8. srpna 2022

Televizní noviny: Hledání receptu na extrémní zadlužování státu

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu poslanec a místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vojtěch Munzar.

Celý rozhovor s Vojtěchem Munzarem můžete zhlédnout na TV Nova.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Ve vládní koalici vypukla válka. Členové vládních stran se totiž nemohou shodnout na tom, jakým způsobem řešit extrémní zadlužování státu. Podle některých se musí zvýšit daně.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Jenže koaliční smlouva voličům slíbila, že se nic takového nestane. Podle politologů a ekonomů by vláda měla slib dodržet a hledat úspory spíš ve výdajích státu.

Klára POSPÍŠILOVÁ, redaktorka:
Zvýšit, nebo nezvýšit daně – to je otázka, která rozděluje vládní pětikoalici.

Šárka JELÍNKOVÁ,
senátorka /KDU-ČSL/:
Válka s Ruskem změnila svět natolik, že je potřeba uvažovat i o takových mimořádných věcech, které vláda původně nezamýšlela, a to je i zvyšování daní.

Vít RAKUŠAN, vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí /STAN/:
My za Starosty a nezávislé jsme dlouhodobě říkali, že třeba dodatečné zdanění zisků energetických firem a podobně si představit umíme.

Ivan BARTOŠ, předseda strany, ministr pro místní rozvoj /Piráti/:
Na tento segment by mohla být uvalena vyšší daň. Hovořili jsme o 25 %.

Klára POSPÍŠILOVÁ, redaktorka:
Ministr práce a sociálních věcí před časem přišel s tím, aby lidé s vysokými příjmy platili daleko vyšší daně než doposud. Jenže už nyní samozřejmě platí rovnice, že čím více peněz vyděláváte, tím více na daních zaplatíte. Pokud máte měsíční plat 38 000 Kč, při patnáctiprocentní dani zaplatíte 5700. Vyšší 23% daň se v současnosti týká lidí, kteří mají příjem přes 155 000 Kč. Ti zaplatí ještě více.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, předseda strany, vicepremiér /KDU-ČSL/:
Všichni jsme měli odhodlání, a to odhodlání bylo opravdu upřímné, že daňovou kvótu nezvýšíme, že budeme hledat ty úspory.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Zvyšovat daně a brát peníze firmám, lidem, kteří je určitě dokážou utratit lépe než stát, prostě správnou cestou není.

Patrik NACHER,
poslanec /ANO/:
V této chvíli zvyšovat daně, si myslím, že je špatný krok. Je potřeba, aby lidé se nedostali do existenčních problémů.

Klára POSPÍŠILOVÁ, redaktorka:
Podle ekonomů si zvýšením daní část vlády zřejmě chce usnadnit práci. Najít úspory by totiž podle odhadů trvalo i stovky hodin.

Lukáš KOVANDA, hlavní ekonom Trinity Bank:
Zvyšování daní je určitě tou jednodušší cestou. Mnohem obtížnější je nalézt v rozpočtu úspory, ale to je přesně to, co vládní strany slibovaly.


Zbyněk STANJURA, ministr financí a 1. místopředseda strany /ODS/:
Jsem zastáncem štíhlejší státní správy a motivování výkonných pracovníků prostřednictvím flexibilní složky platu.

Klára POSPÍŠILOVÁ, redaktorka:
Možností, jak ušetřit, je podle některých politiků i omezení valorizace důchodů. Klára Pospíšilová a redakce, televize Nova.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ve vysílání je s námi předsedkyně
poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová a místopředseda rozpočtového výboru poslanec ODS Vojtěch Munzar. Dobrý večer vám oběma.

Vojtěch MUNZAR, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Začneme u dámy. Paní předsedkyně, bylo by podle vás rozumné v tuto chvíli zvýšit daně a tím sanovat vysoké schodky státního rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Určitě by nebylo namístě a my to naprosto odmítám kategoricky, aby se zvyšovaly jakékoliv plošné daně, to znamená daně, které se týkají zaměstnanců, které se týkají živnostníků, které ale se týkají také firem anebo všech de facto, což myslím tedy teď DPH. Čili v tomto směru, jestli jsme v takovéto těžké krizi, kdy lidé vlastně neustále platí za všechno více, tak zvyšovat tyto daně by bylo trestuhodné. Jsou ale určité typy daní, kde se o tom uvažovat dá, a to jsou například daně, tzv. daně z neřesti, tzn. daně, které se týkají hazardu, daně, které se týkají tabákových výrobků; daně, které se týkají třeba tvrdého alkoholu. Anebo globální zdanění. Tady je potřeba využít tzv. předsednictví našeho a prosadit zdanění globálních firem, které mnohdy neplatí na našem území daně žádné.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Bohužel nemáme čas, abychom rozebrali, kolik by zvyšování těchto daní přineslo skutečně v reálu do státního rozpočtu. Pane místopředsedo,
ODS dlouhodobě tvrdí, že je proti zvyšování daní. Dokonce jste s hnutím ANO společně ty daně snížili před volbami, když jste zrušili superhrubou mzdu, ale někteří vaši koaliční partneři se zvyšování daní tak úplně nebrání, tak jak to ve výsledku dopadne? Udrží ODS svoji pozici, nebo se mají občané firmy připravit na vyšší daně?

Vojtěch MUNZAR, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já začnu nejdřív těmi plošnými daněmi. Co se týká například daně z příjmů fyzických nebo právnických osob, tam si myslím, že to udržíme. Já si také nedokážu představit, že by například zaměstnanci nebo živnostníci dnes v této situaci, kdy jim chodí daleko zvýšené účtenky za elektřinu, za energie, platili nějaké vyšší daně a tím se jim zmenšil i ten prostor na jejich životní náklady. O čem se vede v koalici debata, to je tzv. zdanění mimořádných zisků. Já sám patřím k té skupině
poslanců, kteří jsou k této diskusi nebo k tomu návrhu velmi rezervovaní, protože vidíme, že má stát ještě jiný nástroj, jak například získat finanční prostředky na řešení těch mimořádných výdajů, to je například na mimořádnou pomoc spojenou s tím energetickým tarifem, a to je například prostřednictvím dividend ČEZ.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dobře, tak dejte divákům jednoznačnou odpověď. Projde zvyšování daní, ať už pro firmy nebo pro občany nebo pro jiné skupiny, nebo
ODS udrží pozici ve vládě? Ano, ne?

Vojtěch MUNZAR, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já jsem na to odpověděl. Co se týká těch daní z příjmu, DPH a podobně, těch plošných daní, tam si myslím, že jednoznačně to udržíme. O tom druhém, o tom mimořádném zdanění některých sektorů se o tom vede mimořádná debata, ale znovu já tady potvrzuju, že já patřím k těm
poslancům, kteří jsou k tomu rezervovaní.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Otázkou je, jestli se potom i zvýšení pro tento sektor nakonec nepromítne do cen koncovým uživatelům, tedy občanům. Paní předsedkyně, jakým způsobem byste vy, pokud byste byla ve vládě, sanovala ty schodky státního rozpočtu?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Já jsem mluvila teď o opatřeních na příjmové straně. Určitě o ty bychom usilovali, a to jsme měli i v plánu. Ty opakovat nebudu.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Otázkou je, jestli by to naplnilo ty obrovské schodky?

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Samozřejmě, že postupně ne. Musíte kombinovat. Na příjmové straně určitě by to nesanovalo teď okamžitě ten nárůst, který představila vláda, ale postupně. Taky předpokládám, že ta krize nebude vždycky. No a je výdajová strana, ale tam se musí postupovat samozřejmě ne takovým způsobem, jak to naplánovala tato vláda, že okamžitě chtěla mít tady škrtem 100 miliard, stejně nakonec to neudělala, udělala tam prostě jenom nějaké účetní triky. A teď jsme svědkem toho, že sebere 14 miliard ze zdravotního pojištění, které si tam škrtla, anebo třeba naprosto nelogicky ruší EET, která přináší 12–13 miliard ročně. Takže to jsou třeba kroky, které jsou špatně, čili digitalizovat a strukturální změny. Zatím tato vláda nepřišla s ničím.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dejme prostor panu
poslanci, aby také reagoval. Pane poslanče, není tedy čas, aby vláda skutečně začala šetřit také na výdajové stránce?

Vojtěch MUNZAR, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Já si myslím, že jsme udělali nebo naše vláda udělá v daných možnostech to, co slíbila. Změnili jsme nejdřív novelu státního rozpočtu, kde se snížily ty deficity, které původně plánovala paní ministryně Schillerová o 100 miliard. Samozřejmě nastala nějaká mimořádná situace. Všichni to vidíme, válka na Ukrajině, pokračující inflace, mimořádné valorizace důchodů, a to samozřejmě zatěžuje výdaje státního rozpočtu. To znamená, se připravila další novela, která teď půjde do
Poslanecké sněmovny, která předpokládá navýšení toho schodku na 330 miliard, což je stále méně, než byl původní předpoklad té minulé vlády, která navyšovala schodky, aniž by počítala s nějakou válkou a s nějakou inflací. Co se týká té výdajové strany, já si myslím, že tam stále vidíme nějaké možnosti úspor, jak na provozních výdajích státu, tak například motivací – zaznělo to v předchozím vstupu – nějaké mzdovou motivací státních zaměstnanců, redukce určitě státních úředníků, zmenšení státu, zmenšení agend, ale to si mnohdy vyžádá delší čas, protože k tomu je potřeba změnit i některé zákony.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dobrá. Bohužel náš čas vypršel. Když se jedná o daně a o peníze, vždycky je to emotivnější, mohli bychom mluvit dlouho. Každopádně vám děkuji za to, že jste přišli a přeji vám klidný večer.


Vojtěch MUNZAR, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ODS/:
Díky za pozvání.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/:
Děkuji za pozvání a přeji všem krásný večer.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení