5. září 2012

Rok opata Víta Bohumila Tajovského pokračuje

Rok zasvěcený želivskému opatu Vítu Bohumilu Tajovskému, od jehož narození uplynulo letos 100 let, pokračuje celý rok v želivském premonstrátském klášteře.

První zářijový den došlo ke slavnostnímu vysvěcení pamětní desky před jeho rodným domem v Klanečné, místní části Havlíčkova Brodu.

 Před jeho rodným dům se přišlo poklonit tomuto vzácnému člověku kolem jednoho sta lidí.

Byli zde jeho příbuzní, představitelé veřejného života, želivského kláštera, Klubu českých turistů, Konfederace politických vězňů, osobní přátelé.

 „Očím jsi odešel, v srdcích jsi zůstal a láska zůstala, ta smrti nezná,“ citovala při své řeči básníka Reynka poslankyně Jana Fischerová

„Všichni jsme se shodli na tom, že osobnosti našeho kraje, jako je např. opat Vít Tajovský, básník a grafik Bohuslav Reynek, malíř Jan Zrzavý a další, si zaslouží velkou pozornost, zapsali se do naší historie, v srdcích nám stále zůstanou. Bez znalosti historie bychom ani nemohli žít přítomností a vytvářet budoucnost,“ pokračuje poslankyně.

Vít Bohumil Tajovský se narodil 3. března 1912 v Klanečné u Havlíčkova Brodu. Ve 22 letech se stal novicem u želivských premonstrátů a byl vysvěcen na kněze. Želivským opatem byl zvolen jako šestatřicetiletý v lednu 1948. Už v lednu 1950 v souvislosti s tzv. číhošťským zázrakem byl ale zatčen a v dubnu ve vykonstruovaném procesu odsouzen na 20 let vězení za velezradu, vyzvědačství a organizování ozbrojeného převratu. Podmínečně propuštěn byl v rámci amnestie v roce 1960.

Z vězení se opat Tajovský vrátil s podlomeným zdravím a žil v Havlíčkově Brodě, kde pracoval mj. jako dělník a topič, protože mu byl odebrán státní souhlas k výkonu veřejné duchovní služby. Do Želiva, kde byla v té době psychiatrická léčebna, se znovu vrátil až v roce 1993, aby pomohl opravit zdevastovanou památku a spolu se členy své znovusjednocené komunity obnovil v klášteře premonstrátský řádový život. V roce 1995 byl Tajovskému udělen za celoživotní postoje Řád Tomáše Garrigue Masaryka a také čestný doktorát americké univerzity v De Pere. Zemřel v klášteře 11. prosince 1999 ve věku 87 let.

Havlíčkobrodský odbor KČT vyznačil letos nově turistickou trasu přímo s odbočkou k rodnému domu opata Víta Tajovského.

Jana Fischerová