12. srpna 2022

Interview ČT24: Bezpečnost země není ohrožena

(ČT 24) Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) míní, že setrvání nového šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka ve funkci závisí na tom, zda získá bezpečnostní prověrku, jak také už dříve uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Žáčka je nutné o kontaktech Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem hovořit. Očekává, že kauza bude mít na fungování Úřadu pro zahraniční styky a informace dopad. Pavel Žáček byl hostem Interview ČT24.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na ČT24.

„Primárně to závisí na tom, jestli pan ředitel dostane prověrku na ‚přísně tajné‘, protože je to podmínka, aby mohl být ředitelem v zásadě jakékoliv tajné služby,“ prohlásil ve vysílání ČT24 Pavel Žáček.

Vnímá, že je Mlejnek spojován s korupční kauzou, odmítá ale navzdory komentářům v médiích a výrokům kolegů politiků dělat předčasné závěry.

„Také proto jsem přistoupil na to, že jednání (bezpečnostního) výboru, na kterém se mělo projednávat uvedení pana ředitele Mlejnka do funkce 1. září, uděláme dřív. Myslím si, že je nutné o tom diskutovat na platformě, která je k tomu určená, to znamená na bezpečnostním výboru,“ upřesnil Žáček. Předpokládá, že podstatná část jednání naplánovaného na 25. srpna bude otevřená. Ve stejný den se sejde také Stálá komise pro kontrolu činnosti Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Nabízelo se, aby prověrku dělal jiný úřad

Bezpečnostní prověrku dělá Mlejnkovi paradoxně Úřad pro zahraniční styky a informace, tedy ten, který sám řídí. „To je praxe vyplývající ze zákonů. Teď jsme se dostali do specifické situace, kdy ministr zvolil osobu, která ze zpravodajského systému na nějakou dobu vypadla a dostala se do byznysového prostředí,“ připomíná Žáček. V tomto případě se podle něj nabízelo, aby prověrku udělala jiná tajná služba.

Šéf bezpečnostního výboru zdůraznil, že prověrka musí být vykonána důkladně, aby ji nikdo do budoucna nemohl zpochybnit.

Bezpečnost země není ohrožena

Žáček si zároveň myslí, že rozvědka je velmi citlivou zpravodajskou instituticí, na kterou může mít kauza dopad. Potřebuje přitom být v pozici, kdy může vykonávat svou funkci nejen ve vztahu k vládě a bezpečnosti České republiky, ale i partnerům, se kterými úzce spolupracuje.

Žáček má obavu, že lidé kvůli aktuální situaci ztratí důvěru v bezpečnostní aparát Česka. „A naše úloha je, abychom to vysvětlili při diskuzi, abychom ujistili veřejnost, že zde řešíme jeden problém, ale že jako celek to bezpečnost České republiky neohrožuje,“ uzavřel Žáček.

Přepis rozhovoru:

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Poslanecká komise, která kontroluje práci civilní rozvědky, chce vyslechnout jejího ředitele i ministra vnitra, a to kvůli informacím, že se ředitel Petr Mlejnek v minulosti opakovaně stýkal s dnes v kauze Dozimetr stíhaným podnikatelem Michalem Redlem. Stejnou věc bude vybírat, probírat i bezpečnostní výbor. A ministra vnitra si na příští týden pozval na jednání i premiér
Petr Fiala. Je načase hledat nového šéfa rozvědky? Je načase hledat nového ministra vnitra? A vyhodnotila policie své zásahy na politických mítincích dostatečně a správně? Hostem Interview ČT24 je předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Pavel Žáček. Pane poslanče, dobrý den, děkuji, že jste přišel.

Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý den, děkuji za pozvání.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ta první otázka dnešního Interview vlastně už padla. Už je načase hledat nového ředitele civilní rozvědky?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to není tak jednoduché. Primárně to závisí, a s tím souhlasím na tom, jestli pan ředitel dostane prověrku na přísně tajné, protože to je podmínka k tomu, aby vlastně mohl být ředitelem zpravodajské služby, v zásadě jakékoliv zpravodajské služby.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ať prověrku dostane, ne dostane, nedostane, když ji dostane, tak v té funkci může zůstat, i když je spojován s korupční kauzou, nejvyšší postava civilní rozvědky?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já to takto vnímám, takto to formuloval pan ministr, který je bezprostředně odpovědný i vůči vládě za...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To znamená, že s tím musíte souhlasit, když to tak formuloval pan ministr?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
No, uvidíme, já bych nechtěl dělat nějaké závěry, protože samozřejmě čtu ty články, ty komentáře, komunikuju o tom s kolegy. Také proto jsem přistoupil na to, že budeme mít ten náš výbor, na kterém se vlastně uvedení do funkce pana ředitele Mlejnka mělo projednávat řádně 1. září, přistoupil, že to uděláme dříve. Myslím si, že v tomto smyslu je nutné o tom diskutovat na té platformě, která je k tomu, vlastně odborně politické platformě, která je k tomu určená, to znamená na bezpečnostním výboru Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že podstatná část toho výboru bude otevřená, protože řadu věcí je nutné na tomto fóru říct, sdělit médiím, veřejnosti...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To znamená, že novináři budou přítomni?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že začneme s tím.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
I veřejnost.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Klasicky, začneme klasicky a ten výbor prostě bude otevřený. Pouze kdyby tam se dospělo k něčemu, co by se týkalo utajovaných informací, tak by se to po tu příslušnou dobu muselo uzavřít. Ale jinak si nedovedu představit, že bychom na některé věci nereagovali, když už vlastně dneska pan ministr, pan ředitel reaguje, protože faktem je, že z titulu šéfa zpravodajské služby se na některé třeba novinářské otázky velmi špatně odpovídá a někdy by se ta účast specifické situace a podle názoru nemělo, nemělo, ale zda jsou zvláštní, ale je to tak. Dneska vlastně je pan ředitel součástí zpravodajského systému České republiky, a tak bych k tomu mělo být přistupováno.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já si nedovedu představit tu otevřenost toho jednání, tak prostě někdo navrhne, aby se jednání uzavřelo. Vy si dovedete představit, že to nikdo neodhlasuje, že řeknete třeba ministrovi do očí - ne, tak teď to zůstane otevřené?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím a říkám, výbor pro bezpečnost je ta platforma, kde se tyto věci musí probírat. Nedovedu si představit, protože ten náš mechanismus, tak jak ho máme nastaven, to znamená vztah mezi vládou a parlamentem při té naší kontrolní, ústavně zajištěné kontrolní roli, ve vztahu i k bezpečnostním aparátu, k zpravodajským službám, nedovedu si představit, že by tam ta úvodní informace, která by třeba uváděla na pravou míru, možná vyvracela některé věci, že by to bylo hned bylo na začátku uzavřené, to prostě už bych řekl z politických důvodů nelze.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Aby někdo nezahrnul do toho termínu utajované informace, no tak, tak to budete muset uzavřít, a stejně se nic nedozvíme.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Ještě předtím než…

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Co nejvíce otevřené, rozumím tomu?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to je nevyhnutelné, ale nemohu vyloučit a pak nemůžeme bránit úplně tomu, když prostě bude řečeno, ale říkám zatím tady nevidím jako nějakou informaci. Já jsem si představoval, že toho 1. září, ještě než to celé vypuklo, než tato spojitost nějaká byla mediálně nalezena, tak jsem si myslel, že protože předtím bohužel jsme jednání neměli. Třeba bezprostředně kolem jmenování pana ředitele panem ministrem do čela služby. Ale byli jsme domluveni, že se sejdeme na výboru a že vlastně pan ministr, pan ředitel představí nějakou zase část v obecné rovině, která není utajovaná té koncepce, na základě jejíž vlastně se stal ředitelem. Vlastně tato naše zpravodajská služba se jako velmi důležitá součást našeho zpravodajského systému, která přináší specifické informace, je na jednu stranu mocenským orgánem pochopitelně, na druhou stranu velmi citlivou institucí, která je, myslím reaguje...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Budeme vás konfrontovat /souzvuk zvuků/.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Přesně. A proto bylo ho uvést, proto bylo nutné ho prezentovat, protože ty otázky ze strany opozice třeba byly vznášeny od začátku. A teď to dostalo ještě novou dimenzi, tím nešťastným spojením s tím, co se týče té kauzy Dozimter. A čili myslím si, že to zahájíme, otevřeme, je nutné některé informace sdělit. Buď to bude říkat pan ministr, nebo to bude říkat přímo pan ředitel a pokud bychom se dostali, ale úplně si to nedovedu představit, co z těch věcí z minulosti… by bylo z dnešního pohledu utajované.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Říkám uvidíme 25., kolik toho bude otevřeno, kolik ne, veřejnost vás může konfrontovat a může si to soudit. Já se chci vrátit k té prověrce. Vy jste říkal, získá-li prověrku na nejvyšší stupeň, na to přísně tajné, tak v té funkci bude moci zůstat. Není tady ale tak trochu podivné, že tu prověrku si dělá ten úřad, úřad, který pan Mlejnek řídí sám?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To je.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Není to už samo o sobě prostě zpochybnění té věci v tomto konkrétním případě?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To je praxe vyplývající ze zákonů, že zpravodajské služby vlastně, i z jejichž řad většinou z té kontury toho působení toho výkonu, ať už do zahraničí nebo na domácím území té činnosti, vzejde ten kandidát. Teď jsme vlastně se dostali do specifické situace, kdy pan ministr zvolil vlastně osobu, která z toho zpravodajského systému České republiky na nějakou dobu vypadla a dostala se do byznysové prostředí a z toho přesně to je ta zvláštnost, která je také předmětem diskuze od začátku, kdo by vlastně měl být, měl dělat tu prověrku, protože dneska podle zákona, jak jste řekl, jí musí dělat ta zpravodajská služba, jejímž je ta osoba.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pan Randák třeba říká, že za něj to bylo jinak tedy, že ředitelé prověřoval někdo jiný, jiná tajná služba, máme jich dost, určitě by to měl, kdo udělat.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já aniž bych.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ono něco jiného je pracovník, kde asi není úplně ideální vynášet ven mimo službu jména pracovníků, ale tady jde o ředitele, kterému je ten příslušný orgán podřízený, stále do něj nemůže zasahovat a tak, ale pořád je to podřízený orgán.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já s tím souhlasím, prostě co mohu říci, komentovat v obecné rovině od začátku to byla součást té diskuze. Faktem je, že to instalování vlastně je politické rozhodnutí a rozhodnutí, které vlastně vzniklo interakcí mezi ministrem vnitra a misterstvem vnitra a vládou.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A je to chyba, tedy ředitele by měla prověřovat, ředitele služby by měla prověřovat jiná služba?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Tady za té situace si myslím, že se to nabízelo, ale touto cestou to nešlo. Na stranu druhou, pokud by to bylo, tak jak tomu bylo v podstatě dosud, to znamená, že by to byl kandidát zevnitř z těch služeb, tak by ta situace byla úplně jiná, kdybychom se nedivili, že to prověřuje ta specifická služba, které vlastně…


Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dá se to napravit, tak jak to udělá někdo jiný?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To já teď nedokážu říct, v jakém je to stádiu. V každém případě si myslím, že se v současné situace, ať to bude, kdo to bude dělat, tak ta prověrka bude muset být opravdu důkladně jaksi provedená a nikdo ji do budoucna nebude smět zpochybnit, ať dopadne, jak dopadne. To si myslím, že a tak to vnímám i to, jak to formuloval pan ministr, že to je prostě nezbytná podmínka, aby je mohl pan ředitel zůstat ve funkci.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A je to dostatečná podmínka pro vás, je to dostatečná podmínka. Ano, je tady, bude tady prověrka, ale je to konkrétní případ, konkrétní souvislosti, konkrétní kontakty.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že se tím, že se to nešťastně z pohledu, myslím zpravodajské služby České republiky diskutuje na veřejnosti, i když to na jednu stranu chápu. Prostě je to výstup nějaké činnosti novinářů. Tak i první věc, abych já vám mohl odpovědět na tohle to odpovědět, tak já bych si počkal i na tu prezentaci u nás na výboru. V tomto smyslu já jsem předseda výboru, který má nějakou zodpovědnost, moderuju tam tu diskusi snažím spojovat i názory, otázka národní bezpečnosti mezi vládními poslanci, mezi opozicí. A nechtěl bych nějakým svým subjektivním názorem prostě předjímat to, co, co bude a my musíme k nějakému názoru dojít a musíme přijmout usnesení.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Kdo jiný než ten
poslanec by nám měl...

Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Tomu já rozumím a v tomto smyslu prostě.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže nám řeknete až po výboru...


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že tam bude to pole, kdy nám bude moci pan ministr tak pak ředitel říci na to nějakou reakci.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Váš názor, váš názor?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já bych se ho držel i z těch důvodů, že tím nechci nabourat to složité hledání konsenzu, protože my pak musíme to zakončit něčím a pro nás to zakončení té naší práce je přijetí usnesení. A já fakt se snaží být mostem, a je to někdy velmi složité, a kolegové vědí, o čem mluvím. Hledám prostě to spojení mezi opozicí a mezi koalicí. A myslím si, že zástupce nebo někdo, kdo stojí v čele jednoho důležitého orgánu našeho zpravodajského systému, který přenáší nezbytné informace jenom nám, ale i našim partnerům, tak si zaslouží to, abychom tu diskusi vedli a přijali. Čili já bych možná mohl zbořit tím, že by mi kolegové zejména z opozice vyčítali, že jsem před tím řekl nějaký svůj osobní názor a jako zase na druhou stranu vím, že vás tím provokuju. Já ho samozřejmě mám, nicméně z personálních důvodů si ho prostě nechám do toho 25. pro sebe.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jestli by nebylo dobré divákovi říct, co si
Pavel Žáček myslí?

Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já chci samozřejmě jaksi diváky uklidnit, určitě se tím budeme zabývat, pokud by to byla nějaká situace.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Použiju stejnou formulaci, uvidíme 25., teď mi to neřeknete. Má ta věc dopad na fungování rozvědky?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Jak jsem již vám říkal, ta zpravodajská instituce je zpravodajskou institucí velmi citlivou. Čili, myslím si, že by to býti mohlo. Není to dobře, protože těch otřesů, kterými vlastně tato služba, a ještě jednou opakuji velmi důležitá součást zpravodajského aparátu prostě prošla. Vzpomeňme, jaké personální změny se tam dělaly za premiéra Andrej Babiše. Myslím si, že v tomto smyslu opravdu potřebuje mít tu pozici, aby mohla vykonávat a znovu opakuju nejenom vůči vládě České republiky, nejen vůči bezpečnosti České republiky a taky vůči našim partnerům, s kterými úzce spolupracujeme.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Na to se právě chci ptát, už přestávají posílat informace, je to znát na toku informací?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
I kdybych toto věděl, tak na tuhle otázku bych vám neodpověděl. Já si myslím, že pořád ta spolupráce funguje a že ať vyřešíme to, co se dnes řeší, jak vyřešíme. Takže tato zpravodajská služba zůstane důležitou součástí prostě toho systému, zvláště za té situace, která dneska je.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To samozřejmě zůstane, že, že byste nemohl říct, to jestli má tajná služba problém a zahraniční partneři ji kritizují a nedůvěřují, tak to je informace, kterou byste si měl říct, pokud byste ji měl.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Zase já vám můžu pouze spekulovat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Já nechci zveřejnění konkrétní tajné informace, kterou nedostala česká rozvědka, ale obecně nedůvěra v českou rozvědku u zahraničních partnerů vzrostla.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si dovedu laicky představit, a teď, prosím, berte to jako moji spekulaci, že pokud se týká nějaká výměna informací, tak jak by to čas od času děláme, podívejme se, co bylo v minulosti, jakým způsobem nevybíravým třeba útočil prezident republiky na jednu zase z dalších důležitých opor zpravodajské služby České republiky, tak to se určitě na to ti partneři musí ptát nebo určité otazníky se vznášet. Nedovedu si představit, že by se neptali. Znova opakuju, ta citlivost a ta spolupráce je založená hodně na důvěře. Takže tady vidím určitě náš domácí úkol, domácí problém, abychom tyto věci byli schopni řešit. Samozřejmě vážně seriózně dle té situace, ale na stranu druhou ne tak, abychom všechno ventilovali.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže omezení toku informací směrem do České republiky nepotvrdíte?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že to tak není, že teda ty informace jdou obousměrně, protože ta situace je vážná. Berme to tak, že pár set kilometrů od naší hranice je prostě válka, která se nás velmi dotýká. A naše bezpečí, náš bezpečnostní aparát, zejména zpravodajské služby jsou zapojeni do té obrany nejenom České republiky, ale celého toho východního křídla Evropské unie, případně dokonce spolupráce s Američany. Čili tady to je podstatné a tady bychom my měli řešit v tomto smyslu, měli by se dostat do situace, kdybychom byli schopni velmi seriózně řešit ty problémy, které souvisejí právě s tou ruskou agresí vůči Ukrajině a dopady na nás, spíše než tady nějaké půtky. A tím nepředjímám to co, to co jak to dopadne, tím nepředbíhám.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Když říkáte půtky, tak vlastně už se dostáváme k tomu, co jste ostatně zmínil, ta věc má jednoznačně politický rozměr.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Ano.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Tak já si dovolím zopakovat tu druhou otázku z úvodu Interview. Už je čas hledat nového ministra vnitra?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že ministr vnitra jako šéf koaliční strany, té široké teda naší vládní koalice prostě je člověk na svém místě, řeší problémy, určitě je pod obrovským tlakem. Určitě to není zaviděníhodná situace. Má pod sebou prostě i součást bezpečnostního aparátu, komunikuje s policejním prezidentem, komunikuje s ředitelem jedné zpravodajských služeb, takže upřímně řečeno nechtěl bych být teď v jeho kůži, na stranu druhou…

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A proč když je všechno v pořádku, jak říkáte, proč byste nechtěl být v jeho kůži, tak má práci, je to ministr?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Jestli teda z mých slov jaksi tomu rozumíte nebo cítíte, že je všechno v pořádku vlastně.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, vy jste řekl, že je na svém místě a svou práci dělá dobře. Já jsem sám vás ptal, jestli je čas ho vyměnit a vy říkáte, je na svém místě, dělá to dobře.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To opravdu jako není na mně, abych já toto formuloval.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ale můžete mít názor, jste člen jedné z vládních stran. Ta strana na to může mít nějaký názor. Můžete vidět, že ve straně se to nelíbí, aby…


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To určitě, myslíte jako, jako STAN myslíte nebo, nebo já si to nedovedu úplně představit…


Daniel TAKÁČ, moderátor:
ODS to může vadit, že koaliční partner má opakovaně takovéto problémy.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že jsou věci, které se řeší na úrovni, například ministr vnitra, vicepremiér a zároveň předseda hnutí a s premiérem jaksi.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To bude teprve.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
To bude. Čili jsou určité věci, ale že by to měla být úplně záležitost, která by měla destruovat tu koalici, pětikoalici, kde je velmi složité jednání, kde se musí o všem diskutovat, proto některé věci poměrně dlouho trvají, tak to si nemyslím. Je to otázka spíše pozice a síly ministra vnitra při řešení dalších problémů, které prostě přichází každodenně a které prostě ještě přijdou, jaké výzvy například v souvislosti s tou válku na Východě.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vy osobně si myslíte, že to je dobře, aby Vít Rakušan zůstal ministrem vnitra, aby koalice díky jeho pozici byla ostřelována opozicí, že se ovlivňuje vyšetřování, že může prorůstat organizovaný zločin až do špiček tajných služeb, to vám nevadí?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si nedovedu úplně představit, že by teď došlo k nějaké změně. To je první věc. Druhá věc, pořád jsme v situaci, kdy na jednu stranu policie vede nějaké šetření v nějakých různých kauzách. Teď dneska jsme konfrontováni například, co se týká pana ředitele úřadu… informace, že jeden den se dozvíme v médií, že má GIBS vést nějaké šetření. Druhý den GIBS reaguje, že to pravda není. Prostě pohybujeme se v prostoru, kde je spousta informací, ale že bychom byli schopni říci, tak to je a na základě tohoto… To je ten tvrdý, to je ta tvrdá informace za těch, kterého prostě musíme rozhodnout, to není jo. Proto pro mě samozřejmě rád s vámi diskutuji, je nutné prostě velmi co to jde otevřeně, uklidňovat, zveřejňovat či podporovat někdy tu diskusi vůči veřejnosti. Na stranu druhou, ale pro některé ty věci, jakožto zodpovědného předsedu výboru jsou na předložení prostě svým kolegům, projednání, a dokonce přemostění nebo snaha o to, získat podporu obou stran. Protože v tomto smyslu jako jsem moderátor v podstatě té diskuse a musím potlačit ten svůj osobní názor, jak jsem vám říkal. A tam je nutné to vyřešit. Zpravodajský systém České republiky je velmi citová záležitost, prostě je nutné nejdříve mít tvrdá data. I to, co se týká toho vyšetřování, abychom se dostali do situace, která mnohdy hrozí, kdy pak zjistíte, že se sice něco zahájilo, ale nebylo to dovedeno do konce a vy jste vlastně konal, byl jste uveden v omyl a vaše závěry, ať už politické nebo personální pak musíte brát zpátky a musíte se třeba omlouvat, to bych byl nerad.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jakožto zástupce veřejnosti, volen veřejností, poslanec, neobáváte se, že veřejnost ztratí důvěru v bezpečnostní aparát České republiky, že se právě bude obávat toho prorůstání organizovaného zločinu až na takto vysoká místa?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Jednak chci ujistit, že to, co děláme v tom odborně politickém orgánu, ve výboru pro bezpečnost, případně v podvýborech či případně v komisích, je zastupování veřejnosti právě ve smyslu toho mandátu, který od té veřejnosti ve volbách jsme získali, a že to děláme poctivě, že opravdu pokládáme třeba od začátku konfliktu na Ukrajině i v tom neveřejném režimu nebo utajovaném režimu, pokládáme velmi zásadní otázky a chceme, aby nám bezpečností aparát odpověděl, tak jsme připraveni… i v tomto případě vás můžu ujistit, že přijdou. Tím spíše, že tam jsme koalice i vládní poslanci, ale i z řad vládních poslanců prostě přijdou otázky a přicházejí, které jsou prostě nepříjemné ale nutné. I my si musíme ujasnit tu situaci. Čili v tomto smyslu můžu ubezpečit, že veřejnost zastupujeme. Druhá věc je ano, chápu to také… To právě obavu mám a naše úloha je, abychom to vysvětlili při té diskusi a budeme mít určitě různé názory, abychom teda ujistili veřejnost, že zde řešíme jeden problém, ale že jako celek, že naší bezpečnost jako České republiky, případně člena NATO, to prostě neohrožuje a že naše bezpečnostní sbory, zpravodajské služby plní své úkoly i v kontextu toho konfliktu na východě prostě dobře.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Veřejnost to určitě nějak zhodnotí. Věnujme se také jinému bezpečnostních sboru. Policie na politickém mítinku v Českém Krumlově pochybila i nepochybila. V jednom případě oprávněný zásah proti agresivní ženě, která nafackovala policistovi, předtím ale chyba policistů, když se tito patřičně neprokázali při oddělování odpůrců a příznivců. Takto to policie vyhodnotila, pro vás je to dostatečné a správné vyhodnocení?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já bych možná před závorku, než bych se vyjádřil k té policii, tak bych řekl, že ten politický komentář je nutný zase pro zarámování celé situace. Kdo to způsobil? Andrej Babiš, polický lídr na své kampani a vyvolal něco, pak najednou vyprovokuje tu diskusi obrovskou, ten konflikt. Vidíme to i ze záběrů České televize a pak najednou navrhuje řešení. To znamená, že on si oddělí ty své příznivce a odpůrce, dokonce i v místech, kde on žádné příznivce nemá. Čili tady vidím, já nemůžu nereagovat na tu politickou rovinu, která vznikla z nějaké situace, kdy…

Daniel TAKÁČ, moderátor:
/souzvuk zvuků/ a co vy politici si z toho vezmete?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Určitě, určitě.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jenom Andrej Babiš tady vyvolává vášně, nedělá to někdo jiný? Všichni politici si z toho něco vzít?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Jako zase nemůžete říkat, že všichni politici vyvolávají vášně, každý má jiný styl. My, co jsme zvyklí a vidíme, já nevím, Tomia Okamuru nebo Andreje Babiše v plné parádě v Poslanecké sněmovně, kdy je schopen akorát útočit, urážet lidi, tak my to bereme jako dobře, my jsme vysláni zástupci lidu do Poslanecké sněmovny, abychom to vydrželi, abychom to třeba nějak s humorem někdy se slzou v oku, někdy velmi tvrdě odrazili, odpověděli, prostě zastupujeme naše voliče a oni to čekají a ne, že si necháme takhle jako, že jednostranně reagovat a budeme v tom mlčet. Na stranu druhou, když jste před těmi lidmi na tom veřejném kolbišti, na tom náměstí je to úplně něco jiného, to je jiný žánr. Vy tam nemáte je provokovat. Vy tam nemáte vyvolávat ty vášně, vy tam nemáte vyvolávat ten konflikt, ke kterému, jak je vidět dneska, ta naše společnost nebo její segmenty, ne celá určitě ne, má blízko. Vy tam máte, musíte si být vědom své pozice. Ale je otázka, jestli to je jako PR ze strany Andreje Babiše a jeho týmu před těmi volbami, anebo jestli teda to je součást toho jeho naturelu politického, kdy prostě chce pozurážet všechny, nejlépe to celé náměstí, pokud mu skanduje, že je agentem a jsou proti němu. A teď si do toho zasaďte tu politici. Já bych řekl, že by to bylo na místě. Ti, kteří právě mají tuto tendenci prezentovat svůj politický styl tímto způsobem, že by měli ubrat. Speciálně, na těch náměstích, protože tam to může vést k nějakému konfliktu, který bychom nechtěli. A pak říkat, já jim tam udělám nějaký prostor, to je prostě nemyslitelné. Já to vyvolám a pak tam budu hledat řešení. To je prostě, to odmítám. Ale teď se podívejme na tu policii. Policie v tomto smyslu je někde uprostřed. Ona má hlídat zákonnost, ona má hlídat i to právo toho, toho řečníka a myslím si, že velmi dobře, že v tomto smyslu určitě podpory pana policejního prezidenta takto explicitně, že velmi rychle reagoval.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A dostatečně důrazně reagoval, to řešení je dostatečně důrazné?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já to vnímám jako dostatečně, protože samozřejmě těch, těch mítinků je obrovské množství. Jak je vidět, přestože policie už prošla řadou voleb a řadou těchto mítinků, tak její policisté a byli určitě na to učeni, na to cvičeni, připravováni, měli účinnou taktiku, určitě vědí, že to je něco jiného, působit na takovémto politickém shromáždění, než když jdou do nějaké akce, která se týká ty klasické nějaké bezpečností kriminální situace. A je vidět, že na to připraveni nebyli a že tak transparentně dokonce prezentoval vlastně nález toho svého kontrolních orgánů a byl schopen identifikovat, aniž by ovšem šel do nějaké konkrétna, protože ta konkrétní odpovědnost za to řešení třeba konkrétních policistů na všech těch stupních, které identifikoval, že se stala chyba, tak je na těch krajských velitelích…

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Veřejně se objevuje informace, že ten policista měl s tou paní kontakt. Forum 24 o tom psalo, ona říkala, že jí požďuchoval, těžko říct, co je to požďuchoval, ale já se chci zeptat na něco jiného. Není to obvyklé, že policisté provokují k nějakému jednání, věnovala se někdo tomuto?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že v této oblasti by to tak být nemělo. Pro nás a teď se odkážu na svoji zkušenost z roku 89 s potlačováním demonstrací na Václavské náměstí prostě, které prováděl samozřejmě jiný režim, komunistický režim, který nasazoval policisty do operativního průzkumu, kteří právě byli mezi námi, provokovali a pak ty, jak tomu říkal organizátor, vytáhli z davu a předávali je těm policistům v těch uniformách, tak tady ta reminiscence prostě u nás jsou. Já to chápu, že někdy je nutné mít jakýsi operativní průzkum, když použiju toho slovníku minulého režimu a že to jsou schopni dělat lidé, kteří jsou od nerozeznání od těch normálních demonstrantů. A na stranu druhou ty zásahy souhlasím s tím, že by měl dělat buď policisté v uniformách anebo jednoznačně označeni tou páskou. A teď ještě nastává další problém speciálně u těch příslušníků v civilu v davu. Když právě se třeba se s někým strkají, a v tom davu to nemůžete vyloučit, tak že samozřejmě k tomu, k tomu postrkování dojde a on nemá čas vytáhnout ten průkaz nebo prostě ho vytáhne pozdě. A to je ta situace, kterou velmi silně kritizoval pan policejní prezident vůči těm...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili v tomto případě dostatečné a razantní řešení, které bude mít nějaké následky konkrétně.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já vnímám i to, že se chce účastnit toho jakési školení nebo té druhé fáze přípravy těch šéfů zásahu, protože všimněme si, to nebyla kritika jenom toho, co vidíme my jako diváci. To znamená toho, že někoho policisté odvádějí nebo, že na někom klečí. On šel dál, a protože měli možnost ten kontrolní orgán vidět všechny ty videa, ať už z České televize nebo ze soukromých nahrávek nebo ze záběrů samotné policie, která tyto mítinky monitoruje, tak vlastně mohl z toho vyvodit ty závěry jaksi daleko hlubší a mohl jít k té kritice i ve vztahu k tomu veliteli zásahu, k té taktice, k těm řídícím článků, protože faktem je, že ten jednotlivý policista je výkonným orgánem a jedná na základě buď toho, co ho naučili v rámci přípravy. Prostě tam to školení je, neříkejme, že není, tito policisté musí proškolováni a musí být připravováni…


Daniel TAKÁČ, moderátor:
Poslední věc, prosím, velice krátce, máme necelou minutu. Vy jste spolupodepsal návrh na změnu Listiny základních práv svobod, která by měla zakotvit ústavní ochranu manželství. To opravdu nutně potřebujeme?


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já to viděl jako reakci, bylo to vlastně vyvrcholení naší diskuse, kterou jsme vedli klubu na to, že jsme trošku uměle vtahování do jakési kulturní války v době, kdy řešíme řadu jiných fatálních problémů, které řeší nejenom Česká republika, ale celá Evropská unie, západní společenství. A byla to moje reakce na to a nemyslím si, že to budeme řešit, protože by to chtělo ústavní většinu. Nicméně byla taková osobní reakce na to, co se dneska vyskytuje a myslím si, a že jsme takto uměle vtahováni do takové kulturní války.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Musím vám poděkovat za rozhovor a za to, že jste přišel.


Pavel ŽÁČEK, předseda bezpečnostního výboru PS PČR /ODS/:
Já ještě děkuji za pozvání.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Na shledanou. Události začínají za mnou chvíli, klidný večer a klidný víkend přeju.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek