30. srpna 2022

Tématem jednání s předsedou tibetské exilové vlády Tseringem v Senátu bylo i jmenování zmocněnce pro otázky okupovaného Tibetu na evropské úrovni

(www.senat.cz) Na půdě horní komory Parlamentu přivítal místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer předsedu Ústřední tibetské správy Penpu Tseringa. Mezi témata setkání patřila mj. aktuální situace tibetského národa i řešení otázky okupovaného Tibetu na evropské úrovni. Za českou stranu se jednání účastnili také 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, místopředsedkyně Jitka Seitlová, předseda evropského výboru David Smoljak a člen Výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Přemysl Rabas.

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer, na jehož pozvání Tsering horní parlamentní komoru navštívil, komentoval jednání: „Hlavním bodem oficiálního přijetí byla diskuse o potřebě na evropské úrovni jmenovat zmocněnce pro otázky okupovaného Tibetu. Komunistická Čína se snaží vymazat tibetskou kulturu, tibetský jazyk i jejich historii, zmocnila se Tibetu a jeho bohatství, ale nepodaří se jí zmocnit duší Tibeťanů. Demokratický svět musí Tibeťanům pomoci ve svém vlastním zájmu."

Zástupci horní parlamentní komory společně s tibetskou delegací hovořili mimo jiné i o podpoře Tibetu, momentální situaci tibetského národa, vztazích Číny a demokratického světa i plánované konferenci o Tibetu v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Jednání v českém Senátu navázalo na společné setkání v rámci místopředsedovy cesty do sídla tibetské exilové vlády v Dharamsale na jaře 2022 a také na přijetí ženevské zástupkyně Jeho Svatosti dalajlamy Thinlay Chukki místopředsedou Oberfalzerem v Senátu 9. srpna 2022.

Penpa Tsering přijel do České republiky na pozvání Nadace Forum 2000 k příležitosti její výroční konference. V Praze se mimo jiné zúčastnil také prezentace tibetského naučného slovníku v Národní knihovně ČR.