31. března 2022

Boj s vysokými cenami paliv a energií musí být uvážený a kompetentní. Populismus lidem nepomůže

(www.ods.cz) Dosavadní vládní kroky směrem k řešení vysokých cen pohonných hmot a energií dnes po jednání sněmovního hospodářského výboru podpořil jeho předseda Ivan Adamec. Současně zdůraznil, že další postup je třeba pečlivě vážit, především s ohledem na sociální dopady, které bude mít nepříznivý vývoj cen zásadních komodit po ruské invazi na Ukrajinu na české firmy a domácnosti. Jednání hospodářského výboru k ekonomické situaci v energetice a cenové problematice pohonných hmot se zúčastnil i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ten poslancům mimo jiné prezentoval balíček 13 bodů, které mají za cíl řešit okamžité dopady ruské agrese a současně přispět k dlouhodobému posílení energetické soběstačnosti Česka.

„Je dobře, že vláda nenaskakuje na rychlá a zbrklá řešení, která mohou ve výsledku způsobit ještě větší problémy. Dobrým příkladem špatného řešení jsou regulatorní zásahy maďarské vlády, které vedly k hodinovým frontám na čerpacích stanicích a akutnímu nedostatku paliv. Boj s vysokými cenami pohonných hmot a energií musí být uvážený a kompetentní. Populismus lidem nepomůže,“ uvedl předseda hospodářského výboru Ivan Adamec. Podle něj přesto nelze situaci s rostoucími cenami benzínu a nafty podceňovat a je třeba zvažovat další kroky, které tvrdé dopady rostoucích cen na domácnosti i firmy ztlumí. Uvítal proto, že vláda zvažuje další opatření pro případ zhoršení situace.

Ivan Adamec se vyjádřil také k hrozbě zastavení dodávek plynu do ČR. „Po ruské invazi na Ukrajinu jsme se ocitli ve zcela bezprecedentní situaci, která nemá v poválečné historii obdobu, a navíc je téměř nemožné odhadovat její další vývoj. Této situaci čelíme společně se všemi evropskými státy, které jsou stejně jako my z velké části závislé na dovozu ruského plynu a nyní jsou nuceny tento zdroj nahradit. Česká republika nemůže přijímat izolovaná řešení. Musí se aktivně účastnit jednání na evropské půdě a vyjednávat taková konkrétní opatření, která nám pomohou překonat vlastní limity, jež v energetice máme. Třeba už jen tím, že jako vnitrozemský stát nemáme k dispozici terminál na zkapalněný plyn jako možnou náhradu,“ je přesvědčený Adamec.

Vyzdvihuje proto význam následného českého předsednictví EU. „Díky předsednictví bude mít česká vláda unikátní možnost ovlivnit priority, kterými se bude Evropská unie zabývat. Mezi ně musí patřit podpora jaderné energie, která představuje stálý zdroj energie a kterou v Česku umíme vyrábět, energetická bezpečnost a celkové fungování trhu s energiemi, včetně revize systému emisních povolenek,“ dodává Adamec.

Diskusi se zástupci příslušných resortů a experty z oblasti energetiky chce Ivan Adamec iniciovat na parlamentní půdě pravidelně.

Mgr. Ivan Adamec

poslanec PČR