8. srpna 2022

Nepřijetí novely zákona o pojistném je nepochopení systému, k omezení péče nebo léčiv nedochází

(www.ods.cz) Prezident Miloš Zeman v pondělí vetoval novelu zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, kterou v červenci schválila dolní i horní komora Parlamentu. Novela se tak vrací zpátky do Poslanecké sněmovny.

Podle předsedy senátního výboru pro zdravotnictví Romana Krause jde ze strany prezidenta Miloše Zemana o projev nepochopení. „Je to projev nepochopení, jak systém funguje a v jaké kondici se v současné době doopravdy nachází. A to včetně toho, že je konečně nastavena valorizace a předvídatelnost příjmů pro pojišťovny i poskytovatele. O fondech prevence nemluvě,“ řekl předseda výboru Roman Kraus.

„Chci ubezpečit, že zdravotní péče zůstane po přijetí novely všude zachována a k žádným omezením v péči nebo třeba dostupnosti léčiv opravdu nedojde. Výše úhrad vychází z pesimistických prognóz ve vztahu k pandemii covid-19, které nenastaly. Systém veřejného zdravotního pojištění byl v pololetí v přebytku zhruba 6,5 miliardy korun. Do budoucna je financování zajištěno a zůstane i nadále prioritou,“ dodal Kraus.

Roman Kraus

senátor PČR