9. dubna 2022

Televizní noviny: Volební kongres Občanské demokratické strany

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na tn.cz.

Martin POUVA, moderátor:
Nejsilnější vládní stranu dál povede současný premiér
Petr Fiala. Na kongresu ODS pro něj hlasovalo 510 delegátů z 534. Zbývajících 24 hlasů bylo neplatných.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Prvním místopředsedou dál zůstává ministr financí
Zbyněk Stanjura. Delegáti volili nejen nové vedení, ale také slavili to, že po dlouhých osmi letech nejsou v opozici.

Marek BRUNA, redaktor:
Premiér
Petr Fiala vede ODS od roku 2014 poté, co strana dosáhla historicky nejhoršího výsledku ve sněmovních volbách. Od té doby se toho ale hodně změnilo a ODS je nejsilnější vládní stranou. Nebylo tedy překvapením, že místo v čele strany dnes Fiala obhájil.

Petr FIALA, premiér a předseda strany /ODS/:
Je to mimořádně silný mandát. Velice si toho vážím, čekají nás těžké okamžiky, myslím si, že je důležité, že mám takovouto podporu.

Marek BRUNA, redaktor:
Fiala neměl žádného protikandidáta stejně jako první místopředseda
Zbyněk Stanjura. Ten se dnešního sjezdu nemohl zúčastnit kvůli izolaci.

Zbyněk STANJURA, ministr financí, 1. místopředseda strany /ODS/:
Moc mě mrzí, že v tuto chvíli nemohu být mezi vámi. Člověk míní a covid mění.

Marek BRUNA, redaktor:
Dvoudenní kongres se nesl ve vítězném duchu.
Občanští demokraté se totiž na konci loňského roku vrátili po osmi letech v opozici zpátky do vládních lavic. Uvolněná atmosféra byla cítit i v projevech ministrů.

Pavel BLAŽEK, ministr spravedlnosti /ODS/:
Já mám dnes narozeniny, tak vám chci poděkovat, že vás tolik přijelo na moje narozeniny. Myslím, že takto plný sál měl naposledy soudruh Stalin.

Marek BRUNA, redaktor:
Na kongres
ODS přijeli dnes i ostatní předsedové stran vládní koalice Ivan Bartoš, Vít Rakušan, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka. Všichni ve svých projevech vyjádřili podporu Petru Fialovi a chválili si spolupráci. Třicátého kongresu občanské demokracie se dnes zúčastnil i ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis. Ten vyzdvihl Fialu především kvůli jeho účasti na jednání s ostatními premiéry a prezidentem Zelenským přímo na Ukrajině.

Jevhen PEREBYJNIS, velvyslanec Ukrajiny v Česku:
Je mi ctí pracovat v zemi, jejímž premiérem je
Petr Fiala.

Marek BRUNA, redaktor:
Dalšími místopředsedy
ODS se stali ministr kultury Martin Baxa, ministr dopravy Martin Kupka, europoslanec Alexandr Vondra a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Marek Bruna, televize Nova.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
A ve vysílání teď vítáme znovuzvoleného
předsedu Občanské demokratické strany, premiéra Petra Fialu.

Martin POUVA, moderátor:
Dobrý večer, pane premiére. Řešili jste na sjezdu i kandidáta
ODS na prezidenta? Mluví se o šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Můžete nám to potvrdit?

Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer, my jsme se na sjezdu samozřejmě zabývali i tou otázku prezidentského kandidáta, ale nemluvili jsme v tuto chvíli o konkrétních jménech. My se tomu věnujeme opravdu důkladně, bavíme se o tom i s našimi partnery z koalice SPOLU. I v rámci všech pěti stran vládní koalice je nám jasné, že potřebujeme postavit silného, kvalitního kandidáta, který bude dobře reprezentovat občany České republiky. Ale jméno vám v tuto chvíli ještě neřeknu.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pane premiére, vláda chce Česko do pěti let zbavit energetické závislosti na Rusku. Můžete nám prozradit nějaké konkrétní kroky, které budete dělat?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Toto je velice důležité. Já jsem oznámil, že chci, aby vláda předložila během několika týdnů jasný konkrétní plán, jak se během pěti let zbavíme energetické závislosti na Rusku. Je to důležité, není to úkol jenom pro Českou republiku, je to úkol i pro země Evropské unie. Všichni víme, že něco takového musíme udělat. Pro Českou republiku to konkrétně znamená budovat dál náš energetický mix, který bude postaven na jaderné energetice, na silnější přítomnosti obnovitelných zdrojů, a musíme také nahradit ten zdroj plynu, který jde nyní jenom z Ruska nebo dominantně z Ruska, i z jiných zemí a musíme také více využívat zkapalněný plyn. To všechno jsou úkoly. Já bych chtěl, aby vláda během několika týdnů skutečně představila jasnou koncepci, podle které se bude Česka republika v příštích letech, pokud jde o energetiku, řídit. Potřebujeme mít bezpečnou energetiku a potřebujeme mít takovou energetiku, která zajistí přiměřeně levnou energii pro naše občany a naše firmy.

Martin POUVA, moderátor:
Pane premiére, já to chápu, ale přece jenom to, co jste nám nastínil, tak to je běh na hodně dlouhou trať. Dá se to do těch pěti let, o kterých jste hovořil, zvládnout?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Musíme to zvládnout. Ta energetická závislost na Rusku je nebezpečná nejenom geopoliticky, ale vidíte, co to dělá i s cenami energií. Takhle to opravdu nejde dál. Některé ty kroky se dají udělat rychle. Například to, abychom měli více obnovitelných zdrojů, například fotovoltaiku na střechách, ať už veřejných budov, nebo soukromých domů. Zahájili jsme tendr na dostavbu Dukovan, takže i tady jsme se posunuli kupředu. Musíme vyjednávat s dalšími partnery o dodávkách plynu z jiných zdrojů. Musíme se bavit o výstavbě terminálu na zkapalněný plyn a těch plynovodů, které ho k nám přivedou. To všechno musíme dělat. A opravdu není na co čekat, těch 5 let je realistický termín, ale čím dřív se té závislosti na Rusku zbavíme, tím to bude lépe jak pro Českou republiku, tak pro Evropu.

Martin POUVA, moderátor:
Pane premiére, ještě jedna důležitá otázka. Ministryně obrany Černochová v rozhovoru pro Deník N naznačila, že je ve hře jednání o americké základně v Česku. Je to reálné?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Občanská demokratická strana dlouhodobě podporuje transatlantickou vazbu. Jsme si jisti, že naši bezpečnost nelze jinak zajistit než úzkou spoluprací v rámci Severoatlantické aliance i se Spojenými státy. Tohle je samozřejmě jedna z cest. To, co se děje teď, je výrazné posilování východního křídla Severoatlantické aliance, to je v našem zájmu. Debaty o něčem takovém, jako je základna, to vyžaduje celou řadu dalších kroků před tím, není to jenom rozhodnutí vlády, takovou věc by musely schválit obě komory našeho Parlamentu. Ale musíme hledat všechny cesty, jak zajistit bezpečnost českých občanů, jak posílit naši obranyschopnost, protože všichni vidíme, co se děje na východ od nás, a my musíme udělat všechno pro to, abychom se nemohli stát terčem ruské agrese.

Martin POUVA, moderátor:
Chápu to správně, že s Amerikou o tom budete jednat?


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Musíme jednat i o těchto věcech, i o dalších věcech. Tohle není jediná věc, která zajistí naši obranu. Musíme i sami na tom pracovat. Naše vláda se hlásí k tomu závazku zvýšit výdaje na obranu na 2 % HDP nejpozději do roku 2025. Už teď se podílíme na posílení východního křídla NATO, pro Českou republiku je určitě ocenění a čest, že budeme velet té jednotce, kterou teď NATO vytváří na Slovensku, a to jsou všechno kroky, které naši obranu a naši bezpečnost posilují. A v tom budeme pokračovat.

Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka:
Pane premiére, děkujeme za váš čas a přejeme hezký zbytek večera.


Petr FIALA, předseda vlády a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání a pěkný večer všem divákům.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS