15. června 2022

ODS: Při rostoucí inflaci významně rostou výdaje státu i v běžných agendách

(www.ods.cz) Rétorika Andreje Babiše je dlouhodobě tendenční. Nedávno znovu vinil vládu Petra Fialy ze špatného nakládání se státním rozpočtem. Přitom právě jeho vláda Českou republiku zadlužila rekordně a jejich nezodpovědné vládnutí je jedním z důsledků současné krize. Občanští demokraté vysvětlují aktuální dopad krize do rozpočtu.

„Situace není jednoduchá. Při současné rostoucí inflaci nerostou jen náklady domácností, ale také státu. A to jak běžné výdaje, tak ceny investic. Inflace se přímo týká investic do školství, sportu, výstavby silnic a dálnic, nákladů ve státní správě, některých sociálních dávek, a především významně ve věci valorizace důchodů,“ říká poslanec a člen rozpočtového výboru Jiří Havránek. „Zároveň je ale třeba stále brzdit další zadlužování naší země. Žít na dluh se prostě nedá. Už jen proto, že nás jen letos bude obsluha státního dluhu stát na 65 miliard korun,“ dodal Havránek.

„Populistické hnutí ANO s Andrejem Babišem se stále chlubí svým údajně skvělým hospodařením. Jen opomenuli, že nám předali stát s dluhem téměř dva a půl bilionu korun, který právě za jejich vlády výrazně prohlubovali,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS a místopředseda hospodářského výboru Jan Bauer.