10. srpna 2022

Za jasná slova a jasné činy převzal na půdě Senátu Stříbrnou medaili ukrajinský velvyslanec Perebyjnis

(www.senat.cz) Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil udělil v Hlavním sále Valdštejnského paláce Stříbrnou medaili předsedy Senátu velvyslanci Ukrajiny v České republice Jevhenu Perebyjnisovi. Ocenil ho tak dle svých slov za „jasná slova jasné činy“.

„První z věcí, kterou u pana velvyslance obdivuji, je jeho práce pro vlast a to, jak zviditelnil svou zemi a dokázal obdivuhodným způsobem předat informace o ruské agresi na Ukrajině. Druhou věcí je, jak posílil Českou republiku. Posílil vědomí českých občanů, že je potřeba chránit svobodu, demokracii, nezávislost, svébytnost a suverenitu. Pokud někomu nezištně pomáháte, tak sami velmi sílíte a pan velvyslanec pomohl tomu, že dnes je Česká republika silnější. Autorita, které se naše země těší je způsobena právě i tím, jak jsme se postavili k řešení konfliktu a pomoci Ukrajině. Na tom má pan velvyslanec velkou zásluhu. Třetím důvodem je, že probudil naši paměť. Museli jsme si vzpomenout, co jsme sami zažili a čeho jsme se tím, že jsme v roce 1989 získali svobodu, zbavili. To je velmi cenné, protože jedině když nezapomeneme na to, kým jsme byli a jak jsme žili, tak máme šanci, že budeme žít ve svobodě a demokracii,“ řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Předseda horní parlamentní komory ve své řeči připomněl také myšlenky Karla Havlíčka Borovského: „Jsme tvůrci svého osudu a těmi, kteří buď zvětšují oblast dobra, nebo naopak zvětšují oblast zla. Jedině když budeme společně zvětšovat oblast dobra, tak máme šanci, že oblast zla porazíme. Já Vám, pane velvyslanče, velmi děkuji za to, že jste přispěl k tomu, že se dnes Česká republika takto chová. Jsem na to hrdý,“ uvedl předseda Vystrčil.

Velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis ve své děkovné řeči uvedl: „Jsem rád, že medaili mohu převzít na půdě Senátu, který dlouhodobě stojí na stráži demokratických hodnot. Jsem vděčný za to, jak čeští senátoři soustavně podporují boj Ukrajiny proti ruským agresorům a naše úsilí o připojení k evropskému společenství svobodných národů. Mám radost, že toto vyznamenání jsem obdržel právě z rukou pana předsedy Vystrčila, člověka, kterého si srdečně vážím jako velkého státníka. Podle mě je politikem havlovského typu, má vyhraněné názory a pevné ideály. Je jednoduchý v komunikaci a zároveň hluboký ve svých myšlenkách.”