že by Síkela mohl lépe komunikovat.


 

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha