6. dubna 2022

Senátorský klub ODS a TOP 09: Vyzýváme prezidenta k abdikaci

(www.ods.cz) Na dnešním jednání Senátu předloží senátoři klubu ODS a TOP 09 návrh usnesení, které reaguje na udělení milosti prezidentem Milošem Zemanem pro Miloše Baláka a vyzývá prezidenta k abdikaci. Senátoři se budou zabývat také válkou na Ukrajině nebo balíčkem k migraci a dalšími evropskými tisky.

„Na dnešní a zítřejší schůzi se budeme zabývat několika evropskými tisky. Troufám si tvrdit, že zejména dnes dopoledne budeme probírat velice důležité dokumenty. Jedná se o balíček k migraci, který reaguje na počínání Běloruska v nedávných měsících, zneužívání a dovoz migrantů ve vztahu k schengenskému prostoru. Další tisky se zabývají městskou mobilitou, akčním plánem na podporu dálkové železniční dopravy, rozšířením transevropské mobilní sítě a zejména plynovým balíčkem, který řeší nové vodíkové plynové potrubí. V tomto znění, předloženém Evropskou unií, vidíme problém, ale balíček jako celek vítáme. Dále budou zařazeny dva nové body. Bod, který se bude věnovat rozhodnutí pana prezidenta k udělení milosti a bod, který bude řešit aktuální situaci na Ukrajině, především poslední dění v Buči,“ sděluje předseda senátorského klubu Zdeněk Nytra.

„Milostí, kterou prezident České republiky Miloš Zeman udělil Miloši Balákovi dne 26. 3. 2022, došlo ke zpochybnění základních principů právního státu. Senát by měl vyzvat prezidenta České republiky Miloše Zemana k abdikaci,“ říká senátorka Miroslava Němcová.

„Z mého pohledu prezident Zeman znevažuje Ústavu České republiky a dělá z ní cár papíru. Je potřebné na tuto situaci velmi silně reagovat, proto navrhujeme usnesení, které prezidenta vyzývá k abdikaci. Jsem přesvědčen, že by prezident Zeman měl opustit svůj úřad,“ říká senátor Tomáš Třetina.