25. května 2022

ČRo Plus: Nikdo nepočítal, že Putin vyvolá válku proti Ukrajině, vyzývám k navýšení výdajů na obranu

(ČRo Plus) Vládní koalice chce na obranu vydávat dvě procenta HDP o rok dříve, než se píše v programovém prohlášení. Je potřeba modernizovat armádu rychleji? Stihly by se peníze využít účelně už v roce 2024? Poslanec Pavel Žáček (ODS) věří, že ano, Josef Flek (STAN) by postupoval rozvážněji s ohledem na celosvětovou tíživou ekonomickou situaci.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Ta dvě procenta HDP jsme měli vydávat už dnes, byl to náš závazek vůči NATO. Pokud budeme schopni efektivně nakupovat moderní techniku a nahrazovat tu starou, měli bychom do toho jít,“ uvádí v Pro a proti předseda výboru pro bezpečnost, občanský demokrat Pavel Žáček.

„O nákupy zbraní má dnes zájem úplně každý, takže je nedostatek výrobních kapacit. Proto se platí částky vyšší a je třeba si i předplácet, takže budeme potřebovat vyšší částky. Bude tedy možné dosáhnout efektivního využití peněz, byť za vyšší cenu a modernizovat naši armádu. Starší technikou pak podpořit Ukrajinu v boji proti ruské agresi,“ vysvětluje Žáček.

Žáček uznává, že se vše teď řeší rychle pod tlakem války. „Ale nemůžeme to odsouvat. Nikdo nepočítal, že Putin vyvolá příšernou válku proti Ukrajině, do které budeme sekundárně vtaženi. Cesta není čekat, musíme stejně jako ostatní využít jakéhosi okna a tím spíš, že po nás NATO chce nové kapacity.“

Občanský demokrat připomíná, že rakety z Běloruska na západní Ukrajinu letí 15 minut. „Rakety v Kaliningradu jsou namířeny na Prahu a teď se musíme rozhodnout, jestli chceme mít protirakety. Vím, že vláda to má složité a jsou vyčerpané zdroje, ale když sem přiletí raketa, tak nebudeme mít ani s kým o sociálním smíru diskutovat,“ zdůrazňuje význam bezpečnosti státu před ostatními tématy Pavel Žáček (ODS).

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek