15. června 2022

Projev u příležitosti vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před členy českého Parlamentu

(www.senat.cz) Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila u příležitosti vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před členy Parlamentu ČR.

Vážený pane prezidente Ukrajiny Volodymyre Zelenskyj, vážená paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážený pane premiére, vážené senátorky a senátoři, vážené poslankyně a poslanci, vážený pane velvyslanče Ukrajiny, vážené dámy, vážení pánové, vážení posluchači a diváci,

je mi ctí, že jako předseda českého Senátu mohu zahájit sledování společného vystoupení prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského oběma komorami českého Parlamentu. Zároveň si troufám říci, že jsou to obyvatelé České republiky a také český Parlament, který velmi dobře rozumí tomu, co na Ukrajině prožíváte, jak trpíte.

My máme období v české historii, ať je to mnichovská dohoda v roce 1938 nebo okupace vojsky varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou v roce 1968, které nám umožňují to, abychom měli sílu a motivaci vás silně podporovat, cítit s vámi a být s vámi solidární. Jsou to skoro 4 měsíce, kdy ruský agresor vstoupil, bez pozvání, na území Ukrajiny. Český Senát reagoval okamžitě. 25. února jsme přijali první usnesení a svými usneseními podporujeme vás Ukrajince, váš hrdinný odpor kontinuálně.

Také jsme vás na Ukrajině navštívili. Navštívil jsem nejen Kyjev, ale i Buču a viděli jsme tam masový hrob a viděli jsme zničenou infrastrukturu v Irpini nebo Borodjance společně s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou a s předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavlem Fischerem. My víme, jak to u vás vypadá a máme očité informace, informace očitých svědků.

Proto bych chtěl vaši odvahu osobní i odvahu hrdinství vašeho lidu velmi ocenit, ale když někoho oceňujete, tak je potřeba ho oceňovat nejen slovy, ale také činy. Jsem hrdý na české obyvatelé a chci jim za to poděkovat, jakou podporu poskytují, humanitární podporu lidem, kteří z Ukrajiny přichází sem k nám i podporu finanční, která potom umožňuje vás zásobovat zbraněmi. Jsem hrdý na český Parlament a jsem hrdý na českou vládu, která podporuje Ukrajinu v jejím hrdinném boji. My si uvědomujeme, že nebojujete jenom za svoji územní celistvost za svoji svobodu a za svoji nezávislost, ale že bujujete za celý civilizovaný a svobodný svět. Velmi si toho vážíme, a proto vás i činy budeme podporovat. A jsem rád, že jedním z těch činů je i vaše dnešní vystoupení před oběma komorami českého Parlamentu a jsem velmi rád, že nyní mohu předat slovo mé kolegyni předsedkyni Poslanecké sněmovny, Markétě Pekarové Adamové.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR