22. dubna 2022

Blesk.cz: Zdecimovaná kultura trpí i po covidu, lidé nechodí. Chystám další balík pomoci

(www.blesk.cz) Proticovidová opatření v Česku skončila a lidé se mohou po dvou letech opět vydat za kulturou bez omezení, zájem o kulturní akce ale stagnuje, upozornil v pořadu Epicentrum ministr kultury Martin Baxa (ODS). Lidé se stále bojí nákazy a zrušená povinnost roušek odrazuje především starší věkové skupiny. Zasaženým podnikatelům by měl pomoct státní kompenzační balíček, předchozí šéf resortu s nimi podle ministra dostatečně nekomunikoval.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Někteří lidé se i poté, co byla zrušena protipandemická opatření, stále bojí účasti na kulturních akcích, řekl v Epicentru Martin Baxa. „Ve chvíli, kdy se zrušilo rozhodnutí nosit respirátory na představení, tak část starších návštěvníků tam přestala chodit, protože si na ty respirátory zvykli a považovali to za způsob ochrany,“ konstatoval ministr. „Velmi pomalu nabíhá poptávka po velkých kulturních akcích, jako jsou ty různé masové koncerty, které byly mockrát přeložené. Ta situace není úplně snadná.“

Dodal, že kromě rušení omezení se vláda snaží vycházet vstříc umělcům také formou kompenzací. „Ten vládní balíček covidových podpor, kde je zahrnuta i kultura, si myslím, že hodně pomůže podnikatelům v kultuře, kteří byli zasažení,“ dodal Baxa.

V pořadu se vyjádřil i ke kritice svého předchůdce Lubomíra Zaorálka (ČSSD), toho v posledních dvou letech obviňovaly mnohé podniky kulturního průmyslu na základě nedostatečné finanční pomoci. „Já se s těmi, řekněme, velkými hráči na poli tohoto kulturního byznysu setkal. Nebylo to pro ně úplně běžné, že by byli v kontaktu s ministerstvem kultury,“ uvedl a naznačil tak, že Zaorálek s podniky v době své působnosti téměř vůbec nekomunikoval.

„Ale já mám za to, že můj úřad se zabývá kulturou v celé šíři, to znamená, že vedle filharmonie, Národního divadla a dalších organizací se musí věnovat i těm, kteří v kultuře podnikají. Právě oni se zmiňovali o tom pomalém náběhu, velmi vítali to, že byla rychle zrušena ta opatření,“ pokračoval Martin Baxa. Invaze na Ukrajinu ale úplnou obnovu průmyslu ještě opět zpomalí.

„Měli jsme zahájenou debatu i o některých opatřeních, která by ještě pomoci mohla, ale to vlastně přerušila ukrajinská krize, takže já myslím, že se v dohledné době s nimi setkám znovu a že se o tom dál budeme bavit. Ale prostě 24. února se změnil svět, tak to může mít i nějaké dopady,“ doplnil ministr.

Martin Baxa

ministr kultury
místopředseda strany
poslanec PČR
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení