7. července 2022

Události, komentáře: Velké státy poslouchají, co říkáme. Nemyslím jen to, když varujeme před Ruskem, ale i věci týkající se energetiky

(ČT 24) Premiér Petr Fiala (ODS) míní, že politická odpovědnost v souvislosti s kauzou Dozimetr byla vyvozena. Odmítá proto výzvy opozice k rezignaci ministra vnitra a šéfa hnutí STAN Víta Rakušana či k rekonstrukci celé vlády. V Událostech, komentářích hovořil i o českém předsednictví EU. Pozoruje prý naslouchání a porozumění státům střední Evropy ze strany velkých zemí sedmadvacítky. V souvislosti s tím zmínil například dohodu o dodávkách zbraní na Ukrajinu, která čelí ruské agresi.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Opozice ve čtvrtek ve sněmovně vyzvala ministra vnitra Rakušana k rezignaci. Fiala připomněl, že v souvislosti s kauzou vedení STAN okamžitě jednalo, aby byli potrestáni ti, kteří v ní figurovali. „Politická odpovědnost byla vyvozena, nevidím důvod k rekonstrukci vlády,“ upozornil Petr Fiala s tím, že nyní je třeba celou věc řádně vyšetřit.

V korupčním případu kolem pražského dopravního podniku (DPP) čelí stíhání vedle dalších lidí někdejší náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček. Kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který je také v kauze Dozimetr obviněný, se rozhodl rezignovat na funkci ministra školství Petr Gazdík (STAN).

Premiér ve vysílání ČT zopakoval, že opoziční hnutí ANO, které volá po Rakušanově rezignaci, naopak při svých kauzách nereagovalo vůbec. Zmínil například kauzy šéfa hnutí Andreje Babiše či brněnskou korupční kauzu Stoka.

Velké země naslouchají, míní premiér

Premiér hovořil také o českém předsednictví EU. Přiznal, že hledat podporu velkých států Unie, například Německa nebo Francie, bude velmi důležité. Připomněl, že se snaží o dobré bilaterální vztahy a také o to, aby například Německo dobře rozumělo hlasu střední Evropy. „Německo ukazuje, že přes vnitřní společenské diskuze je nakonec podpora Ukrajiny jednoznačná,“ uvedl Petr Fiala.

Výsledkem úspěšného jednání je podle něj například dohoda o dodávce tanků z Česka na Ukrajinu a příslib dodávek německých tanků do Česka. Zmínil také vyjednanou výjimku na ropu z Ruska pro Českou republiku.

„To je výsledek diplomatické a politické práce. Je důležité, aby Česká republika nevystupovala tak, jak tomu bylo dříve, že doma křičíme, jak je vše špatně, ale v Evropě se nikdo nedomluví,“ sdělil. Připomněl, že třeba Francie je pro Česko velkým spojencem v souvislosti s jadernou energetikou.

Přepis rozhovoru s Petrem Fialou:

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vedle světových lídrů mluvil na konferenci v Luganu o obnově Ukrajiny. Ve Štrasburku pak obhajoval svou vizi evropské politiky následujících šesti měsíců. No a týden po začátku českého předsednictví si
Petr Fiala může připsat i jeden úspěch pro svoji vládu a pro Česko. Europarlament po jeho projevu v klíčovém hlasování podpořil dočasné zařazení energie z jádra a plynu mezi zelené investice. Právě nedostatek důrazu na domácí problémy mu ale vyčítá opozice.

Dita CHARANZOVÁ, europoslankyně, místopředsedkyně Evropského
parlamentu /ANO/:
Mně vadilo, že ten hlavním důraz nebyl na to, jaká je ekonomická, sociální situace v tuto chvíli v Evropě, že bychom měli opravdu dát do ústřední pozornosti občana, občany.

Mikuláš PEKSA, europoslanec, předseda Evropské pirátské strany /Piráti/:
Ten projev byl přijat velmi pozitivně. Pochopitelně tam zaznívala kritika ohledně, řekněme, sociálních politik, a to je nějaký, řekněme, domácí úkol, který si asi česká vláda bude muset odnést i domů pro své vlastní vnitřní fungování.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane
předsedo vlády, děkuju, že jste přišel do České televize. Dobrý večer.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Někteří experti říkají, že ideální neviditelné předsednictví. Proč se musí zahajovat velkolepě? Karnevaly, festivaly.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Předsednictví, a to jeho zahajování má samozřejmě určitá pravidla. My ho nezahajujeme nějak velkolepě. Zahajujeme ho koncerty, zahájili jsme ho pracovním jednáním s Evropskou komisí, které je velmi důležité, protože tam jsme řešili už konkrétní věci, které se týkají občanů členských zemí. Takže má to nějaká pravidla, která respektujeme, ale samozřejmě to naše předsednictví je trochu zvláštní v tom, že přichází v mimořádně obtížné době a toho jsou si všichni vědomi.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme za vteřinku. Já se nechci zastavovat příliš dlouho u toho začátku. S panem ministrem Bekem jsme tady probírali některé ty vnějškové atributy, třeba ty tvary těch log v rámci hlavního loga českého předsednictví nebo chybu v datu začátku války. Ale přece jenom nemohu se vás nezeptat, proč při zahájení předsednictví v Bruselu se Česko prezentovalo člověkem, který byl agentem StB a veřejně schválil vraždu Milady Horákové. Napovím, jedná se o pana Zátopka, byť nezpochybňuji jeho sportovní úspěchy?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já opravdu každý detail toho, co se na různých úrovních odehrává, nevím, ale mohu vám říct několik věcí. Za prvé, ta grafika, a to, jakým způsobem jsme to pojali, je přijímána velmi pozitivně. 5 priorit, se kterými jsme vystoupili, se obecně těší podpoře. Všichni říkají ano, vystihli jste ty základní problémy dnešní doby. A nakonec i to heslo, kde jsme zvolili „Evropa jako úkol“, slova Václava Havla, tak byla mnohokrát zmiňována jako něco, čemu lidé v zahraničí rozumějí. Takže jsem přesvědčen a z těch reakcí to vidím, že jsme minimálně ty první kroky dobře zvládli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Slova Václava Havla. Mimochodem i jeho a jeho Chartu 77 pan Zátopek kritizoval v roce 77. Ale nechme už tohle, pojďme ke konkrétním věcem. Víme, že evropská politika se logicky dělí na tu, která je vidět, na setkání na různých summitech a na tu, která není vidět, ale která tomu předchází. Vyjednávání na úrovni diplomatů, úředníků a samozřejmě pak i to vyjednávání, které ani politici nechtějí, aby bylo úplně vidět. Je to logické. Jak jsme na tohle připraveni? Neříkejte, že nic takového není.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Jsme na to připraveni dobře. Máte pravdu, že je důležité i to neformální vyjednávání, i to přesvědčování, to setkávání se mezi čtyřma očima. Tak to vždycky bylo a vždycky to tak bude. Kdybychom to nedělali, nebyli to schopni dělat, tak bychom třeba nedokázali si vyjednat výjimku na ropu, jako jsme si vyjednali nedávno a pravděpodobně by nedopadla tak dobře z hlediska České republiky a dalších středomořských zemí, nedopadlo tak dobře to rozhodování o taxonomii. To je výsledek diplomatické práce, politické práce. Já si třeba myslím, že tady je důležité, aby Česká republika nevystupovala tak, jak to bylo donedávna, že prostě hodně křičíme tady doma, jak je všechno špatně, ale v Evropě se nikdo s nikým nedomluví. My dnes, naše vláda postupuje tak, že se snažíme vysvětlovat naše pozice, o co nám jde, proč a jak je vidět, tak to přináší výsledky.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
My tu taxonomie za chviličku probereme. To, co jste říkal v Evropském
parlamentu a jak to tedy nakonec bylo přijato. Ale zůstaňme ještě u těch priorit a u toho, co říkají jednotliví členové vlády. Nakolik bude klíčové hledat shodu a podporu i těch velkých zemí – Francie, Německa? Třeba Německo je bráno jako stát, který by možná mohl dělat více, i váš ministr zahraničí pan Lipavský to nedávno řekl v rozhovoru pro německou ARD. Mluvil o větší vojenské podpoře Ukrajiny. Vy s tímhle souhlasíte? Je to pozice české vlády, řekněme, takový lehký tlak na Německo?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já hlavně mluvím s německým kancléřem Scholzem, což je můj partner a snažím se jak o dobré bilaterální vztahy, které jsou pro Českou republiku určitě důležité, ekonomicky politicky i prostě lidsky...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale v této době Německo má nějakou specifickou roli.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, snažím se i o to, aby Německo rozumělo tomu hlasu států střední Evropy, včetně České republiky. A myslím si, že Německo nakonec ukazuje, že přes určité i vnitřní společenské diskuze nakonec ta podpora Ukrajiny je jednoznačná a postoj proti Rusku taky. A mimochodem, bylo to právě Německo, s kterým jsme domluvili určitou podporu naší vojenské pomoci Ukrajině. Pokud jde o tu výměnu tanku a dodávku německých tanků, takže...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zároveň je to i byznys pro Německo z naší strany. Já to slovo byznys nemíním nějak pejorativně, ale my si od Německa také některé tanky koupíme.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale to je v pořádku, to my chceme. Ale to je konkrétní příklad výsledků jednání a vyjednávání a toho, co je výhodné pro Českou republiku. Ale možná ještě k té vaší otázce. Ano, samozřejmě ty velké státy hrají roli. A Francie, zas třeba náš důležitý spojenec, pokud jde o prosazování jaderné energetiky. Ale je potřeba si uvědomit, že dnes došlo v posledních měsících i k určité změně situace uvnitř Evropské unie. Mnohem větší slovo mají země střední Evropy a mezi nimi i Česká republika a západní přátelé, i ty velké země poslouchají to, co říkáme, jaké jsou naše problémy. Nemyslím jenom, když varujeme před Ruskem a podporovali jsme ten jasný postoj, ale třeba i co se týká energetiky. Takže v tomto smyslu se to přece jenom trošku v Evropské unii posunulo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale v češtině ten výraz poslouchat někoho má dva významy. Buďto můžete poslouchat ve smyslu slyšet, anebo můžete poslouchat, a to, co on říká, tak na to můžete reagovat pozitivně, tedy můžete ho vyslyšet. Nechci si tady hrát se slovíčky, ale víte, jak to myslím?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano. Rozumím vám, ale první je vůbec vážně poslouchat a vnímat, co ten druhý říká a pak podle toho dělat rozhodnutí. Když se podíváte třeba na rozhodnutí Evropské rady od toho 24. února...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tedy od začátku války.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Od začátku války. Tak tam se jasně odrážejí právě postoje východo– a středoevropských zemí. Já věřím, že toto vzájemné naslouchání bude pokračovat. A ještě mi dovolte jenom k tomu říct jednu větu, ale současně my musíme poslouchat zase obavy jiných zemí, které mají jinou zkušenost. V tomto případě třeba jižních států z destabilizace v Africe. Když toto děláme navzájem, tak jsme schopni to dobře vyvažovat a společně se bránit hrozbám, které na Evropu přichází.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste o tom mluvil před časem na jednom ze summitů, když jste naznačoval, že Česko, Slovensko, Polsko zkrátka země toho bývalého tzv. Sovětského bloku mají prostě logicky jinou citlivost vůči Rusku, jinou citlivost vůči jakýmkoliv autoritářským či přímo totalitním režimům. A zároveň z toho vyplynulo, že některé státy, které tuhle zkušenost nemají, možná dělají z našeho hlediska až moc. Mám na mysli třeba telefonáty s Vladimirem Putinem, telefonáty z Německa, z Francie. Kdo by s ním teď měl podle vás a v době českého předsednictví mluvit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Není to jednoduchá otázka. Pokusím se na ni odpovědět tak, jak to vidím já. Já jsem i s Emmanuelem Macronem i s Olafem Scholzem mluvil o těch telefonátech, pochopil jsem, co tím oni sledují, přesto můj názor zůstává stejný. Nemyslím si, že to povede v tuto chvíli k nějakému výsledku, protože Vladimir Putin měl všechny možnosti nezačít válku, pokračovat v diplomatických jednání, kdykoliv tu válku ukončit. On to prostě nedělá. A momentálně žádné přesvědčování telefonáty to nezmění. Jediné, co to může změnit, je, že uvidí, že jeho agresivní politika nevede k těm výsledkům, které si od ní slibuje. Ale prosím pěkně, já to říkám opravdu s pokorou. Jsou různé cesty, politici volí různé formy, jak se snaží ukončit ten konflikt. Já jsem přesvědčen i na základě právě té zkušenosti, které máme s ruskou imperiální politikou, že toto není cesta, která by vedla k cíli. Navíc ty autoritativní režimy, a to platí obecně, mají spíš pochopení pro sílu a odhodlání tu sílu použít, tomu rozumí a tam jsou připraveny k mírovému řešení, než když by třeba někde vycítily slabost, protože ony berou snahu o dohodu také jako slabost.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ještě, než se dostaneme k více domácím záležitostem, tak k rekonstrukci Ukrajiny. Když řekneme „rekonstrukce Ukrajiny“, tak už tím trošku předjímáme ten stav, který bychom si všichni přáli, tedy konec války, ale je tohle něco, o čem se vlastně dá mluvit i v horizontu českého předsednictví? Není to přece jenom spíš přání otcem myšlenky, které je, byť logické, ale přesahuje těch 6 měsíců?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
O tom se už mluví. A vlastně i to, co jste zmiňoval konferenci v Luganu, kde jsem měl tu čest vlastně zahajovat spolu s Ursulou von der Leyen a Denisem Schmihalem, tak tam se jasně ukázalo, že to je už téma těchto dní. A Ukrajinci představili poměrně podrobný plán, co je potřeba dělat a současně se tam ukázala velká ochota nejenom zemí západního světa, ale i důležitých institucí se na tom podílet. A možná tady je potřeba říct, že to je úkol, který nezvládne ani 1 země, a dokonce ani Evropská unie sama, byť v tom musí hrát klíčovou roli. Tady potřebujeme spolupráci se Spojenými státy, s Kanadou, s Austrálií, s Velkou Británii, a to jsou věci, které se musejí připravovat už teď. My musíme být připraveni ve chvíli, kdy válka skončí, okamžitě s tou obnovou začít. Navíc některé věci se dají dělat už teď, pomoci opravit zničené nemocnice, školy tam, kde třeba už v tuto chvíli ruská ofenzíva není nebo ty boje neprobíhají. Tam už můžeme pomáhat teď.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A doufejme, že tam znovu probíhat nebudou. To se asi shodneme. Je to jedna z priorit. Ta další je pochopitelně energetická. Ještě, než se dostaneme k domácí energetice, tak jak jste připraven na jednání o testu evropské jednoty či solidarity v otázce dodávek surovin? Protože to od toho 24. února a občas skřípalo, to si asi, myslím, ta jednota v energetické politice Evropy, to si přiznejme.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale v těch výsledcích a ono je to logické.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To skřípalo ale.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, ale je to logické, protože, to myslím, že i když se na to podíváte do detailu, tak je to vidět. Prostě ten energetický mix, to, jak si různé země zajišťují energii, ten je velmi rozdílný. Jsou státy, které využívají jádro, jsou státy, které mají většinu energie z obnovitelných zdrojů, jsou státy, které vůbec nejsou závislé na Rusku. Jsou státy, k nimž bohužel patří Česká republika, které mají třeba 97% závislost pokud jde o plyn a až 50% závislost, pokud jde o ropu. Ty pozice jsou velmi rozdílné, ale nám se daří postupně tím dialogem nalézat řešení, které je přijatelné pro všechny země. Viz, já už jsem to tady jako uvedl jako příklad, to embargo na ruskou ropu, kde nakonec unie zohlednila ty potřeby jednotlivých zemí, které prostě nejsou schopny v krátkém čase se bez ruské ropy obejít.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Z domácí politiky ale zaznívají otázky, jestli české předsednictví neznamená pro českou vládu, že bude tak trošku zanedbávat Česko, domácí politiku a také občany této země, kteří se logicky už teď velmi silně potýkají s problémy právě v energetice.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Proč má Fialova vláda a premiér Fiala hlavní prioritu v cizí zemi, která navíc není ani členem Evropské unie? Obnovu cizí země. Přitom miliony našich občanů jsou ve finančních problémech. Jako my máme čtyřicetiprocentní nárůst nových exekucí, přes 1 000 000 lidí žije pod hranicí chudoby a padají do existenčních problémů další a další. A premiér Fiala tento týden hovoří o tom, že se mají české miliardy dávat na obnovu Ukrajiny.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To řekl jeden z opozičních politiků pan Okamura. Tak pojďme domů. Není to tak dlouho, co jste měl onen, jak jste říkal projev k národu. Proč není pořád jasné, jak bude konkrétně vypadat ten úsporný tarif, který jste zmiňoval? Třeba na webu resortu průmyslu je řečeno: Po definitivním schválení novely rozhodne vláda o konečných parametrech, atd. konkrétní datum, kdy budou moci placena se určí nařízením vlády atd. Vy jste měl projev k národu, který jste uváděl nebo vypadalo to jako velmi dramatické a velmi silné a vlastně pořád není jasné, kdy to možná nejsilnější z toho, co jste řekl, bude uvedeno v život, proč?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nejsilnější... Hned vám odpovím, jenom si dovolím malou korekci. Nejsilnější je to, abychom vůbec měli dost energie. To je problém České republiky a je to bohužel dědictví toho, že předcházející vláda zanedbala absolutně naši energetickou bezpečnost, ale my...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Předseda předcházející vlády má ostře jiný názor, ale budiž. Není tady, je to váš názor.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No, to jsou fakta a my děláme...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
On zase říká, že fakta jsou něco jiného, ale...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale o tom se každý může přesvědčit. My jsme udělali několik kroků, které nám zajistí dostatek energií, ať už je to to, že český stát za 8,5 miliardy koupil plyn, naplnili jsme zásoby, naplňujeme zásobníky, už jsou ze 70 %. A myslím, že jsme dosáhli velkého úspěchu, že jsme koupili kapacitu v LNG terminálu v Nizozemí, kterou jsme ještě v posledních dnech dokázali navýšit. Máme tam kapacitu 3 miliardy kubíků, což jenom pro představu je třetina roční spotřeby plynu. Když někdo tady říká, že se nestaráme o české občany, tak to základní, aby lidé měli čím topit, aby firmy mohly fungovat, tak to my zajišťuje a děláme to kroky, které před námi vláda nedělala.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Logicky se zeptám. Vy jste tam také v tom projevu řekl, že chcete zásadně navýšit kapacitu plynovodů a ropovodů. To není téma toho zásobníku na LNG ze zemí EU. Kdy, jak, jaký plyn, jaká ropa, odkud jimi poteče? Vy jste to řekl.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, řekl a rád vám na to odpovím. Pokud jde o plyn, tam je potřeba mít kapacitu v zásobnících, která je nedostatečná na území České republiky, proto musíme kupovat a budovat kapacity v LNG terminálech a musíme to dělat v zemích, odkud jsme schopni ten plyn právě potrubím dotlačit do České republiky. Příklad je Nizozemí, další zemí, kde jednáme, je Německo a další země, kde jednáme, je Polsko. A jednáme i o tom, abychom znovu obnovili nebo postavili plynovod Stork 2. Ale co je důležité, ten nizozemský plyn, ta kapacita v tom zásobníku v Nizozemí, ten je využitelný už pro tuto zimu. Všechny ty ostatní LNG terminály budou potom na další roky. A pokud jde o ropovod, to je klíčová věc. My musíme navýšit kapacitu ropovodu Tal, který jde z Terstu do Bavorska a odtud dostaneme ropu do České republiky. A v minulých letech se nedařilo získat souhlas těch, kteří se na tom ropovodu podílejí, aby se mohl rozšířit. České vládě se to v těchto dnech daří. A my budeme mít možnost kapacitu Talu rozšířit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Teď to má možná česká vláda zase o trošku jednodušší, protože přece jenom, když je válka na Ukrajině, tak v některých otázkách ta vyjednávací pozice asi logicky bude jednodušší pro ostatní. Ale to je jedno.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nevím, jestli je to jednoduší ale děláme to a daří se nám to a má to výsledky.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Neutíkejte mi, prosím. Neříkám, že jste mi z toho záměrně utekl, ale pojďme k tomu tarifu, protože na to jsem se ptal na začátku.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
My jsme si vytvořili tím rozhodnutím
Poslanecké sněmovně, které jsme připravili po tom mém projevu, tak jsme si připravili legislativní podnož, na základě které můžeme konkretizovat ty úspory v těch jednotlivých tarifech. To musí projít vládou. Předpokládám, že to vládou projde v průběhu července. Je tu čas, protože my potřebujeme na začátku topné sezóny vlastně na podzim, aby byly ty tarify nastaveny, a to jsou ty naše časové limity a ty my stoprocentně dodržíme...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Lidé, promiňte, kteří plynem třeba ohřívají vodu, a to je potřeba kdykoliv nejenom v zimě.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale my jsme oznámili, že ten úsporný tarif bude platit od podzimu, bude platit rok. V té kritické době, kdy se čeká ještě další navýšení těch cen a promítne se to konkrétně lidem už do záloh, to je strašně důležité. A ty celkové úspory mohou dosahovat až 16 000 Kč pro domácnost. Bude to záviset samozřejmě na tom, jaké mají lidi tarify, jestli topí elektřinou nebo topí plynem.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Proč už nejsou ty parametry jasné?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Protože to není potřeba ještě, a protože je velmi obtížné to správně nastavit. Pracujeme na tom a bude to v tom čase, jak jsme to oznámili. Já u těchto věcí si myslím, že je potřeba samozřejmě co nejrychleji lidem pomoci. My jsme řekli, kdy lidem chceme pomoci, ale pak je potřeba ty parametry nastavit tak, aby v tom nebyly změny, aby to dobře fungovalo. Tohle má být automatické, to znamená, nikdo nemusí o nic žádat, uděláme to tak, že už se to promítne přímo u těch dodavatelů energie do ceny pro občany a pro firmy.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jednou z nejdiskutovanějších položek toho vašeho projevu byla zmínka o tom, že stát má získat pod kontrolu síť tuzemských elektráren. Komentátoři to ihned překřtili na znárodnění, to asi není to podstatné. Podstatné je kdy, jaké kroky jste v tom už učinili a hlavně, kolik to bude stát, protože podle některých expertů se bavíme o řádech třeba několika set miliard, dokonce i prezident pan Zeman si do vás rýpl, že to není moc pravicové řešení. Tak váš komentář, prosím.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Pravicové řešení je to v tom, že když Česká republika je jedna z mála zemí, která prakticky nemá pod kontrolou žádnou energetickou infrastrukturu, tak se ukazuje, že z hlediska bezpečnosti to je jednoznačně nevýhodné a zajistit bezpečnost je určitě pravicové. Já jsem tady v tom projevu mluvil o spoustě konkrétních věcí a v tomto případě jsem řekl nějaký politický záměr. A pokud se ptáte kdy, tak nejdříve to lze realizovat během dvou let a jakými konkrétními kroky, o tom teď budeme jednat. Ale to, že by stát měl mít pod kontrolou, to nemusí mít velké přímé náklady na státní rozpočet, ale že by stát měl...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, já se omlouvám, ale to přece musí mít náklady na stát.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Že by stát měl pod kontrolou část té energetické infrastruktury, je správná cesta. Kolik to bude stát, jak to uděláme, to bude záviset na tom, jaké to řešení zvolíme, jestli to bude restrukturalizace ČEZ nebo se půjde nějakou jinou formu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak to, že tohle, pane premiére, nevíte? Tak vy ohlásíte během dne, že máte večer projev k národu, takhle silně to řeknete a pak vlastně tam říkáte věci, o kterých nemáte dané konkrétní parametry toho, co říkáte.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já to vím. Ale to je přece úplně v pořádku. Pane redaktore, já vám to vysvětlím. V tom projevu jsem mluvil o spoustě konkrétních věcí, jak pomůžeme občanům, ať se nebojí, že je nenecháme padnout a lidé to pochopili.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To je ujištění, to není konkrétní...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
... reagovali na to. A ty konkrétní činy občané vidí. A pak se mluvil taky o některých záměrech, které každý rozumný člověk chápe, že nejde realizovat ani za měsíc ani za půl roku, ale trvají léta. A já jsem řekl, co je cílem naší vlády. A to je ten rozdíl proti minulosti, když se tady dělala chaotická rozhodnutí ze dne na den, ohlašovaly se nesmysly. Já mluvím o konkrétních věcech a současně vyhlašuji strategii a politický cíl, a tak je to správné, a to má politik dělat. A v tom mém projevu bylo oboje. Byla tam vize, byl tam cíl, byly tam konkrétní kroky, bylo tam ujištění občanům. A občané to také chápou, rozuměli tomu a myslím, že to je prostě důležité, aby lidé věděli, že stát je nenechá padnout.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jistě ne všichni občané, protože byla i řada kritiků, kterým se nelíbil ten váš projev ale to opravdu...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Tak to má být, žijeme v demokracii, ale spousta lidí to pochopila, a to je dobře.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
V každém případě to ale bude stát nějaké peníze, takže jasná otázka. Přehodnotí vláda svůj závazek nezvyšovat výrazněji daně? A pokud dojde k nějakému navýšení daní, tak k jakému a kde, u koho?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem řekl a rád to zopakuji, že jsme v situaci, kdy energetické společnosti v době, kdy občané mají existenční problémy v důsledku cen energií, mají vysoké zisky a ty zisky nemají vysoké proto, že by inovovaly, investovaly, ale prostě proto, že je taková situace na energetickém trhu. Za této situace já vidím jako správné, abychom přemýšleli o nějaké formě solidarity, jestli to bude nějaká forma dočasné daně, nebo to bude nějaká jiná forma, o tom budeme v dalších dnech v rámci koalice jednat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tedy to, čemu se říká sektorová daň, o čem jste kdysi slyšet vůbec nechtěli, tak to teď je ve hře?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
No já bych to nenazýval sektorovou daní a já vám odpovídám.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Je jedno, jak to nazveme.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já vám ale odpovídám poctivě a otevřeně. Já v tuto chvíli považuji za správné solidaritu, jakým způsobem toho dosáhneme, bude otázka dalšího jednání. Jsou země, kde se třeba mohou domluvit za určitých podmínek s energetickými společnostmi, jsou země, kde to udělají formou daně. Budeme hledat optimální řešení, ale ten princip je správný. Za této složité situace ti, kteří mají zisky, které nevytvořili inovacemi nebo nějakým vývojem, tak by se měli podílet na tom, abychom všichni společně jako společnost tu situaci zvládli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Takže o tarifu budete jednat, o tom odkupu elektráren budete teprve jednat, o tom jaké a komu daně se budou zvyšovat budete teprve jednat. Člověk má pocit, že tohle by přece vláda už teď měla mít jasně nalinkováno, měla by mít jasné parametry.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ano, pane redaktore, jsou věci, které jsme udělali a všichni to vidí, od sociální pomoci, přes nákupy energií i přes zajištění energií.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
...co lidé nevidí.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Někdo to vidí, někdo to nevidí. Máme tu konkrétní kroky a u dalších věcí říkám politickou představu a strategii, kterou budeme naplňovat. A prosím pěkně, jestliže jsme už od začátku roku dali občanům, na pomoc lidem jsme vyčlenili 100 miliard korun, tady na energie, na pomoc s energiemi dáváme dalších 66 miliard. To jsou naprosto konkrétní věci. Ale já opravdu si myslím, že je naprosto správné a má to být, aby politik říkal i určitou představu a strategii, jak si s těmi věcmi poradí. A pak tu strategii taky naplňoval a to děláme. Ano, já bych byl úplně šťastný, kdybych tady mohl u vás sedět a řekl, tady je programové prohlášení, teď jsme z něho splnili to, to, to, což mimochodem bych taky mohl, od EET až… Ale já bohužel jsem se ocitl v situaci, kdy čelíme válečném konfliktu s tím nikdo nepočítal.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tu situaci vám, pane předsedo, nikdo nevyčítá, ale přece jenom jsou věci, o kterých mluvíte a pak vlastně neřeknete to b, proto se ptám. Nebo c.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Říkám b i c. Říkám, toto jsme udělali, v tomto případě chceme dosáhnout tohoto výsledku a pracujeme na něm. A to si myslím, že je naprosto správné. A já vlastně ani nevím, jak bych měl postupovat jinak, když se chci chovat v politice seriózně. Takže jestliže mluvím o tom, že je potřeba získat pod kontrolu aspoň část energetické infrastruktury, protože to, co tady bylo dosud v České republice, je nebezpečné, tak to v příštích měsících naplním. Jestliže řeknu, že zajišťujeme dostatečné dodávky plynu a ropy pro Českou republiku, aby občané měli energii za přijatelné ceny a měli jí dost, tak to taky uděláme. Pracujeme na tom.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A k těm daním tedy, bude se to opravdu týkat jenom těch velkých, jak jste říkal, neinovativních společností? To znamená, občané nebo podnikatelé se toho nemusejí obávat?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To naprosto vylučuji, zvyšování daní není cesta, kterou naše vládní koalice půjde.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc v této části, než se dostaneme k ještě političtější tématům. Jak dobrý přehled máte teď o tom, kolik je u nás ukrajinských uprchlíků, kolik jich tu chce zůstat, protože to je také téma. I dneska ve Sněmovně se o tom mluvilo. Tak, jak tohle teď vláda monitoruje?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Máme tak dobrý přehled, jaký vlastně je vůbec za dané situace možný. To znamená, k 6. 7. požádalo o dočasnou ochranu 388 000 uprchlíků. Víme, že...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Promiňte, to jsou ti, kteří tady zůstávají a zůstanou, předpokládejme, anebo část třeba ještě odjede?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To často neví ani oni. V tom je, neříkám, že problém, ale je to vlastně logické. Někteří ti lidé by se chtěli vrátit, ale nemají kam, musí počkat, až skončí válka. Jiní přemýšlejí nad tím, jestli pro ně není perspektivnější žít v České republice. Ale opravdu u mnohých toto není jisté. To, co bych řekl, že je opravdu jako dobrý výsledek a můžeme na něj být pyšní jako celá společnost, že 64 000 z těch uprchlíků, kteří sem přišli, jsou to většinou ženy a děti, už má práci na pracovním trhu. A to taky ale znamená, že vlastně se podílejí nějakým finančním příspěvkem velmi výrazným na té celkové pomoci ukrajinským uprchlíkům, a tak je to dobře.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zůstaňme tedy v Česku a české politice. Tou pochopitelně v posledních týdnech hýbou nejenom otázky, které se týkají energetiky, anebo uprchlíků z Ukrajiny, ale také tzv. kauza Dozimetr nebo chcete-li kauza, která se týká hnutí STAN. I dnes o ní byla řeč v
Poslanecké sněmovně. I dnes opozice šéfa STAN a ministra vnitra Víta Rakušana vyzývala k odstoupení.

Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně
poslaneckého klubu hnutí /ANO/:
Chtěli jsme vyzvat Víta Rakušana, aby rezignoval na pozici ministra vnitra. Ne, aby opustil vládu, ale aby rezignoval na tuto pozici. A vyzvat premiéra, aby nestrkal hlavu do písku před tou kauzou.

Vít RAKUŠAN, ministr vnitra, místopředseda vlády, předseda hnutí /STAN/:
Nebudu odstupovat z ministerstva vnitra. Já vám tuhle radost neudělám. Já chci, aby policie v České republice pracovala dobře, stejně tak jako ostatní složky pod ministerstvem vnitra.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mimochodem, když se, pane předsedo vlády, ještě vrátíme k tomu vašemu projevu k národu, myslím že leckdo čekal, že tam bude řeč právě o téhle kauze. To bylo schválně, že tam vůbec nic o tom nebylo a že jste tak razantně řekl, bude to projev k národu, všechny televize to vysílaly, všechna velká rádia to vysílala a najednou, jako kdyby ta kauza nebyla? To byla nějaká strategie vašich kolegů z PR?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem v tom projevu mluvil o bezpečnosti České republiky, o energiích, o inflaci, o tom, co lidi trápí a řekl jsem, jak to budeme řešit a dal jsem jim naději...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A to jste mohl říct i den předtím nebo 2 dny potom, nebo na tiskové konferenci odpoledne, ale tam mám pocit, že leckdo čekal, že ta kauza, která opravdu v tu chvíli naprosto jednoznačně dominantně hýbala, hýbala světem, tedy tím českým světem a různě slepičáci a myšáci poletovali po médiích, tak...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
K této pražské kauze jsem se právě vyjádřil na těch tiskových konferencích, dopoledne, odpoledne a v projevu k národu jsem naopak mluvil o tom, s čím se potýká každá rodina a každý člověk v České republice...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak my Pražané...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
A jsou to velké výzvy. Pražanů...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
... My Pražané vám Brňanovi děkujeme a pojďme klidně od toho, dobře.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, ne a k té kauze jsem se vyjádřil opakovaně, ale víte, co je na tom důležité? Nejenomže jsem se k ní vyjádřil. My jsme jednali, jednalo hnutí STAN okamžitě, jednala, jednalo tím způsobem, že rezignoval i ministr školství, který není ani vyšetřován. Ukázali jsme novou politickou kulturu, která tu nebyla. A v politické rovině, co se týká vlády, je ta věc vyřešena. Teď je opravdu na orgánech činných v trestném řízení, aby nestranně vyšetřovaly, aby byli potrestáni všichni ti, kteří se něčeho dopustili.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dva významní čeští herci ve filmu Pelíšky, oba jsou spojeni s Brnem, v jednom dialogu si říkají – bude to stačit myslíš. Tak já bych si dovolit říct – bude to stačit, myslíte, opravdu tohle bude stačit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to v kauza, která se týká pražské komunální politiky a musí být přísně objasněna. Ale já prostě, když poslouchám hnutí ANO, které mělo prostě obviněného, obžalovaného předsedu, neudělalo vůbec nic. Kauza Stoka a další příběhy jeden za druhým. A my v první den vlastně nebo v prvních chvílích, kdy to policie zveřejnila, začalo se vyšetřovat, tak hnutí STAN okamžitě reagovalo, pan Hluboček byl vyzván k rezignaci, což se pak stalo. Byly z toho vyvozeny závěry ve vedení hnutí STAN, odstoupil ministr školství. Ta reakce byla jasná, srozumitelná, okamžitá.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A já se ptám, jestli to stačí, jestli jste přesvědčen o tom, že opravdu jenom čistě ti taxativně vyjmenovaní, o kterých jste mluvil, kteří s tím měli tu víc, tu míň co dočinění, nebo třeba neměli dočinění a že tím to vlastně je vyřešeno.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Byla přijata politická odpovědnost. To je to, co má politika udělat. Byla přijata nad rámec toho, co tady bylo zvykem v poslední době a co ale my chceme, aby zvykem bylo. A teď je na tom, aby ta věc byla vyšetřena. A padni, komu padni, byli potrestáni ti, kteří něco udělali.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A pro vás jako pro premiéra je to vyřešeno, to znamená nějaké, jak se mluvilo o tom, jak se říká v Británii, ke které se za chviličku také dostane krátce, nějaký ten… třeba přehazování resortů nebo něco takového, to v tuto chvíli není už vůbec ve hře?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To bych udělal pouze v případě, že bych měl jakýkoliv stín pochybnosti, že může někdo něco ovlivňovat nebo nebude dán průchod spravedlnosti. Já ale ani stín pochybnosti nemám. Nakonec, kdyby to ministr vnitra ovlivňoval, tak to takovýmto způsobem nezasáhne jeho hnutí. To si myslím, že je jasný a srozumitelný důkaz. Takže nevidím potřebu k nějaké rekonstrukci vlády a politická odpovědnost byla vyvozena. A teď jde o to, abychom se dočkali rychle nějakého vyšetření. Co mě na tom trápí, a to musím říct, jsou opět úniky ze spisů, úniky z vyšetřování, úniky z odposlechů, které by neměly kolovat na veřejnosti právě proto, aby všichni obvinění měli právo na spravedlivý proces.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Takhle ho nemají? To je chyba médií, nás novinářů, když dostaneme od kohokoliv takové informace, že je nezveřejníme? Promiňte, ale takhle zásadní věci bychom měli někde schovat pod...


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Počkejte, já nejsem vztahovačný, když mi kladete nepříjemné otázky, já vám žádnou otázku nekladu. Já mluvím o tom, vůbec nemluvím o médiích, ty dělají svoji práci. Když se jim to dostane do ruky, tak to zveřejní.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já mluvím o tom, že se jim to do ruky dostat nemá, protože to je protizákonné, a protože všichni mají mít právo na spravedlivý proces, a k tomu patří i určitá diskrétnost toho celého řízení. To vůbec neznamená, že nemáme vědět, že je někdo vyšetřován, že nemáme vědět, že tam došlo k problémům. To máme vědět a musíme na to politicky reagovat, ale objevují se tam věci, nad kterými prostě právníci i lidé, kteří se zabývají nějakou etikou práva, kroutí hlavou, a to nám prostě nemůže být jedno. Musíme zabránit tomu, aby se to dělo. Nakonec ten případ už má i jednu sebevraždu, a to vážně nejsou věci, ke kterým bychom měli hledět jako s lhostejností. To, že se to musí vyšetřit, to, že je korupce odporná, to, že politika musí reagovat, na tom se shodneme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To se nepochybně shodneme a taky se asi shodneme na tom, že krást je velmi závažné a informovat o tom, že někdo kradl, byť tedy ne úplně správně…


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ne, to je v pořádku, ale nemají unikat věci. Protože máme tady nějaká pravidla hry, nějaká pravidla procesu, nějaká pravidla vyšetřování a máme tu zákony a ty musíme dodržovat všichni. Musíme dodržovat všichni, jinak špatně dopadneme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na závěr té domácí politiky, kterou jsem s vámi chtěl probírat, o které za malou chvíli budeme hovořit i s významnými českými komentátory, se nemohu nezeptat na prezidentské volby, které se blíží. 13. a 14. ledna budou lidé vybírat prezidenta. Od včerejška platí pravidla pro financování kampaně. Vy jste říkal v dubnu, že se kandidát nepeče, ale že musí dozrát, tak když si dovolím trošku nadsázku, tak bude spíš třešňový, aniž bychom brali, tedy nemyslím ten symbol třešní, ten nechme stranou, je po sklizni, nebo meruňkový, to je teď, nebo snad švestkový, to bude až v září?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Vy jste lepší v té znalosti, kdy dozrává ovoce. Ale spíš bude švestkový, abych použil tady ten váš příměr, protože já jsem sám řekl taky možná v dubnu, nebo nevím přesně kdy, že naše koalice SPOLU oznámí, koho podpoří, nebo koho postaví do té volby po prázdninách, někdy začátkem podzimu, předpokládám. Nechceme v tom spěchat a musím taky otevřeně přiznat, že najít dobrého kandidáta, který by byl ochoten kandidovat a splnil by to, co my si představujeme, že má prezident naplňovat, tedy důstojná hlava státu, respekt k ústavě, k tradici, osobnost, která dokáže oslovit velkou část voličů, tak že to není úplně jednoduché.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To je právě otázka, jestli, promiňte mi ten příměr, který možná není hezký, a když se urazíte, tak to pochopím, ale ono to pak může vypadat jako tahání králíků z klobouku. Já mám pocit, že takového králíka, kterého byste teď vytáhli a řekli – podívejte se, to je králík, na kterého jsme vlastně všichni zapomněli, vždyť to je přece perfektní kandidát a my jsme ho měli schovaného v tom klobouku a teď vám ho ukazujeme. Nejsem si jist, že je moc takových králíků při vší úctě.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale to já se vůbec neurazím. Samozřejmě máte pravdu, tak ano, jak se tomu říká, omlouvám se za ten politologický výraz, rekrutování politického personálu je jedna z funkcí politických stran, ale toto je záležitost, kde, kdyby tady existovala obrovská sada osobností, které nás všechny napadají, tak to možná máme jednodušší. Já o řadě osobností vím, které bychom mohli do té volby postavit, ale ještě...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Teď se vás zeptám, kdo to je, vy to neřeknete.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To neřeknu. Ale máme ještě za prvé určitý čas a za druhé ne každý, kdo je vhodný podle mého názoru, kandidovat opravdu chce a ne každý, kdo chce kandidovat, je zase vhodný a to se musí sejít. A já opravdu nechci, aby došlo k té situaci, ke které došlo při té minulé volbě, kdy nakonec vlastně se ukázalo, že třeba i kvalitní kandidát, který nemá politickou zkušenost, nedokáže obstát. A nakonec máme ten výsledek, jaký máme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A když bychom se bavili o těch konkrétních jménech při vší úctě, neříkám králíků, ale těch, kteří už jsou z toho klobouku venku, tak představa, že byste podpořili Andreje Babiše je asi iluzorní, i když v politice je možné všechno.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já myslím, že...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Skoro všechno. Všechno ne. Ne, ne, to byl, to měl být vtip.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
... že si lidi se mnou zvykají na to, že politika může být i hodnotová, řídit se principy a že všechno prostě možné není.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře. Petr Pavel, který sice ještě neřekl, že bude kandidovat, ale je bezpochyby podle průzkumů silným kandidátem, umíte si představit, že byste ho podpořili, prosím, jasně, ano, nebo ne?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Neudělám to, že bych teď hodnotil jednotlivé kandidáty a navíc někteří z nich ani neřekli, že budou kandidovat, někteří už to řekli, takže by to ode mě nebylo ani korektní.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tak ještě jedno jméno přece jenom.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Počkám až...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jedno jméno řeknu já. Já přijde s jedním jménem a vy schválně řekněte, jestli ano, nebo ne, to byste mohl zkusit. Zkusíme tuhle hru?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Nezkusíme, ale to jméno klidně řekněte, třeba to bude...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Petr Fiala.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Výborně. Já si velice vážím toho, že z řady stran dostávám tento podnět, ale můžu jednoznačně říct ne. A vysvětlím i proč. Když si vzpomenete na tu kampaň před volbami, tak i díky veřejné debatě i díky médiím to nakonec byl souboj o to, kdo má být premiérem. Já jsem dostal důvěru lidí, naše koalice vyhrála ty volby a sestavili jsme vládu. Já si myslím, že v této situaci mám dělat to, pro co mně dali lidé důvěru. Myslím si, že pozice premiéra České republiky je v této těžké situace velmi důležitá. Vůbec nemíním kandidovat na funkci prezidenta.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Když se podíváme na vašeho kolegu. Já neříkám, že by on měl být tím kandidátem, ale on teď bude mít s nadsázkou řečeno, volno, ne úplně vážně, co jste říkal tomu jeho dnešnímu oznámení rezignace? Ptám se i proto, že k britským konzervativcům má
ODS tradičně blízko, tak něco to ve vás vyvolalo. Ptám se tedy co?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Já jsem měl možnost mluvit několikrát osobně s Borisem Johnsonem, naposledy myslím před týdnem v Madridu jsme si dlouho docela pěkně povídali. Boris Johnson byl, nebo je politik, který měl velmi výrazný podíl na jasném postoji Západu vůči Rusku a na podpoře Ukrajiny. To bylo velmi důležité v těch prvních chvílích a on v tomto neváhal. Samozřejmě je i velkým podporovatelem dobrých vztahů s Českou republikou. Takže mě i z tohoto důvodu a já jsem si s tím docela rozuměli i kvůli tomu, že jsme měli společné známé, jsme, myslím, zhruba stejný ročník, takže mě to samozřejmě mrzí. Vnitropolitickou situaci v Británii komentovat nemohu a nebudu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mě zajímal váš osobní postoj.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Ale vím, že ztratil podporu ve své straně nebo u velké části své strany, a to je samozřejmě vždycky obtížné tohle ustát.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane premiére, děkuju, že jste přišel do Událostí, komentářů, mějte se hezky. Na shledanou.


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS