9. května 2022

CNN Prima News: Putinovi se nedaří. Den vítězství byl zajímavý tím, co vše se nekonalo

(CNN Prima News) Na ruské přehlídce ke Dni vítězství chyběl náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov i letectvo. I to zarazilo europoslance Alexandra Vondru (ODS). V pořadu K věci také připomněl, že prezident Vladimir Putin nevyhlásil očekávanou mobilizaci. Jedno ho ale nepřekvapilo. Pondělní přehlídka k výročí druhé světové války se nesla v duchu lží a popírání historie, řekl Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Putinův projev se nesl v duchu mobilizace ruské veřejnosti ve prospěch operace. Aby se to ruskému prezidentovi podařilo, zarámoval lež a falšoval historii,“ popsal v pořadu K věci Alexandr Vondra. Reagoval tak projev ruského prezidenta k výročí konce druhé světové války.

Největší lží je podle Vondry snaha režimu, který vykazuje znaky fašismu, poukazovat na Ukrajince jako na pomyslné neonacisty. „Zloděj říká: ‚Chyťte zloděje!‘ Vyplývá to z toho, že se jim vůbec nedaří plnit cíle, které si Kreml stanovil,” sdělil dále europoslanec.

I proto byla pondělní ruská přehlídka jiná hned z několika důvodů. „Byla zajímavá tím, co se nekonalo nebo kdo se slavnosti nezúčastnil,“ podotkl Alexandr Vondra s tím, že na slavnostním aktu chyběl například ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov.

„Vrchní velitel je zraněný. Chybělo také letectvo, protože většina leteckých prostředků je vázaná k válce. Nekonala se ani očekávaná mobilizace nebo vyhlášení války,“ vyjmenoval. Podle expertů by totiž právě Den vítězství byl ideální událostí pro vyhlášení války.

Doposud válku Putin nazývá jen speciální operací. V pondělním projevu útok na Ukrajinu označil za správné rozhodnutí. „Viděli jsme, jak se rozvíjí vojenská infrastruktura, jak začaly pracovat stovky zahraničních poradců, pravidelně přicházely dodávky nejmodernějších zbraní ze zemí NATO. Nebezpečí rostlo každým dnem. Rusko zasadilo preventivní úder agresi. Bylo to vynucené, včasné a jediné správné rozhodnutí. Rozhodnutí svrchované, silné a samostatné země,“ řekl například.

Kreml přitom vysílal signály, že pondělní slavnost by měla rámovat vítězství na Donbasu. „Nic se nekonalo, absence letectva byla zdůvodněna špatným počasím. Putin neříká pravdu, Rusko má letectvo, které by mělo být schopno operovat v každém počasí, v minulosti to nebyl problém. Nemají ho ale dostatečné množství,“ sdělil Vondra. Podle něj je většina techniky vázaná nejen ve válce na Ukrajině ale i v Sýrii.

Ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že Putinův projev byl adresován směrem do Ruska, protože většina obyvatel musí být na jeho straně. Ruský prezident by ale podle expertů měl mluvit i směrem „ven“. To se spíše daří jeho ukrajinskému protějšku.

„Ukrajina brání svobodu a je odhodlána nepolevit. Volodymyr Zelenskyj má schopnost oslovovat svobodomyslnější část světa. Propagandu a mediální přízeň jasně vyhrává Zelenskyj, i když i on cílí na domácí veřejnost,“ dodal Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec