17. června 2022

ODS: Zamezíme zbytečné šikaně vodáků

(www.ods.cz) Nová šance dát si na vodě pivo bez obav z pokuty. To má zajistit návrh na toleranci 0,5 promile pro vodáky. Současná legislativa nereflektuje fakt, že vodáctví je letní rekreační aktivitou. Nulová tolerance popírá realitu a pouze vede k šikaně vodáků.

Vojtěch Munzar, poslanec ODS, uvedl: „Nová šance si dát pivo na vodě bez obav z pokuty. Podáváme návrh na toleranci 0,5 promile pro vodáky. Vodáctví je rekreační aktivitou, kde dnešní nulová tolerance popírá realitu, nezvyšuje vlastní odpovědnost, jen hrozí pokutou za konzumaci byť malého množství alkoholu. Zákony nemají a nemohou nahrazovat vlastní odpovědnost. Zároveň neříkáme, že je v pořádku, pokud jsou vodáci silně opilí. Pouze chceme vrátit do této oblíbené rekreační aktivity zdravý rozum a zamezit absurdním situacím, kdy vodáci mohou být pokutováni za konzumaci jednoho piva."

„Vracíme se tak k návrhu, který se málem povedlo prosadit v minulém období. Do systému Poslanecké sněmovny jsem za skupinu poslanců nahrál pozměňovací návrh k projednávanému zákonu o vnitrozemské plavbě,“ dodal Munzar.

„Tato regulace nezvyšuje riziko, ale více se blíží normálnímu životu,“ uzavírá místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka.