5. června 2022

Partie CNN Prima News

(CNN Prima News) Závislost na ruské ropě je potřeba si férově přiznat, ale vláda bude dělat vše pro to, abychom našli alternativy v jiných zemích a jiných dodavatelích, prohlásil v nedělní Partii Terezie Tománkové místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Bez ruské ropy se v tuto chvíli neobejdeme,“ řekl.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Řeč se v Partii na CNN Prima NEWS stočila na závislost jak na ruské ropě, tak plynu, tedy na témata, která nyní rezonují celou Evropou. „Myslím, že byla chyba nejen v typu produktu, jako je plyn – být závislý na jednom dodavateli, ať už by byl jakýkoli. Ve chvíli, kdy je to Rusko, je to o to větší nebezpečí. Zaspali jsme a udělali obrovskou chybu,“ řekl Jan Skopeček.

Zároveň prohlásil, že nebude „populisticky vykřikovat“, že se kohoutek z Ruska zavře. „Nemůžeme to udělat, byl by to obrovský problém pro ČR. Znamenalo by to ekonomický kolaps,“ varoval Skopeček.

Jan Skopeček označil návrhy SPD za nerealistické výkřiky, které dobře zní v televizi. „Plyn přichází z Německa, a když odstoupíme z burzy, pošleme Německo do krize. Jenže od něj stále budeme chtít získávat plyn,“ sdělil Skopeček. „Můžeme tušit, jak to dopadne,“ dodal.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Krásné nedělní dopoledne vám přeju. Na Primě a CNN Prima News sledujete Partii. Děkuju vám za to. V první části vám nabídneme názorový duel, v druhé velkou politickou diskusi. Čechy drtí drahota. Energetická krize, inflace a bezprecedentní růst cen je to, čeho se lidé nejvíc bojí. Krize přinutila vlády po celé Evropě, levicové i pravicové, k mimořádným opatřením. Masivně pomáhají občanům. Jak v tomto srovnání obstojíme my? Jsou kroky vlády
Petra Fialy dostatečné? Otázky pro mé dnešní hosty. Ve studiu vítám pana Jana Skopečka, místopředsedu Poslanecké sněmovny a ekonomického experta ODS. Dobrý den.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Hezké poledne a děkuji za pozvání.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rádo se stalo. Je tady také pan Radim Fiala, předseda
poslaneckého klubu hnutí SPD a místopředseda hnutí. Dobrý den, vítejte.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Díky, že jste přišli, pánové. Pane Skopečku, začnu u vás. Ta otázka, kterou jsem položila v tom úplném úvodu, jestli jsou kroky vlády dostatečné. Vystačíme si s tím, co zatím máme. 5 000 Kč na dítě zatím není schváleno v
Poslanecké sněmovně, uvidíme, co se stane. Plánovaný úsporný tarif, neznáme vůbec žádné detaily. Příspěvek na bydlení a větší pomoc chudým, tam bych to při vší úctě nazvala administrativním peklem. Nejsou to jen drobky ve srovnání s ostatními zeměmi?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Myslím si, že to drobky nejsou, já bych tam přidal valorizaci důchodů a přidal bych tam zvýšení existenčního a životního minima...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Valorizace důchodů je ze zákona. Tu by dělala kterákoliv vláda.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Samozřejmě, ale chci říct, že sociální systém reaguje. Je tam snížení spotřební daně na benzín, zrušení silniční daně. Čili těch opatření je celá řada a já si myslím, že samozřejmě tak, jak se ta situace bude vyvíjet, tak bude vláda dál reagovat. Ale já jsem přesvědčen, že neplatí ta teze, že by vláda nic nedělala. Už ta opatření, která jsem vyjmenoval, jasně ukazují, že ano. Bavme se o tom, jestli je to děláno ideálně, jestli neexistují někde administrativní překážky. Koneckonců ta pětitisícová částka pro děti, ta by měla být i vlastně už velmi digitalizovaná, je to podle mě první typ dávky, kdy stát si začne posílat informace mezi Správou sociálního zabezpečení, Finančním úřadem, je tam snaha opravdu minimalizovat ty administrativní překážky na straně žadatelů. To, že má český stát obecně dlouhodobě problém s byrokratickými překážkami, to jsme viděli i během covidové pomoci předcházející vlády. Všichni si pamatují, jak nefunkční byly dotační programy Ministerstva průmyslu a obchodu. To, že s tím něco musíme dělat, to, že musíme digitalizovat, to, že musíme zjednodušovat administrativu v České republice, to vám podepíšu. Vím, že na tom jsme špatně. Na straně druhé, ta vláda vládne pár měsíců, vládne bezprecedentní v době, v době válečné a myslím si, že dělá maximum možného. A znovu chci říct, u té pětitisícové pomoci dětem, tam je skutečně snaha, aby to bylo velmi administrativně jednoduché, a ta digitalizace je tam oproti jakýmkoliv dávkám hodně napřed.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozebereme jednotlivá opatření za chvíli podrobně. Ale přece jenom, řekněte mi, pane Skopečku, ze všech těch výzkumů, kdy se výzkumníci dotazují občanů, byl to i výzkum pro televizi Prima, říkají: vláda nepomáhá dostatečně s dopady té inflace. Opravdu nás drtí. Co řeknete těm lidem, kteří vidí tu větší pomoc v Německu, kde zlevnil benzín o 8 Kč, vidí plošná opatření, zastropování cen, vidí odpuštění daně a nejen o 1,50 na spotřební dani?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Klidně pojďme jedno opatření po druhém. Třeba to zastropování cen je jedno z nejméně vhodných opatření, která bych doporučoval, protože když vidíme, co se i v tom Maďarsku děje, že tam krachují malí dodavatelé benzínových pump, že se tam v pohraničí kradou espézetky, protože už musela maďarská vláda přistoupit k tomu, že mohou nakupovat ten benzín jenom maďarští občané, to jsou věci, které znamenají spíše ve finále nedostatek té komodity. Pokud tu cenu zastropujete, znamená to rej spekulantů, kteří v tu chvíli nakupují benzín s tím, že ho prodají v budoucnu dráž, a způsobuje to ještě větší problémy. Čili zastropování cen benzínu určitě není řešení, byť po něm i kolegové volají. Skutečně by to přineslo více problémů. Když jste zmiňovala Německo, tak je také potřeba se podívat, jaké ceny benzínu měli předtím. To, když srovnáme s cenami v České republice, tak jsme na tom stále relativně dobře. Ještě před tím snížením té spotřební daně jsme byli, co se týče ceny benzínu, pod průměrem Evropské unie. To znamená, že Německo sice snižuje třeba o více eur nebo o větší částku tu daň, nicméně ta cena benzínu tam byla samozřejmě dramaticky vyšší než v České republice. Takže ono je to trošku složitější, než když se jako vyjmenujou jednotlivá opatření, která jednotlivé vlády přijímají.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane Fialo, SPD kritizuje vládu velmi moc, na všech tiskových konferencí to zmiňujete, za Babiše bylo líp, říká hnutí ANO, zase bude, za Okamury bude ještě lépe, co by byl váš první krok k tomu, aby to nebyly jen populistické sliby a aby se nestalo to, co už naznačil pan Skopeček, a říkají to i ekonomové, aby se ještě více neroztočila inflace, nerozházelo se ještě víc peněz mezi lidi a ty ceny nešly ještě více nahoru?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
SPD kritizuje vládu podle mého názoru oprávněně, protože když se podíváte na srovnání jednotlivých zemí v Evropě, co dělají pro občany, a vy jste to koneckonců ve svém prvotním komentáři řekla, tak já bych řekl, že česká vláda pro občany dělá úplně nejméně z celé Evropy. Téměř nic. A můžeme se dostat k jednotlivým těm opatřením a můžeme si říct, v čem těm lidem pomáhají a jestli jsou systémová, jestli za něco stojí, nebo nestojí. Ale pojďme se podívat podle nás, co by dělalo SPD. My jsme teď přišli s novým, řekněme, systémem nebo desaterem, kdy SPD navrhuje 10 základních bodů, jak se dostat z ekonomické krize, a tím hlavním bodem samozřejmě jsou energie. A SPD navrhuje vystoupení z evropské energetické burzy. Tady kolegové z vlády budou říkat, že to nejde, ale my tím prostě jenom krmíme spekulanty, my vyrobíme kilowatthodinu z jaderné energie za 25 haléřů a nakupujeme ji zpátky za 11 Kč. A pokud neuděláme, ta energie je alfa a omega veškerého problému, protože na energiích stojí všechno. A pokud vláda nepomůže lidem snížit cenu energií, bude se dál roztáčet inflace, bude se dál zdražovat, všechno pojede dál tak, jak to je, a vláda řekne: my s tím asi nemůžeme nic dělat. Ale já tvrdím, že zakopaný pes je v energiích. A my prostě musíme jednak odstoupit z Green Dealu, z toho programu Evropské unie, protože ten zvyšuje cenu energií, energie nejsou, a za druhé musíme vystoupit z režimu obchodování s emisními povolenkami, které zvyšují cenu energií o 30-50 %, a zatřetí to, co tady vyrobíme, musíme dávat našim občanům a našim firmám. To je něco jiného, než navrhuje pan Skopeček. Oni navrhují úsporný tarif, my navrhujeme sociální tarif, který je pro všechny – pro veškeré fyzické osoby, pro veškeré firmy v České republice a přebytky by šly teprve na komoditní burzu do Lipska a tam by se obchodovaly. Ale co se tady vyrobí, by zůstalo v České republice.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Skopečku, ty náklady na energie jsou to, co zvedá inflaci a co drtí domácnosti, zvyšují se náklady o desítky, stovky procent. Jak vysvětlíte lidem, že stále takto musejí nakupovat energie?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Potřeba dvě věci. Kolega zmínil dvě témata, se kterými já taky dlouhodobě bojuju, a to je Green Deal a ceny emisních povolenek. Já bych chtěl jasně říct, že to, co zažíváme teď, leccos se svádí na válku na Ukrajině. Ta celou řadu problémů způsobila. Ale na leckteré problémy jsme si zadělali my v minulosti. Dlouhá léta těch velmi ambiciózních cílů v zelené politice, ten tlak na rychlou dekarbonizaci evropských ekonomik prostě je hlavním spouštěčem toho, co se děje na cenách, co se děje na energetickém trhu. Já jsem přesvědčen, že to prostě západní Evropa přepálila a že teď v tuhle chvíli je čas na to, aby se jednotlivé ty programy přehodnotily. Protože jestli budeme vymýšlet úsporný, nebo ať už tomu budeme říkat jakkoliv, program, to je řešení důsledků. My neřešíme ty příčiny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A promiňte, má to vůbec vaši podporu, ten úsporný tarif, který chce navrhovat Ministerstvo průmyslu a vláda? Má to vaši podporu jako pravicového
ekonoma?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že v jisté chvíli musí stát v krizových dobách pomoci, že jde o to zachovat v České republice sociální smír. A to říkám i jako pravicový ekonom. Prostě bez sociálního smíru nemůže země fungovat, nemůže fungovat krátkodobě, nemůže fungovat už dlouhodobě. A tudíž samozřejmě role sociální politiky zvlášť v krizových dobách je nezbytná. Na straně druhé si ale pojďme říct, co tu inflaci způsobilo. Ty ceny energií je pouze jeden segment, ale ta inflace je prostě všeobecný nárůst cenové hladiny. Tam nejde jenom o ceny energií. A na tu inflaci jsme si prostě my tady v České republice i na tom Západě zadělali v minulých letech velmi neodpovědnou hospodářskou politikou, a to jak v oblasti té měnové, kdy po roce 2008 po té krizi absolutně přestaly centrální banky sledovat ten svůj hlavní cíl, cenovou stabilitu a stále tiskly a tiskly další peníze, navíc udržovaly záporné úrokové sazby s cílem toho, aby zachránily podle mého názoru podniky, které měly v té krizi skončit. A my jsme si prostě vyrobili neuvěřitelné množství peněz, které neodpovídalo produktivitě té ekonomiky, a dnes nás to dohání. To samé se stalo ve fiskální politice. Paní ministryně Schillerová, pokud by tu byla, tak by všechno sváděla na covid, ale i před covidem, kdy česká ekonomika rostla, předcházející vláda prostě vytvářela schodky, rostly veřejné výdaje, aniž by to jakkoliv odpovídalo možnostem a růstu naší ekonomiky. V těchto dvou věcech jsme si zadělali na inflaci. A tu bohužel, a říkám to jako ekonom, říkám to jako politik s plnou odpovědností, inflaci prostě nevypnete. Ani politik, ani ekonom, nikdo nemá zázračné tlačítko, které by tu inflaci vypnulo. Proto já také velmi bráním Českou národní banku, která přistoupila ke zvyšování úrokových sazeb. To je jeden z mála nástrojů, jak tu inflaci můžeme zvládnout, proto já jsem přesvědčen a budu tlačit i na své kolegy ve vládě, aby jakýkoliv státní rozpočet, který bude připravován, byl připravován s tím, že jakoukoliv korunu, kterou vydáme navíc do ekonomiky, tak samozřejmě bude tu inflační spirálu roztáčet.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
S dovolením, já zůstanu u energií. Pane Fialo, vy jste tady zmínil některé kroky. Co dál? Například Británie zavádí dočasnou sektorovou daň pro ropné plynárenské firmy, chce tak získat dodatečných 5 miliard liber, které chce rozdat domácnostem, aby se vyrovnávaly s tou krizí. Je to cesta i pro nás? Nebudete něco takového navrhovat?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Budu, mohl bych se ještě vrátit, jenom dvěma větama, to je velmi zajímavé téma. Já s panem kolegou Skopečkem souhlasím, ale ještě pojďme k té inflaci, kde to skutečně vzniklo. Jenom dvě věty, protože ono se o tom nikde nemluví. Po roce 2008, kdy byla první krize, tak prostě Evropská unie a Evropská centrální banka začala tisknout obrovské množství peněz. Toho bylo třeba 1,5 bilionu na koruny, 1,5 bilionu měsíčně, a vznikly prostě obrovské hromady ničím nekrytých peněz. A tenkrát to jako Evropa zvládla ještě jen kvůli tomu, že existovala čínská levná práce a čínské levné výrobky a ty konkurenčně srážely ceny, který už začínaly růst, srážely ceny obecně v Evropě. Rostly jenom nemovitosti a cenné papíry. Ale dnes už čínská levná práce není, ani čínské levné výrobky a ta inflace se rozjela. Tak abychom jenom věděli, že ten prvotní krok, který nastartoval inflaci, bylo tisknutí obrovských hald peněz, eur prostě v Evropské unii a pak jsou to ty další inflační tlaky, o kterých jste tady mluvil.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já tím chci jenom říct, že prostě je fér lidem říkat, že prostě tu inflaci jako nemáme nikdo z nás schopnost vypnout. Ani kdyby dneska seděla ve Strakově akademii ještě více pravicová vláda, ani kdyby tam seděla středová, ani kdyby tam seděla ještě více levicová vláda...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Proto se vás ptám na to, jakým způsobem jako politici budete lidem pomáhat.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Nesmíme to vzdát...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Musíme s ní bojovat. Nesmíme se s ní smířit, protože kdybychom se s ní smířili a řekli jsme: Česká národní banka má nechat úrokové sazby na nule, vláda má rozhazovat tak, jak se tady rozhazovalo za paní Schillerové, tak je to jenom roztáčení inflační spirály a těm lidem budeme lhát, že jim pomáháme, ale ve finále jim ty peníze budeme brát. My musíme dělat velmi cílenou sociální politiku a pomáhat skutečně těm, kteří...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. A pojďme se k tomu dostat. Protože ta inflace, drahota, energetická krize drtí už i střední třídu. Pan ministr Stanjura tady říkal, že nenechá vláda nikoho padnout, ale to už se děje. Místo 9 % rodin v příjmové chudoby je jich 16 % a může jich být až 30. Zajímá mě, co s tím budete dělat? Zajímá mě teď energie. Jak dál pomáhat. Protože některé země, zmiňovala jsem Británii, jdou i po zdanění energetických firem, které bohatnou. A ty peníze chce potom vláda rozdávat mezi lidi.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Já jsem to tady řekl a dostanu se i k té vaší sektorové dani. My to tady máme bod jako číslo 10, ale zavedení sektorové daně nikoliv tedy pro ty, ale pro finanční průmysl a nadnárodní korporace. My o tom mluvíme, kdy optimalizují a vyvádějí odsud až 300 miliard ročně, s optimalizacemi je to až 500 miliard ročně, tak tam si dokážeme představit. Představte si, kolik tady platí softwarové firmy nebo IT firmy jako Google a další, které tady platí 5 milionů korun daně, a přitom ten jejich příjem z reklam je obrovský. Facebook a podobně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Sektorová daň pro nadnárodní finanční firmy, ale ne pro ropné, plynárenské, energetické firmy, tam ne?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ne, o tom zatím neuvažujeme, první sektorová daň je tady pro ty, který tady prostě neplatí nic. Kteří tady neplatí nic. Kteří se tomu úspěšně vyhýbají.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

ODS vždycky slibovala, že daně zvyšovat nebude, sektorovou daň odmítáte, ale...

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Protože ona neexistuje. A je to nespravedlivé.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Co se týče těch velkých digitálních hráčů, tak tam vzniká nějaká shoda na úrovni OECD, tam jsme to i Česká republika vlastně, tu přípravu digitální daně, přerušila, protože pokud se neshodnou všechny západní ekonomiky, tak to nemá smysl, protože vždycky tam bude nějaký černý pasažér, který nabídne té firmě sídlo a ztrácí to. Takže tam musí být nějaká celosvětová shoda. Takže ta běží na úrovni OECD a digitální daň se připravuje. Co se týče zdanění finančních bankovních institucí, tam já bych to velmi nedoporučoval. Jednak když se podíváte na podniky, na firmy, které platí do státního rozpočtu nejvíce peněz, tak zjistíte, že na prvních příčkách největších plátců do státního rozpočtu se pohybují každoročně naše největší finanční instituce. A co je ten druhý problém, my jsme tady dlouhá léta bojovali nebo byla kritika, jak jsou vysoké bankovní poplatky a finanční služby, ve chvíli, kdy bychom na finanční instituce uvalili daň, tak samozřejmě minimálně část z ní by byly schopny tyto instituce přelít do nákladů na spotřebitele. Čili to určitě není lék.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a sektorová daň pro energetické firmy? Tak, jak to udělala třeba Británie. Dočasně pro firmy, které teď extrémně bohatnou, a ty peníze chce dál poslat...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Tam je to trošku složitější. Je potřeba, třeba Maďarsko uvažuje o sektorové dani, a když se podíváte, jak nízkou má daň z příjmů právnických osob, tak je to úplně jiný příběh než v České republice, kde ji máme dramaticky vyšší už dneska. A jiná věc, v té Británii je to spojeno s tím, že to je taková výhrůžka těm firmám, protože je tam velký motivační efekt toho, že když budou firmy v Británii reinvestovat ty zisky, tak tu daň tam vlastně platit nebudou. Čili ono je potřeba číst nejenom ten nadpis, ale i ty řádky pod tím, není to tak jednoduché. Já jsem určitě nicméně pro to, protože česká ekonomika má, on to je i není problém. V České republice je poměrně výrazný podíl zahraničního kapitálu a samozřejmě ten zahraniční kapitál odvádí i dividendy do svých mateřských firem. V České republice je to ve stovkách miliard každoročně, to je určitě věc, kterou se musíme snažit měnit. Určitě ne sektorovou daní, protože bychom odradili zahraniční investory, a my musíme hledat stejně jako v té Británii nějaké motivační mechanismy toho, aby ty firmy místo toho, aby realizovaly velký zisk, který převedou do zahraničí, tak aby co největší část toho zisku tady reinvestovaly. A to je určitě lepší dělat pozitivní motivací než sektorovou daní, která by potenciální další investory odradila.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, prosím.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ano, ale my jsme samozřejmě o tom reinvestování, to je v pořádku, o tom uvažujeme dlouhodobě, nicméně teď je složitá doba. Složitá situace. A ti, kteří opravdu bohatnou, mají obrovské zisky, neplatí tady žádné daně, tak je potřeba se s nimi dohodnout. A my bychom vlastně dělali téměř to samo, co dělá Británie. Řekli bychom jim: pojďte se s námi na tom podílet, pojďte pomáhat lidem, anebo tady budete platit sektorovou daň.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Když se bavíme třeba, tak ono těch hráčů tady i v té energetice není příliš mnoho. Když se budeme bavit o tom největším, o ČEZ, tak tam se předpokládá i to, že ta společnost bude muset investovat. Dneska nevíme ještě, v jakém modelu, jestli se se rozdělí, nebo nerozdělí, co se týče výstavby jaderných elektráren. Čili ono je třeba v tomto případě jedno, jestli ho zdaníte a ty peníze odvedete do státního rozpočtu a z nich pak budete financovat výstavbu, nebo jestli ten hráč si nechá více dividend ve své společnosti a potom méně půjde z rozpočtu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme zůstat na chvíli ještě u ČEZ, tento týden jsme se dozvěděli, že vrcholní manažeři ČEZ dostanou odměny v plné výši, mnoho lidí to rozlítilo z reakcí, které slyšíme kolem nás, vidíme na sociálních sítích. Například generální ředitel ČEZ pan Daniel Beneš dostane vyplaceno bezmála 35 000 000 Kč. Ceny rostou závratným způsobem, mnoho lidí se dostává do situace, že nemá na zaplacení faktur za energie. Je to pro vás v tuto chvíli, v této nenormální době morálně obhajitelné, pane Skopečku?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já musím říct, že doufám, že se shodneme na tom, že žijeme všichni v právním státě a že v takovém právním státě se dodržují smlouvy. Management ČEZ včetně pana generálního ředitele má prostě uzavřené manažerské pracovní smlouvy s Českou republikou. Ty pracovní smlouvy vycházely ze zásad odměňování ve státních podnicích a je to dokument, který tady existuje celou řadu let. To není nic, co by si vymyslela nová vláda, to není žádné rozhodnutí, které by odhlasovala...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To jsem vůbec nezpochybňovala. Jenom mě zajímá, jestli v téhle nenormální době je to pro vás obhajitelné.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Ty odměny vycházejí prostě z uzavřených smluv, a pokud nám to přijde prazvláštní nebo pokud nám to přijde moc vysoké, tak se musíme podívat...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A vám to tak přijde, nebo ne?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
No, já bych byl velmi nerad v tom smyslu, abychom v ČEZ, který je opravdu špičkovou firmou s obrovským obratem, abychom tam byli nekonkurenceschopní vůči privátnímu sektoru, protože když se podíváte na odměny manažerů v privátním sektoru, tak ty odměny pro manažery ČEZ nejsou nikterak odchýlené. Byť to samozřejmě pro běžné občany přijdou neuvěřitelné částky, tak je to tak, že takovéto špičkové instituce vedou špičkoví manažeři, kteří mají podobné odměny.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, a máte signál k tomu, že pokud by takto vysoké odměny v této, znovu říkám, nenormální době nedostali, že by odešel pan Beneš a další členové managementu?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
To se asi musíte zeptat jich. Já to nevím. Já bych se jenom nerad dostal do situace. Já rozumím tady, že bych mohl získávat laciné body od diváků, kdybych řekl: to je nemorální, to je špatné, neměli by si vyplatit ani korunu. Rozumím, že bych tím získal sympatie. Na straně druhé, ČEZ je firma, která plní prostřednictvím dividend miliardami korun státní rozpočet, a já nechci, abychom v uvozovkách do takového podniku přijali průměrné nebo podprůměrné manažery, kteří by třeba získávali odměny, které by nevyvolávaly takovou diskusi, ale zároveň by ten ČEZ přestal fungovat a generoval by nižší zisky a generoval by i kvůli tomu nižší odvody do státní rozpočtu. Je potřeba říct, že velká část těch odměn je díky tomu, že ty manažeři splnili jisté cíle včetně zisku té firmy a z toho zisku té firmy odchází dividendy do státní rozpočtu a z těch dividend ze státní rozpočtu se platí veřejné statky...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. K dividendám se hned dostanu. Pane Fialo, pro vás je to obhajitelné, není v tom jistá symbolika, nebo je?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
V této době je to velmi těžko obhajitelné, protože i já si přeju, aby ČEZ měl skvělé manažery, protože je potřeba, aby řídili tu energetiku dobře, protože energetika je základ. Dneska mluvíme i o energetické bezpečnosti, a to nemůže dělat průměrný člověka. A já chci říct, že představenstvo ČEZ tak, jak já jsem přišel k informacím o tom, co oni byli schopni produkovat, opravdu pracují dobře, jsou nadprůměrní. Ale faktem je, že ty odměny, a teď nemluvím o jejich mzdách, ale odměny, jsou v této době velmi těžko obhajitelné. Já musím říct, že ty odměny vlastně zpracovávala dozorčí rada, ty smlouvy připravovala dozorčí rada, která kontroluje ty manažery, a v podstatě ten problém je v tom, že vlastně tu energii platí občané. Platí ji občané a firmy.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co byste tedy navrhoval? Pokud má stát s vedením ČEZ jako většinový vlastník uzavřené platné smlouvy a žijeme v právním státě, co byste navrhoval?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
No, teď už se dá navrhovat jako těžko něco, protože my musíme dodržovat smlouvy, nicméně ta dozorčí rada je tam od toho, aby tyto věci mohla predikovat. A oni ty věci měli predikovat a měli vědět, jak to bude vypadat. Tím, že porostou ceny, tím, že porostou ceny energií, tak se samozřejmě bude zvyšovat zisk ČEZ. A znamená to, že to budou platit čeští občané a české firmy. A na to měla ta dozorčí rada reagovat.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Ještě je potřeba říci, že vlastně ty odměny, které si budou vyplácet v tuto dobu, ještě nesouvisí s tím nárůstem cen, který zažíváme v dnešní době. To jsou vlastně odměny, které vycházejí z cílů ČEZ v minulém roce. Čili se dá předpokládat, že pokud by se něco s těmi cíli nestalo pro příští rok, že by ty odměny byly dramaticky vyšší. Tam je možná pro ty příští roky otevřít debatu, do jaké míry se skutečně má promítat to, že čistě bez jakéhokoliv zlepšení i toho managementu, to není jeho zásluha, rostou ceny energií, bude růst logicky zisk ČEZ, do jaké míry se to má pak ještě propouštět do těch odměn. Protože ty by byly v takovém případě dramaticky vyšší, než jsou dneska, protože ty dnešní vychází z minulých let.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Fialo, ten argument dává smysl? Je to zodpovědné nechávat lidi zodpovědné za chod takto zásadní, nejcennější české firmy hůř placené než u konkurence?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
No, to rozhodně ne. To jsem přesvědčen, že ne. Ale my nemluvíme o jejich mzdách. My mluvíme o jejich odměnách.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale odměny jsou součástí všech manažerských smluv ve velkých nadnárodních společnostech.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ale rozhodně ne. Prostě ČEZ je opravdu špičková firma v České republice a musí ji vést odborníci. Já jsem přesvědčen, že ti lidé, kteří ji vedou, odborníci jsou. Teď je potřeba podívat se na jejich odměny tady v této šílené době, protože, jak řekl kolega, ty odměny by ještě v následujících letech vzrostly, protože ten výběr nebo ty platby za energie budou daleko vyšší. Ale pojďme třeba na paralelu tady k tomu, což si málo lidí uvědomuje, že vlastně tím, že rostou ceny energií a vlastně všeho, zvyšuje se inflace, tak inflace nahrává zase vládě a státu, která vybírá například na DPH jenom v letošním roce o 50 miliard více. Takže to je paralela.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Já se k tomu dostanu. Ještě s dovolením k ČEZ. Byť jsou to velké peníze, obrovské, pro mnoho občanů nepředstavitelné, tak je v tom velká symbolika...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
I pro nás
poslance.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je v tom velká symbolika, ale zas tak velký vliv v tom hospodaření ČEZ to není. Pojďme se ale bavit o dividendě. Měl by si stát v této, znovu, nenormální době, kdy opravdu zchudne i střední třída, nechat vyplatit celou dividendu? Dává smysl ji škrtit, pane Skopečku?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Smysl škrtit ji nedává, ale potřeba si říci, co v uvozovkách chceme. Jestli z té dividendy, jestli ji chceme rozpustit ve státním rozpočtu a ať už na jakékoliv účely...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na pomoc lidem.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
... nebo chceme i v budoucnu tady budovat energetickou infrastrukturu a další zdroje, další stabilní bezpečné zdroje, které povedou k tomu, že bude menší riziko nějakých blackoutů nebo energetické krize. A to si myslím, že je na odpovědnosti vlády ČR. Já bych preferoval nějaký rozumný kompromis, určitě všechno neprojíst ve státním rozpočtu, snažit se o to, aby ta firma byla kapitálově zdravá, kapitálově vybavená a byla připravená i na poměrně důležité investice, které nás v energetice čekají. Protože i ty peníze, které se utratí na výstavbu, dobudování další infrastruktury, dalších zdrojů, jsou peníze, které samozřejmě v té ekonomice budou tvořit hrubý domácí produkt, budou tvořit bohatství, a jsou to zároveň peníze, které doufejme, že přinesou i větší energetickou bezpečnost, jak se říká. Já jsem velmi pro to, abychom velmi urychlili výstavbu jaderných zdrojů, zaspala tady Česká republika v průběhu těch předchozích vlád a je to něco, bez čeho se prostě my v České republice, kde prostě nemáme podmínky pro větší využití obnovitelných zdrojů, neobejdeme. A v tom si myslím, že se i shodneme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Shodnete se v tom? Je to argument? Nebo je tady i argument z druhé strany, že ČEZ bohatne z peněz lidí v této těžké době a firma by se měla k odběratelům postavit solidárně a podělit se s ní o ten zisk, respektive stát, který vlastní v ČEZ většinový podíl.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Já na jedné straně souhlasím s tím, co řekl kolega, na druhé straně jsem přesvědčen o tom, že v této složité době by ČEZ měl dát lidem peníze na to, aby se snížila cena energií. My jsme jako SPD navrhovali do státního rozpočtu, chtěli jsme vzít 30 miliard na to, abychom vykompenzovali snížení DPH na energie, protože tím by se snížila dočasně cena energií, a těch 30 miliard bychom brali z dividend. ČEZ má dnes 150 miliard nerozděleného zisku. Já jsem přesvědčen o tom, že tam je 30-50 miliard, možná i víc na to, abychom pomohli lidem. Abychom pomohli lidem snížit cenu energií. Protože energie, jejich cena vlastně roztáčí inflaci. Čím víc rostou energie, tím víc roste inflace. Je to základ všeho. Bez energie nepostavíte dům, neutečete chleba ani nepostavíte auto. Takže energie je základ a jsem přesvědčen o tom, že je tam dost peněz na to, abychom je dali lidem a pomohli lidem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nedává to smysl? Promiňte, já jenom připomenu, že ČEZ od 1. července pro nové zákazníky nebo nezafixované smlouvy zvedá ceny energií o 76-86 %. To jsou obrovské náklady, které bude mít mnoho domácností problém vůbec zaplatit.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já s tím souhlasím, že to problém je. Znovu říkám, není to kratochvíle ČEZ, že by tohle chtěl dělat, je to reakce na to, jak se vyvíjí ceny energií ve světě, ten problém má leckdo, ten problém nemá jenom Česká republika. Já toho zakopaného psa skutečně vidím v tom, jak jsme si tu cenu energií zdražovali my zbytečně sami těmi neuváženými kroky. Tam je potřeba nějakým způsobem otevřít debatu. Já jsem přesvědčen, že bohužel z Green Dealu se nevyvážeme, že my jako Česká republika nemáme politickou sílu na to, to zrušit. Andrej Babiš to v minulém volebním období v Bruselu prostě podepsal bez toho, aniž by podle mého názoru mohl vymoci celou řadu výjimek, teď už půjde o to, abychom v České republice ta jednotlivá opatření, která v rámci Green Dealu sem budou chodit, abychom je přizpůsobovali co nejvíce podmínkách České republiky, aby měly co nejmenší náklady. Bohužel, když vidím diskuzi na úrovni Evropské unie, tak to, co se děje, nevede tu evropskou politickou elitu, aby začala ten Green Deal a ty cíle přehodnocovat, ale leckteří říkají, že je potřeba ještě přidat, ještě rychleji a ještě více a ještě ambicióznějších cílů. To si myslím, že je absolutní nesmysl. Já doufám, že i Česká republika, která zanedlouho přebírá předsednictví Evropské unie a má jako jedno ze svých hlavních témat a hlavních priorit právě oblast energetiky, alespoň nějaké dílčí úpravy a racionalizaci toho Green Dealu přinese. Už to, že se České republice podařilo vlastně dostat jadernou energetiku v rámci taxonomie mezi zelené zdroje, to znamená, že nebude nějak penalizována...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nebyla to jenom Česká republika, měli jsme spojence v tom jednání.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
...Francii, tak to je jedna z věcí, kdy se ukazuje, že lze nějakým jednáním ty věci posunout na úrovni Evropské unie. Co se týče ČEZ, tak tam je potřeba si ještě uvědomit, ono to není tak jednoduché, jak kolega říká, ČEZ není vlastněn stoprocentně státem. Teď vůbec neříkám, že je to špatně, nebo dobře, má své minoritní akcionáře...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale i ti říkají, že by se ta dividenda měla v této době rozdělit.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
...kteří samozřejmě by protestovali proti tomu, aby v uvozovkách ČEZ nefungoval tak, aby se snažil maximalizovat zisk. To tak je. Já neříkám, jestli je to dobře, nebo špatně, ale taková je dnes realita. Čili debata o tom, že vzít celou dividendu a rozdat ji, vlastně pro ty minoritní akcionáře znamená znárodnění. Čili to je mnohem složitější, než si lusknout prstem a říct: rozdělíme všechno, co ten ČEZ vydělá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poslední reakce, pane Fialo, prosím, než půjdeme k dalšímu tématu.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Co se týče ČEZ, byla velká chyba, že prostě je tam 25 % minoritních akcionářů. A je to teď o to složitější vlastně, už jenom stavět jaderné elektrárny je složitější, je složitější rozdělit dividendu, protože musíme tu dividendu vykompenzovat těm minoritním akcionářům a podobně. Takže podle mě to byla velká chyba. Ale já bych se vrátil ještě k těm energiím. Já jsem přesvědčen, že vláda nemá politickou odvahu na to, aby udělala to, co my říkáme v tom desateru. To znamená odstoupení od Green Dealu, odstoupení od obchodování s emisními povolenkami a vystoupení z evropské energetické burzy. Ale to znamená jednu věc. Já jsem přesvědčen o tom, že vláda prostě ještě netuší, co se na ni řítí, a myslí si, že prostě to za měsíc přejde. Ale to nepřejde. To není žádný výkyv. A prostě to se musí udělat a bez toho prostě ceny energií poletí v Evropě roky nahoru. A bude to apokalypsa. Bude to katastrofa. Takže já jsem přesvědčen, že to vláda musí udělat, a jestli na to nemá politickou sílu a bojí se Evropské unie, měla by jít do toho.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Nikdo se Evropské unie nebojí, ale jenom abychom si jako řekli realitu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Komentář k vystoupení z energetické burzy. Protože to je slib, který tady navrhuje SPD jako řešení.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Můžeme tady být velmi odvážní, já taky můžu říkat ještě jako ostřejší věci proti Evropské unii a tak dál, ale ono to jako nemá smysl, nějaká realita je při těch vyjednáváních. Emisní povolenky ještě pár měsíců předtím, než se rozběhla debata, jestli je nezrušit, jestli je nějakým způsobem nezregulovat, tak Česká republika měla spojence pouze v Polsku, většina členů Evropské unie pro to zatím nebyla. Čili tam je potřeba hledat nějakou větší koalici stejně, jako jsme hledali...

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Pro vás. Pro nás ne.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
...stejně, jako jsme hledali v té otázce jaderné energie. Prostě nemůžeme to změnit lusknutím prstu.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
My můžeme.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Nemůžete a nedokázali byste to ani vy. Pokud nenajdeme spojence v rámci Evropské unie. Odstoupit od Green Dealu je hezká věta, ale když ho před pár měsíci premiér Babiš podepsal, tak...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
On říkal, že ho nepodepsal, že ho jenom odsouhlasil na Evropské radě.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Odsouhlasil ho, kývnul na něj a tak dál. A už to bylo v době, kdy bylo jasné, že zavírání elektráren... Co se týče vystoupení z energetické burzy, no, ve chvíli, kdy my potřebujeme a jsme závislí třeba v otázce plynu, nejsme soběstační, jsme závislí na ruském plynu, který k nám přichází z Německa, vlastně to bereme od Německa, tak ve chvíli, kdy my odstoupíme z energetické burzy, čímž pošleme do velkých problémů Německo, které podle mě dělalo naprosto šílenou energetickou politiku v minulých letech, zavírá jaderné elektrárny, které by tu mohly sloužit, tím de facto snižuje nabídku energie, ale ve chvíli, kdy my bychom v uvozovkách z té burzy odešli, tak bychom pravděpodobně zvýšili riziko celého blackoutu v Evropské unii a zároveň bychom asi tomu Německu řekli, tak nám nepomáhejte v tom plynu.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ale my toto budeme muset udělat z jednoho prostého důvodu, protože když to neuděláme a nebudeme mít ten sociální tarif, tak tady umře spoustu firem.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Sociální tarif je něco jiného. To bude, ať už se to bude nazývat jakkoliv, tak to bude vlastně nějaká dotace státu, že bude kompenzovat určitou část energie, případně bude nakupovat přímo od jistých dodavatelů cenu energie za nižší prostředky, aniž by to nešlo přes tu burzu. To jsou určitě jakoby cesty, kterými můžeme jít, a já s nimi souhlasím a něco v tom budeme muset udělat. Ale pokud si řekneme: odejdeme, co se týče celkové produkce elektřiny... tak tím říkáme, posíláme Německo do velkých energetických problémů a zároveň od nich budeme chtít získávat plyn.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Kdo je pro nás důležitější? Německo, nebo naše firmy, který budou krachovat? /nesrozumitelné/

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ale to jsme schopni taky udělat.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
No, nejsme schopni.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
V dalších těch bodech máme napsáno, že musíme mít i národní rafinérii, národního importéra plynu. A další věci. Ty, který dneska za nás dělají Němci, rafinérie, Poláci...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A promiňte, to jsou přece dlouhodobé cíle. Pojďme se bavit o těch krátkodobých cílech, jak pomoci lidem.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já souhlasím s tím, že bude muset přijít něco jako sociální tarif, ten sociální tarif, ať už se to bude jmenovat, jak se to bude jmenovat, tak to bude buď nějaká státní dotace...

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Nebude. Já vám ještě řeknu, jak to funguje.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Ale nemůžeme odejít dneska z energetické burzy a zároveň chtít od Německa plyn, který v České republice nemáme a bez kterého bychom se dostali...

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Dneska to funguje tak, že máte jednu větev, která posílá vyrobenou energii na komoditní burzu do Lipska, a druhá větev je tzv. sociální tarif, který nepojede na burzu do Lipska, ale pojede našim firmám a našim občanům a zůstane ta energie tady. Nic se kompenzovat nebude. Energie se vyrobí za 25 haléřů na kilowattu, ČEZ si k tomu přidá 5 nebo 10 % zisku, bude to za 30 haléřů a ne za 11 Kč. Protože my na té burze krmíme spekulanty, kteří z toho bohatnou, a my to platíme. A to přece nechceme.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
… spekulanti, že to je fakt jako chybnou... Třeba to uzavírání těch elektráren, to uzavírání tradičních stabilních zdrojů, to opravdu způsobuje obrovské problémy, kdy je málo nabídky a velká poptávka po energetice. To je ale skutečně problém celé západní Evropy. Já souhlasím s tím, že s nějakým sociálním tarifem musíme přijít. Já jenom nejsem schopen takové ty prvoplánové výkřiky, odejděme z burzy, které jsou prostě nerealistické. Zní to dobře v televizi, není to realistické proto, když potřebujeme od těch samých zemí dodávat plyn, a my jim řekneme: přestáváme vám dodávat elektřinu, tak asi můžeme tušit, jak to dopadne. A já opravdu nechci kvůli nápadům SPD tady pro příští zimu, aby lidé neměli čím topit atd.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Není tam velké riziko, že bychom byli buď bez plynu, nebo ještě více zvyšovali naši závislost na Rusku?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Závislost na Rusku. Pojďme se o tom bavit, protože teď není jiná alternativa než brát plyn z Ruska. Není jiná možnost. Takže když přestaneme brát plyn z Ruska, tak prostě pochopíte příští zimu, že v zimě je zima. Protože nebude čím topit a firmy budou krachovat. Teď vláda vyjednala na ruskou ropu nějaký, řekli, slavnostně si slíbili, že přestanou brát ruskou ropu, ale my máme 8 měsíců na to, abychom ji ještě mohli brát. Ale já vůbec nevidím ten konec. Podle mě ta vláda si 8 měsíců vybartrovala jenom z toho důvodu, že prostě za 8 měsíců může být konec války a celá ta věc se může uklidnit. Protože ani za 8 měsíců nebude alternativa. Ruská ropa je tzv. těžká ropa. To jsem teda zvědavý, čím ji chcete nahradit. No, ničím. A potom se benzín a nafta v České republice dostanou na 100 Kč za litr. To chcete?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Proč tady v této oblasti pro mě kolega bojuje, já jsem přesvědčen, a mně to radost nedělá, myslím si, že to byla chyba nejenom v typu produktu, jako je plyn, být závislí na jednom dodavateli je prostě chyba. Ať už by ten dodavatel byl jakýkoliv. Ve chvíli, kdy to je Rusko, tak je to ještě o to větší nebezpečí. Zaspali jsme tam, udělali jsme obrovskou chybu a je pravda, já nebudu populisticky vykřikovat: zítra zavřeme kohoutek z Ruska, nemůžeme to udělat, byl by to prostě šílený problém pro Českou republiku, znamenalo by to ekonomický kolaps, prostě bez ruské ropy se v tuto chvíli neobejdeme. Musíme dělat všechno pro to, a myslím, že vláda dělat bude, abychom hledali alternativy v jiných zemích, od jiných dodavatelů tak, aby ta závislost nebyla tak vysoká. Ale v tuto chvíli, chceme-li zodpovědně přistupovat k naší zemi, k našim lidem, k našim firmám, k našemu průmyslu, tak je potřeba si přiznat férově, že bez ruské ropy se bohužel neobejdeme.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Souhlasím, znamenalo by to destrukci českého hospodářství a průmyslu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju, pánové. Pane Skopečku, začnu u vás to další téma. Vláda ve středu schválila 5 000 Kč pro každé dítě do 18 let, pro rodiny s příjmem do milionu korun hrubého ročně. Podle mnoha odborníků na sociální politiku je to nesmysl, protože se vytváří nová dávka za nových podmínek, všechny ostatní dávky se vypočítávají z čistého a počítají s konceptem nezaopatřeného dítěte. Miroslav Kalousek napsal: je to neefektivní, nespravedlivé, já s tím nesouhlasím. Vy jako pravicový
ekonom, ekonomický expert ODS jste s tou dávkou souhlasil v koalici?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem
ekonom a zároveň jsem politik. Jako ekonom vám určitě řeknu, že bych si představoval mnohem možná efektivnější nástroj, jak lidem pomoci. Jako politik musím říct, že rozumím tomu, a je to věc, kterou jsem naznačoval v úvodu našeho pořadu, že sociální smír má obrovskou hodnotu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Takže jste s tím měl jako
ekonom problém a jako politik to akceptujete?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Myslím si, že toto není nic, co by šlo proti sobě. Politik má nějakou zodpovědnost a v uvozovkách i ten ekonom jako musí chápat, že bez sociálního smíru prostě ta země přestává fungovat. Takže já jsem přesvědčen, že pro zachování sociálního smíru jsem schopen tuto věc odkývat, byť jako ekonom si samozřejmě říkám: ano, existuje celá řada třeba jako jiných variant. Ale pro to zachování sociálního smíru, ve snaze zvýšit nějaký optimismus v té ekonomice je to hrozně důležité. Víte, já jenom to přiblížím nebo srovnám s krizí 2008, 2009. Já jsem přesvědčen, že v té krizi 2008, 2009 jsme si strašlivě ublížili a strašlivě jsme si tu krizi prohloubili a prodloužili i tím, jak pesimističtí jsme byli, jak jsme lidi strašili, jak jsme to připodobňovali k apokalypse. Prostě to byla chybná rétorika, která tu krizi tehdy ještě více prodloužila a prohloubila, a to střílím do tehdejší vlády, kde...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. A vysloužila si vláda, ve které
ODS dominovala, pověst možná asociálů a připravilo vás to o body. Promiňte, ale nehrozí nám to?

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem přesvědčení, že teď, byť je to složitá doba, tak teď musíme tu rétoriku mít úplně jinou, musíme šířit optimismus. Samozřejmě, že ta situace bude složitá. Samozřejmě, že to povede ke snížení reálné kupní síly obyvatel, ta inflace, kterou máme, a ty potíže, které nás čekají. Ale máme celou řadu věcí nebo celou řadu parametrů, které by nám zase jiné země mohly závidět. My máme nezaměstnanost 2,4 %. Nejnižší nezaměstnanost. To je věc...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Počkejte, prosím. Pojďme zůstat u těch 5 000. Prosím. Řekl jste několikrát, možná 10× teď, slovo sociální smír. Jak vysvětlíte samoživitelce s platem 30 000 Kč, která má devatenáctileté dítě na střední škole, že ona to nedostane? Kde je pro ni ten sociální smír? Zajímá mě i nastavení té dávky. Počítá s konceptem osmnáctiletého dítěte, pak už nic, není to prostě nespravedlivé i tak, jak píše Miroslav Kalousek?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
V sociálních dávkách nikdy jako spravedlnost nenajdete. Vždycky to nějakou hranici mít musí. Já jsem vždycky žil jakoby v domnění, že dítě je člověk, který je do 18 let. No, tak to má tuto hranici.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale dítě přece živíte, dokud se samo neživí.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já tomu rozumím, ale někde to musí mít začátek a někde to musí mít konec.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, všechny ostatní dávky počítají s konceptem nezaopatřeného dítěte. To je dítě, které studuje a nepracuje.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Toto je mimořádná dávka. Také sama potvrzujete, že ten sociální systém má v sobě zabudovány další dávky, další pomoci lidem, kteří se ocitnou v nedobré situaci. Přece není to tak, že buď existuje pětitisícová dávka, nebo pak neexistuje žádná sociální pomoc. To tak není. My máme poměrně bohatý, já jsem přesvědčen, že trošku přebujelý sociální systém, náš sociální systém ve srovnání s ostatními zeměmi určitě není chudý, určitě neposkytuje občanům České republiky nějaké nedostatečné zdroje nebo nedostatečnou pomoc, když to srovnáme, to určitě neplatí. A toto je mimořádná dávka, která přichází v mimořádné situaci. Proto je jasné, že se třeba liší i od těch dávek, které tam jsou pravidelné, které tam jsou zabudovány v tom sociálním systému a které fungují ve chvíli i menších krizí, i menších ekonomických potíží. Takže v tomto smyslu je to mimořádná věc, mimořádná dávka a pak je logické, že i ty parametry se třeba liší od těch standardních dávek.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, děkuju. Zákon jde do Sněmovny, můžeme čekat velkou debatu. ANO už avizovalo, že chce 5 000 Kč pro každé nezaopatřené dítě každý měsíc až do konce roku, pane Fialo. S čím přijdete vy? S čím přijde SPD?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
No, je to nesystémový nesmysl, ale my pro to budeme muset hlasovat, aby ti lidé aspoň něco dostali.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A budete předkládat nějaké pozměňovací návrhy?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ale ano, budeme předkládat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkala to už naše kolegyně Šafránková tento týden a mě zajímá, s čím přijde?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Budeme samozřejmě navrhovat, aby ty děti to dostaly až do té doby, dokud nedostudují, nezaopatřené děti, budeme navrhovat, aby to prostě bylo pro co nejširší lidi, protože ta vláda opravdu tak, jak jsme se tady o tom bavili od začátku, jako pomáhá lidem minimálně. Takže budeme navrhovat, aby ta dávka byla co nejširší, aby spousta lidí... To není jenom prostě na to, že je to předškolní a podobně, ale ať to použijí prostě na cokoliv. Ti lidi se dostávají do... Už mají tak hluboko do kapsy, že prostě nemají na základní životní podmínky.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Budete se s hnutím ANO trumfovat, komu všemu byste to dali, jak by to bylo plošné?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Nechte mě, prosím, jenom vysvětlit, proč je to nesystémová věc. Protože je to zaprvé hodně byrokracie, budou si o to muset žádat, vy říkáte, že je potřeba nějaká digitalizace, pojďme zvýšit slevu na poplatníka nebo slevu na děti a oni to dostanou automaticky tím, že zaplatí menší daně, tak to prostě dostanou. To jsou pro nás daleko jednodušší věci a udělá se to takhle, šmahem, škrtem pera a ti lidé za rok dostanou třeba na jedno dítě o 15 000 víc a mají to každý měsíc a každý měsíc to můžou využívat. A za druhé, proč je to nesystémové. Je to jedna jediná dávka. Před Vánoci bude další dávka, protože energie poletí nahoru. To oba víme. Tak kdy bude další dávka? A teď zatřetí to nejdůležitější. Půjčíte si na to u banky, protože státní rozpočet je v deficitu, nebo zvýšíte daně? Jiná, třetí možnost není, kde to vezmete, ty peníze.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuju. Pane Skopečku, máme posledních zhruba 5 minut, pojďme rozebrat konkrétní opatření.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Já jako vždycky musím, kolega tady vždycky řekne nějaké opatření, které jako hrozně dobře zní, ale v realitě zjistíme, že nepomůže. To je přesně styl SPD, že vlastně žádné řešení nemá.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ale ten argument, že to možná nebude poslední dávka...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Kdyby kolega řekl: pojďme to radši udělat přes odečitatelnou položku na poplatníka. Ale už dneska, pane kolego, jsou ty odečitatelné položky nastaveny tak, že velká část fyzických osob, které platí daň z příjmu fyzických osob, už mají ty odpočty tak vysoké, že dneska platí nulovou daň. A vůbec to není malá část těch poplatníků. Kdybyste jim zvýšil odečitatelnou slevu na poplatníka, tak zasáhnete středně příjmové a vyšší příjmové. Vůbec nepomůžete těm nejchudším. To my fakt nechceme, pomáhat těm, kteří to nepotřebují. Takže prosím, fakt to nejde vykřikovat takové náklady bez toho, aniž... Nedělejte to, zkuste si to rozmyslet.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
První bod, který jsem neřekl, je: pojďte snížit ceny energií podle toho, co jsem vám řekl, a pak to možná ani těch 5 000 nebudete potřebovat, protože těm lidem pomůžete, protože jim snížíte ceny energií. To je první bod.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Navrhl jste nějaké opatření, které fakt nepomáhá těm nejchudším.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
To není pravda.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Ale je to pravda. Když zvýšíte slevu na poplatníka tak pomůžete středně příjmovým a vysoko příjmovým…


Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Odstraňte příčiny, odstraňte vysokou cenu energií a bude to.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Prosím, pojďme se nevracet na začátek, kde jsme začali, ale řekněte mi, pane Skopečku, vy jste to tady zmínil několikrát. Pojďme pomáhat nejchudším. Ale ta vlajková loď vaší pomoci, příspěvek na bydlení, zdaleka nefunguje. Pobírá ho zhruba 4 % místo už 30 % lidí, kteří by na to mělo nárok. Je to složité, je to komplikované, je to administrativně náročné, lidé si s tím neví rady, možná se i někteří stydí, co s tím? Prostě neměla by teď vláda pro tuto nenormální dobu udělat možná výjimku, že možná tu někdo dávku zneužije, ale stojí nám to víc za to, než když bude víc lidí upadat do chudoby?


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Ano, měla. Opravdu ta dávka je složitá, znovu, je to věc, kterou jsme zdědili, není to nic, co bychom vymysleli. Vláda předchozí týden podle mých informací schválila novelu zákona právě i v oblasti příplatků na bydlení ve snaze snížit administrativní zátěž. Čili třeba každoměsíční povinnost dokládat účty a využití toho příspěvku se tam jednoduše. Protože ta administrativa, pokud to projde
Poslaneckou sněmovnou a kolegové z SPD nebudou zase 3 hodiny mluvit před schválením programu schůze a dostaneme se vůbec k nějaké práci pro občany České republiky, kterou SPD blokuje, tak věřím, že to v krátké době vejde v platnost a i tento typ sociální dávky se zjednoduší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Otázka na vás, pane Fialo. SPD bude ten zákon podporovat? Projde to v nějaké normální době bez obstrukcí?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Jasně. My jsme obstruovali jednou, a to byl návrh protiústavní. Jinak prostě neobstruujeme. A samozřejmě...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, mnohahodinové řeči u několika zákonů, nebylo to jednou. Byl to pandemický zákon...

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Ano, samozřejmě...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pak jste mluvili dlouho k EET...


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Akorát jste nepřipustili, aby se vůbec začala projednávat na té schůzi, protože jste hodiny mluvili...

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Odstraňte vysoké ceny energií a nebudete potřebovat dělat žádné sociální dávky.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Pane kolego, ale nemáte cesty, jak to udělat. Bavili jsme se tady o tom, tady jsou cesty, které si můžete napsat na papír, ale až vyjdete ze studia, tak je to cár papíru. Není to realistické. Vždyť jsme si ty jednotlivé opatření prošli, nejsou realistický, nedopadají na ty skupiny, které to potřebují. Jsou to jenom výkřiky do tmy.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Vy se bojíte Evropské unie. Jste svázaní. Drží vás pod krkem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme to uzavřít nějak konstruktivně. SPD bude bez obstrukcí, podpoří návrh zákona, který přiznává 5 000 Kč pro děti?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
No, protože jiná pomoc není, tak já už jsem říkal, tak pro to musíme hlasovat, aby ti lidé dostali aspoň něco. A proč bychom to obstruovali? Jakou by to mělo logiku? No, žádnou.


Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Když se to kolegům ten pětitisícový příspěvek nelíbí, kolegové místo toho, aby hodiny četli nesmysly před schvalováním programu schůze, by mohli věnovat ten čas tomu, aby přišli s nějakou alternativou. Kolega přišel s alternativou, která by zvyšovala základní odečitatelnou položku, já říkám, že tím pomůže středně příjmovým a bohatým a kašle na ty nejchudší, kterým my chceme pomáhat. Snad si to třeba do té doby rozmyslí a přijdou s něčím lepším.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuju za diskusi, za to, že jste byli hosty Partie.
Jan Skopeček a Radim Fiala. Na shledanou, pánové.

Jan SKOPEČEK, místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju za pozvání.

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu a místopředseda hnutí /SPD/:
Děkuji taky za pozvání.

 

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS