23. června 2022

Vojtěch Munzar: Blokováním zrušení EET se opozice dopustí rizika znovuzavedení evidence nejen pro restaurace, ale nově i pro kadeřnice nebo řemeslníky

(www.ods.cz) Občanští demokraté dlouhodobě označují EET za především nesmyslnou a byrokratickou zátěž pro malé a střední podnikatele. Je klíčové, aby proces zrušení EET proběhl ještě do konce roku. V současné době je totiž elektronická evidence pouze pozastavena a pokud k aktuálně navrhovanému zrušení nedojde, od 1. ledna 2023 se znovu automaticky evidence obnoví pro restaurace, ubytovací služby i maloobchod, nově by se k nim ale přidali i lidé z další vlny, jako jsou kadeřnice, řemeslníci, trhovci i všichni další, kdo v současné době přijímají platby v hotovosti.

„Dlouhodobě usilujeme o zrušení EET. Je zátěží pro malé a střední podnikatele, je symbolem nesmyslné nedůvěry ke všem, kteří se vydali na nelehkou cestu podnikání. Evidence sliby o přínosech nepřinesla, jen podnikatele zatížila dalšími náklady, tajnými kontrolami a pokutami za pochybení, které nemají nic společného s plněním daňových povinností,“ řekl Vojtěch Munzar, poslanec ODS a místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny PČR.

Podle Munzara je schválení zrušení EET v současné době zásadní. „Pokud návrh na zrušení neschválíme, dostaneme se do rizika, že od 1. ledna EET po aktuálním pozastavení znovu sepne. A to nejenom pro provozovatele restaurací nebo služeb, ale nově také pro 3. a 4. vlnu, tedy například pro trhovce, kadeřnice, řemeslníky nebo veterináře, tedy pro všechny, kteří přijímají platby v hotovosti,“ dodal Munzar.

Vojtěch Munzar

místopředseda rozpočtového výboru PS PČR
poslanec PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení