27. května 2022

Památce Kubiše s Gabčíkem se nikdy nesmíme přestat klanět

(www.army.cz) Hrdinský čin parašutistů z operace Anthropoid rotmistrů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří přesně před 80 lety provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dokumentuje podle ministryně obrany Jany Černochové poslední slova výsadkářů o tom, že náš národ se nikdy nevzdá. Za úspěchem akce, jak prohlásila, stojí i zahraniční pomoc.

Podle ministryně Jany Černochové byla nesmírně důležitá podpora Velké Británie. „Ráda bych proto současné ministryni zahraničí Liz Trussové a dalším britským zástupcům chtěla poděkovat,“ prohlásila dnes u památníku Operace Anthropoid, v místě, kde k atentátu na kata českého národa 27. května 1942 došlo. Ministryně Trussová na její slova navázala a vyjádřila hrdost nad tím, že čs. parašutisté dostali výcvik v její zemi: „Jsem hrdá, že mohu dnes s vámi stát na místě, kde se měnily dějiny a velkou zásluhu na tom má SOE, tedy Oddělení pro zvláštní operace, které Kubiše s Gabčíkem na útok dobře připravilo.“

Hrdiny nejsou celebrity, ale stateční Čechoslováci

Součástí programu byla i rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha, který se v pražské Libni přesně před 80 lety odehrál. Přihlíželi mu také ministr zahraničí Jan Lipavský, ministr obrany Slovenské republiky Jaroslav Naď, velvyslanci Velké Británie a Slovenska Nick Archer a Rastislav Káčer a další hosté.

Heydrichovo zneškodnění československými výsadkáři mělo velký mezinárodní ohlas. Západní mocnosti posléze oduznaly Mnichovskou dohodu, která připravila Čechy, Moravu a Slezsko o třetinu území. Ministryně Jana Černochová při pietním aktu také vzpomněla všechny obyčejné lidi s rodinami, odbojáře a Sokoly, kteří rotmistrům Janu Kubišovi a Jozefu Gabčíkovi pomáhali, a to tím, že je ukrývali a živili. „Chci poděkovat a ocenit všechny statečné československé ženy i muže, kteří se nebáli do operace Anthropoid zapojit a uskutečnit ji, byť mnoho z nich skončilo v koncentračních táborech a následně i na popravištích.“

Zdůraznila, že se vždy musíme jejich památce poklonit. „Pokud mladé generaci nebudeme připomínat odkaz statečných Čechoslováků, kteří se podíleli na likvidaci Heydricha, pak budou možná mít za hrdiny nějaké herce, zpěváky, celebrity, jejichž umění nezpochybňuji, ale opravdoví hrdinové našeho národa jsou dnes tady mezi námi v našich vzpomínkách,“ uvedla.

V tehdejší zatáčce u Vychovatelny nedaleko Bulovky vojenští výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík uskutečnili jeden z největších odbojových činů v Evropě během 2. světové války. Parašutisté vyslaní do někdejšího Protektorátu Čechy a Morava využili 27. května 1942 v 10 hodin a 35 minut manévru, kdy Heydrichův Mercedes Benz 320 Cabriolet – B řízený osobním strážcem Johannesem Kleinem musel v zatáčce zpomalit, a na jednoho z největších zločinců zaútočili. V klíčovém okamžiku se ale Gabčíkovi vzpříčil v samopalu Sten Mk. II náboj a zasekl se. Duchapřítomný Kubiš zasáhl automobil speciálně upravenou bombou s nárazovým zapalovačem. Exploze Heydricha vážně zranila a následkům zranění 4. června 1942 v nemocnici Bulovka podlehl.

Kubišovu praneteř rekonstrukce atentátu dojala

Dramatické chvíle atentátu si dnes během rekonstrukce připomněla i praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová. „Celá rekonstrukce mě vnitřně zasáhla, zvláště pak setkání s hercem, který Jana Kubiše představoval. Měl téměř stejné rysy. Když jsem mu podávala ruku, měla jsem pocit, že mluvím s prastrýcem.“ Na svého příbuzného je nesmírně hrdá. „Snažím se žít tak, aby se za mě nemusel stydět. Kladu důraz na důstojnost. Proto jsem s atentátem vždy souhlasila, i když pokaždé dodávám, jak jsem si vědoma, kolik lidí za operaci Anthropoid zaplatilo životem. Kromě Jana Kubiše a Josefa Gabčíka věnujme vzpomínku i statečným obyčejným lidem,“ prohlásila Dagmar Raupachová.

Atmosféru umocnil i přelet historického letadla Hawker Hurricane, bojových vrtulníků Mi-24 s trikolórou, stejně jako hymny Spojeného království, Slovenské a České republiky v podání operního pěvce Luboše Skaly.

(Autor: Petr Třešňák)

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu