1. července 2022

Představitelé Parlamentu ČR debatovali se zástupci Evropské komise k příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU

(www.senat.cz) Na Litomyšlském zámku se při příležitosti zahájení českého předsednictví v Radě EU (CZ PRES) konalo setkání představitelů Parlamentu ČR s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a kolegiem komisařů. Za Senát se jednání účastnili jeho předseda Miloš Vystrčil, 1. místopředseda Jiří Růžička, předseda zahraničního výboru Pavel Fischer, předseda evropského výboru David Smoljak, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra a 1. místopředseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Lumír Kantor. Zástupci dolní parlamentní komory se jednání účastnili v čele s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou. Hlavními tématy diskuze byly priority českého předsednictví v Radě EU, mj. energetická bezpečnost, ruská válka na Ukrajině a odolnost svobodných a demokratických institucí.

„Předsednictví v Radě EU pro Českou republiku znamená příležitost a také velkou odpovědnost, protože být dnes předsednickou zemí znamená, že budeme moderovat řešení velkých problémů a zároveň máme šanci prosadit věci, které považujeme pro Evropu za důležité. Umíme improvizovat a překonávat problémy a myslím si, že máme všechny předpoklady pro to, abychom uspěli a byli inspirací,“ uvedl k zahájení předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Debata se zaměřila zejména na hlavní témata začínajícího českého předsednictví v Radě EU. Představitelé Senátu a Poslanecké sněmovny společně se zástupci Evropské komise debatovali o ruské válce na Ukrajině, energetické bezpečnosti a odolnosti evropské ekonomiky a demokratických institucí.

Před setkáním se zástupci obou komor Parlamentu proběhlo jednání předsedkyně Evropské komise a kolegia komisařů s premiérem Petrem Fialou a členy vlády ČR. Po oficiálním zahájení programu následoval Koncert pro Evropu v podání České filharmonie.