13. června 2022

Podcast Týdeníku HROT

(Týdeník HROT) Silný tlak na životní úroveň lidí, jaký jsme od počátku devadesátých let nezažili, ještě přinutí vládu k akci a klíčovým obdobím bude podzim, říká europoslanec ODS Alexandr Vondra v dalším dílu podcastu Saša jede. Zastropování cen ale takovou akcí podle Vondry rozhodně není – odkazuje přitom na svou čerstvou zkušenost z cesty do Maďarska, kde tankovací turistika vedla k zavedení dvojích cen pro domácí a cizince v rozporu s evropskou legislativou. „Navíc musíte výrobcům rozdíl v cenách kompenzovat,“ soudí v pravidelném podcastu týdeníku Hrot Vondra.

Celý podcast s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout na Týdeníku HROT.

Kompromis, který vznikl kolem embarga na dovoz ruské ropy, je podle Vondry dobrý a zasáhne devět desetin exportu ropy do Evropy. „Chybou bylo, že na začátku vyjednávání Brusel nevnímal naše varování, že vnitrozemské státy potřebují výjimky. Dost jsme se v tom angažovali, jen jsme to nevykřikovali jako Maďaři,“ říká Alexandr Vondra.

Na solidaritu, že nám dodají energii západní země, není podel něj příliš dobré spoléhat. „Každý řeší hlavně zájmy svých voličů a my si nemůžeme dovolit změnit stav, kdy desetinu vyrobené elektrické energie vyvážíme, na situaci, kdy budeme muset desetinu dovážet. Jsme na konci fronty, a jak víme ze socialismu, na ty poslední často ty banány nezbyly,“ uvedl Vondra.

V podcastu Alexandr Vondra také komentuje nedávné výroky Henryho Kissingera o tom, že by se Ukrajina měla vzdát části svého území, a vzpomíná, jak na počátku devadesátých let přesvědčoval veterána americké diplomacie o tom, že Československo i další země v regionu nutně potřebují vstoupit do NATO.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec