29. března 2022

Blesk.cz: Rusko bude muset stáhnout vojska. Ať už s Putinem, nebo bez něj

(www.blesk.cz) Předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Pavel Žáček (ODS) má jasno: Vladimir Putin politicky prohrál a Rusko svá vojska bude muset stáhnout. To, za jakých okolností k tomu dojde, si ale netroufá odhadovat. Očekává ale zásadní proměnu země, které se v tuto chvíli nedají věřit ani snahy o mírové rozhovory.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Aktivitám Ruska v rozhovorech s Ukrajinou nelze věřit. Za Rusko vždy dorazí nějaká skupina třetí až čtvrté úrovně. Putin, kdyby podal ruku svému protivníkovi, tak by se ponížil. Je v koutě, ten konflikt politicky prohrál,“ hodnotí Pavel Žáček s tím, že ústupky ze strany Ukrajiny by byly za těchto okolností nesmysl: „Nedovedu si představit, že by dneska Ukrajina při té silné podpoře Západu řekla ano na úplnou demilitarizaci, nebo neutralitu. Ani referendum během války udělat nejde. Už jen proto, že velká část Ukrajinců je kvůli válce mimo zemi,“ dodává.

„Jsem přesvědčený, že Rusko bude dohnáno k tomu vyklidit celé území Ukrajiny, ať už s Putinem v čele, nebo bez něj. Bude to obrovský šok, který zapříčiní změnu tamního režimu. Putin tímto skončil, přecenil své síly,“ říká poslanec a bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů. Přesto to podle jeho slov ještě chvíli potrvá: On je schopen obětovat další tisícovky vojáků a kusů techniky, jen aby obhájil ten obrovský debakl přes ruským publikem.“

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek