27. června 2022

ODS Praha: Firmy obviněných v kauze dozimetr dodávají služby pražskému magistrátu i městským firmám

Pražská ODS požaduje audit, který prověří IT zakázky na odboru informatických činností, které jsou v gesci primátora Zdeňka Hřiba (PIRÁTI), a městském Operátorovi ICT. Řada z uskutečněných zakázek provedených v posledních letech je spojená s obviněnými v kauze DPP Pavlem Dovhomiljou a Marošem Jančovičem.

Lidé dosazení primátorem Hřibem na městské informatice a městské společnosti uzavřeli smlouvy a objednávky s obviněnými aktéry Pavlem Dovhomiljou a Marošem Jančovičem za 50 milionu Kč. Pod optikou těchto zjištění požaduje pražská ODS přednostní provedení auditu u IT zakázek, které byly realizovány na odboru informatických činností a přes městem řízeného Operátora ICT. Dle níže uvedeného seznamu zakázek je řada zakázek propojených přímo s Pavlem Dovhomiljou a Marošem Jančovičem, obviněnými v kauze DPP. “Považujeme za nutné prošetřit uzavírání smluv se subjekty napojenými na osoby obviněné v kauze DPP,” říká zastupitel Tomáš Portlík (ODS). A to i vzhledem k tomu, že v posledních letech byla oblast IT zakázek na magistrátu spojovaná s řadou nejasností – podezřením na dělení zakázek či upřednostňování určitých subjektů.

To ostatně ve svých vyjádřeních na pirátském fóru dokládá i vyjádření dřívějšího ředitele odboru informatických činností Milana Krcha, kterého si přivedl primátor Hřib. Ten po svém odvolání uvedl, že mu Hřib vytýkal, když nechtěl podepsat zakázky pro jeho “milovaného Operátora ICT” cca za 40 milionů.

V souvislosti s probíhající kauzou Dozimetr požaduje pražská ODS také přednostní provedení auditu i ve věci projektu Nové Holešovice a okolí Palmovky. Otázek okolo společného podniku DPP a soukromého investora Nové Holešovice neubývá. “Musíme se snažit zamezit vzniku případných dalších škod, což je v zájmu občanů, Dopravního podniku i města. Není možné tyto úkony odkládat. Stejně tak je nutné prozkoumat smlouvy DPP se společností Xanthus,” vysvětlil Zdeněk Zajíček, předseda zastupitelského klubu ODS. V projektu Nové Holešovice podle doposud známých informací mohlo docházet ke korupčnímu jednání, původní cena za převod pozemků do společného podniku mohla být nevýhodná, a i přes její navýšení existovaly možnosti transparentní soutěže. “Pokud jsou nejasnosti a hrozí možné riziko i v případě společného podniku na Palmovce, tak je naší povinností audit urychleně provést a celou záležitost vyjasnit,” říká Zdeněk Zajíček.

Příloha č. 1 - Zdroje na zakázky zadané Piráty nominovanými pracovníky ve vedení informatiky a OICT firmám a osobám, které figurují jako obvinění v kauze Dozimetr

Níže ke stažení.

Štítky:
tisková zpráva