16. června 2022

ČRo Plus: Uzavření pražského asistenčního centra je nesystémové a nekolegiální

(ČRo Plus) Pražský magistrát kvůli přetížení kapacit města dočasně uzavřel krajské asistenční centrum pomoci minimálně do chvíle, než se s vládou podaří vyjednat lepší systém přerozdělování uprchlíků. „Je to signál toho, že ustupujeme od systémového řešení a připouštíme výjimky. Tak to při zvládání mimořádné situace, jako je uprchlická krize, být nemá,“ myslí si hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček.

Celý rozhovor s Martinem Červíčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Martin Červíček nesouhlasí s argumenty primátora Zdeňka Hřiba, že je Praha kapacitně přetížena a další příliv uprchlíků nemůže zvládnout: „Všichni jsme od začátku věděli, že budou místa, která díky ukrajinské diaspoře, historickým vazbám nebo díky tomu, že jde o hlavní město, popřípadě velká města, mají trochu jiné možnosti z hlediska pojmutí uprchlíků na svém teritoriu a že tam bude větší zatíženost.“

Odchod Prahy ze systému, který byl podle Červíčka funkční a byl schopen uprchlíky dále relokovat, je odpovědností Prahy, tvrdí hejtman.

Povinnost hlavního města být v součinnosti například při zajištění ubytování uprchlíků v Praze nadále přetrvává. Registraci tak místo v asistenčním centru budou nyní ve svých kancelářích provádět úředníci z odboru azylové a migrační politiky nebo policisté z cizinecké policie.

„To je formální zrušení místa, kde se velmi jednoduše mohli ti lidé dostávat k informacím a mohlo se s nimi nějakým způsobem pracovat,“ hodnotí Červíček.

Hejtman je přesvědčen, že Lex Ukrajina II především umožní neudělit dočasnou ochranu lidem, u kterých se zjistí, že ji chtějí využívat účelově.

„Jde o to, že po počáteční pomoci je potřeba ten systém zpřísnit, aby se nestávalo to, že by třeba byl eventuálně využívaný a my jsme nad tím neměli kontrolu,“ dodává.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
člen výkonné rady ODS