3. června 2022

Cesta ke zvýšení koncesionářských poplatků je teď uzavřená

(Deník N) Ministr kultury Martin Baxa (ODS) plánuje velké změny mediální legislativy – tzv. malou a velkou novelu. První by měla upravit volbu do Rady ČT i ČRo, jenže návrh stopla Legislativní rada vlády s tím, že je protiústavní. „Nesouhlasíme s názorem Legislativní rady vlády, která to hodnotí jako nějaký protiústavní krok,“ říká v rozhovoru pro Deník N Baxa. Na velké novele, která by měla upravovat třeba i financování veřejnoprávních médií, ještě nezačal pracovat.

Česká televize v týdnu oznámila velké škrty v rozpočtu, spolu s rozhlasem dlouhodobě upozorňuje na nedostatečnou výši koncesionářských poplatků. Budete je v tuto chvíli zvedat?

Hospodaření obou institucí je rozhodně téma do debaty pro expertní skupinu k velké novele zákonů, ale v tuto chvíli není zvyšování koncesionářských poplatků na stole.

Televize i rozhlas se tedy musí uskromnit . Nebo co byste jim doporučil?

Nestavěl bych to tak, jestli se musí uskromnit, nebo ne. Vnímáme argumenty, které zaznívají jak z ČT, tak z ČRo, že už je výše koncesionářských poplatků dlouho neměnná a že v současné době prudce rostou náklady, inflace a tak dále. Dostávají se podle jejich sdělení do nějakých ekonomických strastí. Ale v tuto chvíli...

Celý rozhovor čtěte na DenikN.cz.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení