22. června 2022

Poslanci ODS odmítají zelenou politiku, která vede k růstu cen

(www.ods.cz) Evropský parlament dnes prohlasoval značnou část zeleného balíčku Fit for 55, včetně revize systému obchodování s emisními povolenkami (EU ETS), zavedení uhlíkového cla (CBAM) a sociálního klimatického fondu (Social Climate Fund). Poslanci ODS hlasovali proti.

„Dnešek je špatný den pro evropského spotřebitele. Ten se v době raketového růstu cen bude muset potýkat s dalším zdražováním, které svými neuváženými a hysterickými kroky způsobuje evropská zelená lobby. Revize systému obchodování s emisními povolenkami trpí přehnanými ambicemi a nebere v úvahu ani různé výchozí pozice členských států ani dynamicky se měnící situaci ve světě. Sociálně klimatický fond je ve své současné podobě špatně koncipovaný, byrokratický a obtížně čerpatelný a uhlíkové clo nedomyšlené z hlediska možného obcházení,“ říká Alexandr Vondra.

„Poslanci ODS v Evropském parlamentu konzistentně hlasují proti navyšování klimatických ambicí a proti systému obchodování s povolenkami jako takovému. Všechny tyto kroky vedou k enormnímu růstu cen. Paradoxem celé situace je, že přehnané ambice způsobují více škody pro lidi a podnikatele, než užitku pro klima. Evropský parlament se bohužel stále nevzdal cíle především stanovovat klimatické rekordy, a to i na úkor běžných obyvatel,“ myslí si Evžen Tošenovský.

„Máme-li najít na reformě ETS něco pozitivního, je to jedině zavedení určitých omezení pro spekulanty při obchodování s emisními povolenkami a stanovení záchranné brzdy při dramatickém růstu jejich ceny. Podařilo se nám také zabránit snížení prostředků do Modernizačního fondu EU, které propagovaly zelené frakce,“ dodává Vondra.