5. května 2022

Výročí Pražského povstání: I slovo je zbraň

(www.senat.cz) Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila, který pronesl dne 5. května 2022 před budovou Českého rozhlasu při příležitosti 77. výročí Pražského povstání a konce druhé světové války.

Vážení veteráni, vážení vojáci, vážená předsedkyně Poslanecké sněmovny, vážení místopředsedové Parlamentu České republiky, vážená paní ministryně, vážení ústavní činitelé, dámy a pánové, všichni zúčastnění,

Dnes si připomínáme, že uplynulo 77 let od doby, kdy Praha povstala, kdy desetitisíce lidí postavilo 1 600 barikád, aby bojovali za svobodu. Kdy zhruba 3 000 lidí své životy za svobodu a v boji proti nacismu položilo. Je nutné a správné a pro budoucnost důležité, abychom jim vzdali úctu, abychom jim poděkovali a abychom si to pamatovali. Abychom poděkovali i všem osvoboditelům. Je to důležité a v dnešní době zvláště významné.

Události kolem Českého rozhlasu nám také dávají ještě jednu zprávu a tou je, že slovo je zbraň. Byla to slova Českého rozhlasu, která způsobila, že se desetitisíce, statisíce lidí postavili v boji za svobodu, za nezávislost, v boji proti nacismu, proti fašismu, proti útlaku. A to, že slovo je zbraň, platilo nejen v roce 1945, ale ještě více a silněji to platí dnes.

To, že slovo je zbraň vidíme, když mluví prezident Zelenskyj a říká nám: „Pomozte nám v našem boji za územní celistvost, svobodu a suverenitu.“ Já jsem hrdý na Česko, českou vládu a české občany, že na to slyší a velmi za to děkuji.

To, že slovo je zbraň, je také cítit, když slyšíme dezinformace, když někdo vyslovuje bláboly o tom, že neví, zda ty fotografie zastřelených civilistů v Buči jsou pravdivé. Ano, jsou pravdivé. Já jsem tam byl. Ruští vojáci tam stříleli civilisty i děti.

To, že slovo je zbraň platí, i když nám někdo říká, že nevadí, když budeme žít na úkor budoucnosti. Proto to prosím berme vážně.

Hlavním úkolem je přece udělat všechno proto, abychom svobodnou a demokratickou budoucnost zachovali pro ty, kteří jsou nám nejdražší – pro naše děti a pro naše vnučata. A je potřeba, abychom proto slova správně používali. Abyste proto slova správně používali. Aby pravda vítězila.

Sláva ochráncům svobody a demokracie. Hrdinům sláva. Děkuji.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR