24. května 2022

Do podzimních komunálních voleb v Brně půjdou spolu ODS a TOP 09, lídrem kandidátky bude stávající primátorka Markéta Vaňková

(www.ods.cz/region.jihomoravsky) Sněm brněnských občanských demokratů v pondělí večer schválil kandidátku pro podzimní komunální volby i koaliční spolupráci s TOP 09. Post lídra kandidátky obhájila současná brněnská primátorka Markéta Vaňková. Markéta Vaňková byla jediným kandidátem na lídra do komunálních voleb a získala 120 hlasů z celkového počtu 120 přítomných delegátů.

„Brno je pro mě jedinečné město s jedinečnými lidmi, místy i atmosférou. Jsem opravdu hrdá na to, že jsem jeho součástí a mohla jsem ho v posledních čtyřech letech jako primátorka vést. A záleží mi na tom, aby bylo i nadále dobrou adresou, tedy bezpečným, rozvíjejícím se a přátelským městem pro všechny generace. Jsem ráda, že se nám podařilo sestavit dobrý tým kandidátů, připravit kvalitní program a že nás aktivně podpořily takové brněnské osobnosti, jako je Libor Zábranský, majitel hokejového klubu HC Kometa Brno, za oblast školství ředitel gymnázia na třídě Kapitána Jaroše Jiří Herman a ředitel Gymnázia Brno-Řečkovice Peter Krupka, za oblast kultury ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša a ředitelka Knihovny Jiřího Mahena v Brně Libuše Nivnická. Věřím, že to společně zvládneme,“ přiblížila důvody své kandidatury primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Končící volební období přineslo problémy, jimž žádné předešlé vedení Brna nemuselo čelit. Pandemie covidu mohla ohrozit samotnou podstatu fungování města. Nejenže jsme tomu zabránili, ale Brno se stalo lídrem. Díky rychle zavedenému antigennímu testování a vakcinaci jsme od plošné nákazy ochránili domovy pro seniory, jako první v republice jsme také zprovoznili velkokapacitní očkovací centrum. Navíc jsme ani v této těžké době nezastavili velké investice a rozvoj města – podařilo se rozpohybovat budování velkého městského okruhu, běží výstavba tramvajové trati do kampusu a v rekordně krátkém čase jsme připravili multifukční halu u výstaviště. Naprosto klíčová je pro nás i nadále energetická bezpečnost a soběstačnost. Budeme pokračovat v přípravě horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna, ve vybudování kotle na štěpku v Teplárnách Brno a kotle na energetické využívání odpadu v další městské společnosti SAKO Brno. Stejně tak se zaměříme na instalaci dalších fotovoltaických panelů na střechy našich budov. Obrovskou výhodou je, že se můžeme spolehnout na partnerství a spolupráci Brna s ministerstvy a českou vládou, vedenou premiérem a předsedou ODS Petrem Fialou,“ vysvětlila Markéta Vaňková.

„Je dobře, že se v Brně podařilo dohodnout předvolební koalici s TOP 09 a navázat tak na funkční spolupráci z celostátní politiky. Markéta Vaňková je úspěšnou primátorkou a já jsem přesvědčen, že její vzdělání, zkušenosti, kompetence a cit pro rozumná řešení problémů jsou zárukou dalšího rozvoje města. Věřím, že se svým týmem se jí podaří zvládnout i tak složité období, kterému nyní náš stát, města, obce, ale především naši občané, čelí. V tom bude mít i v budoucnu mou plnou podporu,“ konstatoval premiér české vlády a předseda ODS Petr Fiala.

„Chci poděkovat jak členům brněnské ODS, tak kolegům z TOP 09 za zodpovědný přístup při vzniku koaliční spolupráce, při tvorbě volebního programu pro další rozvoj Brna a sestavení společné kandidátní listiny pro zářijové volby. Jsem přesvědčen o tom, že Brňanům máme co nabídnout a že naše město bude pod vedením Markéty Vaňkové v dobrých rukou,“ uvedl předseda brněnské ODS Robert Kerndl.

Do komunálních voleb bude ODS v Brně kandidovat spolu s TOP 09, jejíž zástupci obsadí místa na kandidátce do Zastupitelstva města Brna, ale také na společných kandidátkách v některých městských částech.

„Přesně před rokem jsme tady v Brně u sochy Jošta odstartovali kampaň koalice SPOLU, rozjeli se do krajů a především lidem slíbili, že dáme Česko dohromady. Město Brno dnes naštěstí dávat dohromady nemusíme. Naopak pro jeho další rozvoj je stěžejní, aby mohl tým současné paní primátorky pokračovat v práci. Jsem proto velmi ráda, že TOP 09 a ODS našly společnou řeč a jdou do voleb společně. Moravská metropole si to zaslouží,“ uvedla ke společné koaliční spolupráci předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Brno je studentské město. Univerzity a výzkumná centra posilují jeho význam a přinášejí pracovní příležitosti. Chceme ještě více rozvíjet spolupráci města a škol, a to na všech úrovních. Jsem učitelka a vím, že pro osobní rozvoj je nejdůležitější základní vzdělávání. To je skutečnou vstupenkou do života. Chceme, aby Brno mělo nejlepší základky v zemi. Víme, jak na to, a víme, že společně se nám to podaří,“ doplnila ke vzniku koalice v Brně lídryně TOP 09 a dvojka společné koaliční kandidátky Anna Putnová.

„Pro nás v TOP 09 bylo velmi důležité, abychom dokázali nabídnout Brňanům ty nejlepší vyhlídky do budoucna. A naše spolupráce s ODS právě toto nabízí. Společně jsme poslední měsíce dávali dohromady program, který brzy představíme a podle kterého chceme naše skvělé město vést zodpovědně a s vizí. Je vidět, že naše strany k sobě mají blízko, dali jsme dohromady skvělý tým lidí a věřím, že společně dokážeme Brno zase o něco posunout,“ uvedl předseda brněnské TOP 09 Tomáš Aberl.
 

Kandidátka ODS a TOP 09

1. JUDr. Markéta Vaňková, ODS

  • primátorka statutárního města Brna a lídr ODS a TOP 09 pro komunální volby v Brně v roce 2022
  • 44 let, vdaná, dva synové, absolventka Právnické fakulty MU v Brně, advokátka
  • členkou ODS od roku 2002, od roku 2002 zastupitelka městské části Brno – střed, v letech 2016-2020 zastupitelka Jihomoravského kraje, v letech 2006–2010 zastupitelka města Brna, od roku 2018 zastupitelka města Brna a primátorka

2. doc. RNDr. Anna Putnová Ph.D., MBA, TOP 09
vysokoškolská pedagožka, bývalá poslankyně a první děkanka Podnikatelské fakulty VUT

3. JUDr. Robert Kerndl, ODS
náměstek primátorky města Brna

4. Libor Zábranský, bez politické příslušnosti
majitel hokejového klubu HC Kometa Brno

5. Ing. Petr Kratochvíl, ODS
radní pro dopravu

6. RNDr. Jiří Herman, Ph.D., bez politické příslušnosti
ředitel Gymnázia Brno, třída Kpt. Jaroše

7. Bc. Tomáš Aberl, TOP 09
předseda TOP 09 Brno, IT vývojář, parkurový jezdec

8. Ing. Andrea Pazderová, ODS
místostarostka MČ Brno-Královo Pole, předsedkyně Finančního výboru ZMB

9. Ing. David Grund, ODS
radní pro investice

10. Mgr. Vladan Krásný, ODS
starosta MČ Brno-Starý Lískovec

11. Ing. David Trllo, ODS
zastupitel města Brna, ekonom

12. Ing. Pavel Urubek, TOP 09
jednatel společnosti, konzultant energetických projektů

13. JUDr. Michal Chládek, MBA, ODS
zastupitel města Brna, ředitel společnosti

14. JUDr. PhDr. Martin Příborský, EMLE, ODS
místostarosta MČ Brno-Líšeň, právník

15. Kristýna Černá, ODS
uvolněná zastupitelka pro oblast marketingu a cestovního ruchu

16. MUDr. Dagmar Seidlová Ph.D., TOP 09
primářka ARO na Obilním trhu, radní MČ Brno-Židenice

17. Ing. Pavel Jankůj, ODS
zastupitel města Brna, poradce ministra dopravy

18. Bc. Igor Fučík, MBA, ODS
zastupitel MČ Brno-Žabovřesky, ekonom

19. Mgr. Jindřich Vobořil, ODS
ředitel Společnosti Podané ruce o.p.s., národní protidrogový koordinátor

20. MgA. Stanislav Moša, bez politické příslušnosti
ředitel Městského divadla Brno