9. června 2022

Příští prezident České republiky nesmí být populista

(Týdeník FORUM) Od jmenování vlády uplyne 17. června půl roku. Její předseda Petr Fiala v rozhovoru pro Týdeník FORUM říká, že jím slibovaná změna skutečně přišla. Je přesvědčen o tom, že se zlepšila pozice Česka v zahraničí, komunikace s veřejností i zvládání tak náročné situace, jakou je válka na Ukrajině. Petr Fiala také popisuje, co jeho kabinet chystá, aby pomohl občanům s rostoucími cenami.

Příští týden to bude půl roku od vašeho nástupu na Úřad vlády. Jak uplynulé období hodnotíte?

Vláda musela čelit mnoha výzvám, které nikdo nečekal. Při nástupu jsme s některými věcmi samozřejmě počítali. Rostoucí inflace, drahota, o které jsme mluvili už v době voleb a která byla způsobená nehospodárnou politikou Babišovy vlády, krach Bohemia Energy a související nejenom růst cen energií, ale i to, že se najednou část domácností dostala do tíživé situace. Najednou se objevila nová vlna covidu a my jsme věděli, že nebudeme mít žádných sto dní hájení. Začali jsme pracovat okamžitě. Variantu omikron jsme zvládli tak, jak jsme slibovali, to znamená bez lockdownu, bez zavírání škol, ale s důvěrou v lidi a správnými postupy na základě doporučení odborníků. Pak ale přišel 24. únor a ruská agrese na Ukrajinu. To úplně změnilo poměry. Vlastně to ­nemohlo nemít vliv na naši vládu. Přišly další výzvy – energetická bezpečnost, obrovská uprchlická vlna, jakou Evropa nezná od konce druhé světové války, a všechny věci, se kterými se musíme průběžně vyrovnávat. Chci říct, že přesto nezapomínáme na naše programové prohlášení a budeme se snažit věnovat věcem, které máme v programu, jakmile to situa­ce umožní. A věnujeme se jim i tak. Připomněl bych, že jsme připravili protiinflační rozpočet, zrušení EET, spustili jsme tendr na dostavbu Dukovan.

Kdybyste měl říct, co se vám povedlo nejvíce za toho půl roku, co by to bylo?

Já bych po půl roce nechtěl hodnotit. Když se podívám na ohlasy ze zahraničí, nepochybně je Česká republika zase důvěryhodný partner, který je brán vážně. Povedlo se nám s naším jasným postojem k Ukrajině a ruské agresi získat silnější mezinárodní autoritu, ale také příkladně zvládnout uprchlickou vlnu. Česká republika je jedním z nejzasaženějších států. V zahraničí…

Celý rozhovor premiérem můžete číst v Týdeníku FORUM nebo na Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS