1. září 2022

Epicentrum Blesk.cz

(www.blesk.cz) Druhý nejvyšší ústavní činitel Miloš Vystrčil (ODS) byl hostem v pořadu Epicentrum. Blesku prozradil, že nejspíše už za dva týdny čeká na premiéra Petra Fialu (ODS) a několik ministrů setkání se senátory na plénu, kde budou obhajovat vládu a současná řešení energetické krize. Podle šéfa horní komory je současná pomoc pomalá a některé věci se podcenily. Jedním dechem ale podotkl, že vláda nejspíše dělá, co může, a stále se i vypořádává s tím, co po sobě nechaly vlády předchozí. Tématem rozhovoru byly i nadcházející senátní volby a také vztah Senátu s Hradem a kauza Dozimetr, která stála místo i nového šéfa rozvědky.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Některé reakce vlády jsou dobré, některé nejsou. Je to taková střelba na běžící cíl a myslím si, že jsou schopni to zvládnout, ale je pravda, že kroky vlády nejsou bezchybné. Podle mého názoru jsou pomalé a došlo k podcenění situace a k podcenění toho, co se bude dít, až začnou přicházet účty za energie,“ uvedl Vystrčil na dotaz, zdali vláda dělá dost. Vyjmenoval přitom také opatření, které kabinet Petra Fialy (ODS) uvedl vchod – tedy například příspěvek na bydlení či jednorázový příspěvek 5 tisíc na dítě.

Zdůraznil přitom, že nikdo není bezchybný a i vláda potřebuje čas na to, aby se vypořádala s tím, co zdědila z předchozích let. Navíc je podle šéfa Senátu problémem i to, že se na opatřeních a reakcích musíme shodnout, zatímco u Ruské federace stačí mávnutí prezidenta Vladimíra Putina. Vystrčil také zdůraznil, že se zkoušelo několik cest, které by ladily a byly nejméně problematické. Ať už cesta celoevropská nebo jiná. Navíc se musí každá věc prodiskutovat s koaličními stranami i s opozicí, což nějakou dobu prostě trvá.

„Slabá Evropa může obtížně pomáhat Ukrajině.“ Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba jednal s Vystrčilem

„Rusko je vlastně jako masožravec, který se dostal mezi býložravce - a ti jsou slušně vychovaní. Musíme si uvědomit, že nám jde o život a že v tomhletom okamžiku musíme to své chování racionalizovat a udělat všechno proto, abychom ukázali obrovskou ekonomickou sílu EU,“ dodává a doufá, že jsme se již z prvních chyb poučili a dočkáme se řešení.

Aktuální kritika, která se hrne na vládu, se týká primárně drahých energií. Podle opozice, ale i některých odborníků a podnikatelů je aktuální pomoc vysoce nedostatečná. S tímto názorem souzní i senátní podvýbor pro energetiku. Během svého zasedání v minulém týdnu se dohodl mimo jiné i na tom, aby se předvolal premiér Fiala a aby na plénu obhájil dosavadní pomoc vlády. Vystrčil na to konto prozradil, kdy návštěvu ze Strakovy akademie očekávají.

„Existuje neformální, ale velmi pravděpodobná dohoda, že bude 13. září zasedat plénum Senátu, na které přijde pan premiér, ministr práce a sociálních věcí, ministr financí, ministr dopravy, průmyslu a obchodu a také ministryně životního prostředí,“ řekl Blesk Zprávám Vystrčil.

Šéf Senátu doufá, že už uslyší jasné detaily o aktuálně i chystané podpoře. Zaslouží si to vědět i občané. A ačkoliv podle Vystrčila přichází mnoho věcí pozdě, pořád je podle něj dobrým znamením, že všechny možné problémy řešíme ještě před topnou sezónou. „Vláda měla postupovat rychleji. Rada ministrů pro energetiku se měla svolat dříve, měli jsme rychle reagovat na navyšování ceny energií a měli jsme se již dříve odstřihnout od vlivu ruského plynu na nás,“ konstatoval.

Vystrčil okomentoval také další věci, které jsou nyní spojené s vládou. Kvůli možnému spojení šéfa rozvědky Petra Mlejnka s účastníky korupční kauzy Dozimetr se opozice rozhodla vyvolat hlasování o nedůvěře vládě – primárně o nedůvěře k ministrovi vnitra, který Mlejnka vybíral do úřadu. Vít Rakušan je navíc předsedou hnutí STAN, které přišlo během kauzy o několik velkých osobností.

Kátce před začátkem rozhovoru Mlejnek prozradil, že se rozhodl funkce dobrovolně vzdát. Podle Vystrčila se jedná o nejschůdnější a nejlepší řešení. „Šéf zpravodajských služeb by neměl být předmětem politických třenic a politických sporů, protože v tom okamžiku to oslabuje ty zpravodajské služby a tedy i bezpečnost státu,“ uvedl předseda Senátu. Je teď podle něj poměrně otázkou, jestli stále hlasovat o nedůvěře.

Obecně mu pak v nynější politické situaci vadí, že politická uskupení spíše míří proti sobě. „Nekandidujete kvůli tomu soupeři, abyste ukázal, jaký on je, vy kandidujete kvůli těm lidem, pro které byste měli pracovat, protože politika je služba a měl byste kandidovat proto, abyste naplnil nějaký program, jehož jste nositelem,“ uzavřel.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR