9. dubna 2022

Hlavní zprávy CNN Prima News

(CNN Prima News) Hostem hlavní zpravodajské relace Hlavní zprávy CNN Prima News byl v živém vstupu premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Ve vysílání je teď s námi premiér
Petr Fiala. Dobrý večer, pane premiére. Na úvod mi dovolte, abych poblahopřál dnešní obhajobě křesla předsedy ODS. A teď k otázce. Ministr dopravy Martin Kupka přišel s nápadem, že by mladí od 17 let mohli mít řidičský průkaz na auto. Je to jen jeho nápad nebo jste to nějakým způsobem projednávali na vládě a proč vlastně bych takové změně mělo dojít?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Zdravím vás i diváky. Děkuji samozřejmě za blahopřání. Ano, je to v tuto chvíli nápad ministerstva dopravy, který jsme ještě neprojednávali na vládě. Ale je v řadě směrů určitě rozumný. Ukazují to zkušenosti ze zahraničí, kde něco takového zavedli a přispívá to k bezpečnosti silničního provozu právě proto, že mladí lidé získají více zkušeností, než sami začnou jezdit.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Ve svém projevu jste řekl, že vláda v nejbližších týdnech představí pětiletý projekt na zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Co si pod tím máme představit?


Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
To je velmi důležité. My se musíme zbavit energetické závislosti na fosilních surovinách z Ruska. Ta závislost je pro nás nebezpečná a dlouhodobě neudržitelná. Sami vidíte, co to dělá i s cenami energií. Nejde to udělat ze dne na den. Ale chci, aby vláda připravila realistický plán, který nás během pěti let této závislosti zbaví. Určitě to musí být nějaká kombinace rozvoje jaderné energetiky, obnovitelných zdrojů a jiných dodávek plynu, zkapalněného plynu. Tohle všechno musíme realisticky zkombinovat tak, abychom měli dobrý energetický mix do budoucna, který by zajistil jak energetickou bezpečnost, tak rozumné ceny energií pro naše občany a firmy.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Pan premiére, kongres skončil. Co vás jako
Petra Fialu, pokud něco, z lidského hlediska nejvíc potěšilo?

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Mě potěšila spousta věcí. Ta energie, to nadšení, ta důvěra. Ale pokud má jmenovat jednu věc, co mě lidsky potěšila, tak je to velká účast mladých lidí a podpora mladých členů
Občanské demokratické strany a jejich zápal. V tom si myslím, že je budoucnost naší strany a vlastně i dobrá budoucnost kvalitní politiky v České republice.

Roman ŠEBRLE, moderátor:
Tolik premiér a staronový
předseda ODS Petr Fiala. Děkuji vám. Hezký večer.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Hezký večer.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS