12. dubna 2022

ČRo Plus: Byl by hřích nesnažit se o americkou základnu v Česku, formality stranou

(ČRo Plus) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) oznámila, že chce po Velikonocích při jednáních v USA otevřít téma americké základny v Česku. Ministerstvo obrany upřesnilo, že Spojené státy o základnu nepožádaly. „Iniciativa Česka je na místě. Byl by hřích se nesnažit, závažná politická chyba,“ míní poslanec Pavel Žáček (ODS).

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle Pavla Žáčka by základna v Česku měla být, podobně jako tomu je na Slovensku, uzpůsobená pro přijímání spojenecké americké vojenské techniky a techniky dalších států NATO. „A aby tam mohli na základě dohody trávit výcvik, případně nějakou další činnost vojáci, zejména američtí,“ říká předseda sněmovního bezpečnostního výboru.

Není čas na formality

Důvod, proč by Česko nemělo samo přijít s nápadem zřídit na svém území základnu, i když o ní Spojené státy zatím nepožádaly, Žáček nevidí.

„V souvislosti s tím, co se děje na Ukrajině, v souvislosti s naprosto šílenou agresí Putina a ozbrojených sil Ruské federace, se změnilo paradigmata všeho na celém světě tak, že celý svět bude jiný. I naše opatření budou muset být jiná. A když naši partneři na východní hranici členských států NATO, respektive Evropské unie, hledají, jak rychle se posílit, nevidím důvod, proč bychom se my nesnažili posílit. Nejde jen o posílení naší národní bezpečnosti, ale kolektivní bezpečnosti, to jsou spojené nádoby. Čili byl by hřích se nesnažit. Byla by to závažná politická chyba,“ míní poslanec.

Podle Žáčka americká přítomnost v Česku bezpečnost země posílí.

„Je to zcela jednoznačné. Bude sem upřena pozornost americké administrativy, diplomacie, ale zejména ozbrojených sil. Bude zde vytvořen hub, který by byl vyzbrojen za americké peníze. Byla by to možnost přijímat moderní americkou techniku i dalších států NATO. Prostě to, co po nás spojenci a Američané dlouhou dobu chtěli – zajistit třeba průchodnost Česka,“ naznačuje poslanec ODS.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek