14. června 2022

Odmítáme rezoluci výborů Evropského parlamentu proti jádru a plynu

(www.ods.cz) Europoslanci z výborů pro hospodářství a životní prostředí dnes schválili rezoluci, která má zablokovat přijetí takzvaného delegovaného aktu k taxonomii udržitelných financí. Touto cestou odmítli označit jádro a plyn za ekologicky čisté zdroje. Konečné slovo bude mít v této věci červencové plénum Evropského parlamentu.

„Pevně doufám, že Evropský parlament nebude následovat nešťastné hlasování zelených radikálů ve výboru,“ uvedl europoslanec a místopředseda strany Alexandr Vondra.

„Jaderná energie je jediným způsobem, jak splnit klimatické cíle, které si sama EU dříve vytkla. Proto by neměla být finančně znevýhodněna. V určitém přechodném období budeme potřebovat i plynové elektrárny. Proto by se na ně mělo vztahovat totéž. Musíme být mimořádně opatrní, protože konečné rozhodnutí bude velkým signálem pro finanční trhy,“ řekl Vondra.

„V naší situaci musíme respektovat realitu. Klimatická neutralita a energetická bezpečnost jsou v hustě osídlené Evropě pouze s obnovitelnými zdroji nereálné. Snaha odradit od investic do jaderné energetiky nám způsobí celou řadu dalších problémů,“ dodal Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec