9. června 2022

Premiéra Petra Fialu přijal ve Vatikánu papež František, shodli se na velké podpoře bojující Ukrajině

(www.vlada.cz) Českého premiéra Petra Fialu přijal ve čtvrtek 9. června 2022 v Apoštolském paláci ve Vatikánu papež František. S hlavou katolické církve předseda vlády hovořil mimo jiné o situaci v České republice či o probíhající válce na Ukrajině. Přijetí u papeže se zúčastnil rovněž místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Premiér Fiala poté jednal i se státním tajemníkem Vatikánu kardinálem Pietrem Parolinem.

Předsedu vlády Petra Fialu s manželkou Janou přijal papež František ve své soukromé knihovně v Apoštolském paláci. Český premiér ocenil papežův morální postoj a podporu lidských práv, svobody vyznání a podporu utlačovaných lidí a předal papeži jako dar šál, který společně ušily české a ukrajinské ženy a jenž má symbolizovat mír a přátelské vztahy mezi národy. Během audience probírali například situaci v České republice, tématem byl stav náboženství v ČR či soukromé otázky víry.

„Hlavní část rozhovoru ale byla o situaci v Evropě, o válce na Ukrajině, o tom, jak Česká republika zvládá příliv uprchlíků a jaké jsou možnosti řešení tohoto konfliktu. Jak je známo, papeži Františkovi velmi leží na srdci mírové řešení situace na Ukrajině. Vyjádřil velkou podporu ukrajinskému lidu a já jsem rád, že jsme se i o těchto věcech mohli bavit,“ prohlásil po ukončení audience u hlavy katolické církve premiér Petr Fiala.

„Papeži Františkovi jsem také zdůrazňoval podporu, kterou Česká republika poskytuje, ať už v oblasti humanitární, tak i ve vojenské, a to je prostě skutečnost, která je obecně známá. Papež František vyjádřil opravdu velkou podporu spravedlivému zápasu ukrajinského lidu. Myslím si, že teď je pro nás všechny důležité, abychom mysleli na utrpení Ukrajinců a pomáhali jim všemi prostředky, které máme,“ doplnil předseda vlády, který svatému otci předal i pozvání k návštěvě České republiky.

Premiér Petr Fiala se poté setkal i se státním tajemníkem Vatikánu kardinálem Pietrem Parolinem. „Bavili jsme se také velmi intenzivně o situaci na Ukrajině a o konsekvencích, které to má pro Evropu. Ale probírali jsme také téma vztahů mezi Vatikánem a Českou republikou, protože pořád leží před námi neuzavřená vzájemná smlouva, která se připravuje už řadu let. Naše vláda má za cíl dovést tuto věc do konce, proto jsme hovořili o tom, jak to udělat, abychom konečně tu smlouvu uzavřeli,“ konstatoval předseda vlády.

Premiér Fiala v Římě navštívil také Papežskou kolej sv. Jana Nepomuckého, kde se setkal s jejím vedením a debatoval i s představiteli krajanské komunity v Itálii. Papežská kolej Nepomucenum slouží jako seminář pro české bohoslovce v Římě a sídlo tu má i Český historický ústav v Římě.