13. dubna 2022

Rusko nás zatáhlo do války Vrběticemi

(Lidové noviny) Šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) je přesvědčen, že se nebude opakovat situace z roku 2008, kdy byl po masivní antikampani odmítnut záměr na umístění amerického radaru v Brdech. „Mění se bezpečnostní situace a trollové a skupiny typu ‚Ne základnám‘, napojené bezprostředně na Rusy a jejich prostředníky, fungovat nebudou. Atmosféra se změnila,“ řekl LN Žáček.

Posílila by podle vás případná přítomnost vojáků USA u nás, o čemž chce jednat ministryně obrany Jana Černochová s americkým ministrem obrany, bezpečnost Česka?

Podle mne by to velmi výrazně posílilo bezpečnost České republiky. Podívejme se na naše přátele na Slovensku, kteří šli podobnou cestou. Diskutovali o tom na politické úrovni těsně před vypuknutím konfliktu na Ukrajině. Dnes tam můžeme posílat kontingent, v jehož čele stojí Armáda České republiky (mnohonárodnostní bojové uskupení NATO včetně vojáků USA, kterému velí Češi – pozn. red.). Jak v NATO, tak i s odborníky z USA debatujeme o tom, že by měla být v Evropě zprůchodněna osa západ–východ pro případné přesuny vojsk. Nejen u nás se tomu kdekdo vysmíval. Najednou ale máme za humny konflikt obrovského rozsahu. Případná základna USA, o níž zatím nevíme, protože je to na začátku, by měla být součástí našeho závazku o kolektivní obraně a obranných plánů NATO. Ostatně nejvíce vojáků a techniky na východním křídle aliance dodává americká strana. Mohli bychom z týlu podporovat přátele na Slovensku a v Polsku.

Myslíte si, že by otázka případné americké základny mohla být spojena i s pořízením moderních zbraní z USA?

Nemohu říci, jak to bude vypadat, protože bude záležet na dohodě. Podívejme se ale na Slovensko. Raketový komplet S-300 už je na Ukrajině, kde s jeho pomocí budou bojovat Ukrajinci. Systém bude zajišťovat ochranu ukrajinského nebe před ruskými letadly a raketami. NATO bylo ale okamžitě schopné to Slovensku nahradit za několik amerických protiletadlových systémů Patriot. Je dramatická doba. Nemůžeme čekat, až něco projde klasickým akvizičním procesem. Musíme reagovat rychle. Největší zbraňové systémy jsou schopné dodat, a vědí to i Němci či Finové, Američané. Evropa přepočítává svou závislost na dalších subjektech, kterých se válka dotkla. Nejspolehlivějším partnerem jsou nyní USA.

Vicepremiér Ivan Bartoš z Pirátů říkal, že je otázka americké základny pro něj novinka. Marian Jurečka už mluvil o konkrétních místech pro základny. Víte, kdy a kde se zrodil nápad o vyjednání dvoustranné smlouvy s USA o obranné spolupráci?

Má to delší historii. Hovořil o tom Alexandr Vondra už na kongresu ODS v Ostravě v roce 2018. Je potřeba to probrat s partnery v koalici i s opozicí. Na druhou stranu to, že je to vůbec možné, musí vykopnout ministryně obrany. Ideálně s partnery z druhé strany Atlantiku. Beru to tak, že v neveřejných i veřejných diskusích hledáme formu reakce na šílený konflikt rozpoutaný Ruskem.

Vy jste o záběru ministryně Černochové věděl?

To je dobrá otázka. Věděl jsem, že se vede nějaká diskuse, která by řešila náš závazek vůči NATO a posilování kolektivní obrany. Nyní musí vláda rozjet politickou diskusi, co je reálné. Za sebe říkám, že podporuji tuto ideu. Přijde mi to jako velmi výrazné posílení české i alianční obrany. Nesouhlasím s ruskými trolly, kteří tvrdí, že by základna na nás upoutala větší pozornost. My už dávno jsme v pozornosti Ruské federace. Rusko nás zavleklo do války na Ukrajině v roce 2014, kdy agresivním válečným aktem vyhodilo do povětří muniční sklad ve Vrběticích. Zahynuli při tom čeští občané.

Neobáváte se vyhrocené debaty, která před lety probíhala ohledně umístění amerického radaru v Brdech?

Myslím si, že se společnost posunula. Vladimir Putin dal naší konstrukci bezpečnosti ránu na solar. Zločinná agrese a válečné zločiny spáchané na Ukrajině ruskými vojáky, kteří se neúspěšně snaží vymazat tuto zemi z mapy, nás musí vést k reakci. Co se týká debaty o radaru, tehdy jsme přeci věděli, že je antikampaň placená ruskými zpravodajskými službami přes ruské trolly. Dnes je v Česku ruská zpravodajská síť celkem nicotná a nepracuje jako tenkrát. Ruští zpravodajští důstojníci, kteří pracovali pod diplomatickým krytím, jsou masově vypovídaní z celé EU. To si před konfliktem nikdo nedovedl představit. Mění se bezpečnostní situace a trollové a skupiny typu "Ne základnám", napojené bezprostředně na Rusy a jejich prostředníky, fungovat nebudou. Atmosféra se změnila. Jsem přesvědčen, že se ta situace opakovat nebude.

(Autor: Martin Shabu)

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek