28. března 2022

Polední televizní noviny: Přístup české vlády k válce na Ukrajině

(TV Nova) Hostem zpravodajské relace TV Nova Polední televizní noviny byl v živém vstupu předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček.

Celý rozhovor s Pavlem Žáčkem můžete zhlédnout na TN.cz.

Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka:
Situaci na Ukrajině sleduje po celý den kolega Martin Čermák ve vysílání TN Live. S hostem probere, jaký je přístup české vlády k válce na Ukrajině. Martine, máte slovo.

Martin ČERMÁK, redaktor:
Hezké poledne. Ano, já tady už ve vysílání vítám člena bezpečnostního výboru
Poslanecké sněmovny Pavla Žáčka, zdravím vás. Dobré poledne. Témata, která teď řešíte na bezpečnostním výboru. Týkají se spíše migrační vlny do České republiky nebo souvisejí spíše právě s konfliktem na Ukrajině?

Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Dobrý den. Myslíte, čím se budeme zabývat tento týden?

Martin ČERMÁK, redaktor:
Ano, jestli ta témata teď v poslední době jsou zaměřená spíše na situaci v České republice spojenou s migrační vlnou nebo na situaci na Ukrajině?


Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já si myslím, že to je tak půl na půl. Pochopitelně se budeme zabývat bezpečnostní situací, co to vlastně znamená ta migrační vlna, jaké jsou výhledy v České republice a bezprostředním okolí, to znamená zejména na Slovensku, v Polsku například. Ale pochopitelně to klíčové, ty klíčové informace, které musíme dostat například o délce konfliktu, o jeho intenzitě, tak ty musíme dostat z Ukrajiny, čili zajímáme se u našeho bezpečnostní aparátu, získáváme informace ve vztahu bezprostředně k tomu, co se děje na Ukrajině.

Martin ČERMÁK, redaktor:
Změnilo se něco po summitu NATO a Evropské unie v tom přístupu, máte třeba nějakou novou agendu, kterou teď musíte řešit?


Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Já myslím, že se potvrdila ta agenda NATO, tzn. posilování východního křídla. Myslím si, že v tom jsme a naše vláda velmi aktivní. Jednak budujeme tu jednotku, která bude mít sídlo na Slovensku, tu Battle Group, nicméně vede diskuse o tom, o tom, jakým způsobem bychom byli schopni ještě podpořit i některé další aktivity, které se prostě týkají té široké, řekl bych, fronty té naší východní hranice mezi Estonskem a Rumunskem. Myslím si, že je velmi aktivní teď ta diplomacie uvnitř NATO a kromě toho, kromě té podpory vojenské i humanitární, kterou každý stát NATO dělá sám za sebe a vlastně i našim partnerům na Ukrajině dodává potřebný materiál.

Martin ČERMÁK, redaktor:
Vy jste zmínil to posilování východního křídla, jak aktuální je vyslání třeba českých vojáků na nějakou takovouto misi na východ?


Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
My jsme vlastně už hlasovali minulý týden, vlastně už obě komory našeho parlamentu završily ten proces, který je dán ústavou, zákony o vyslání našich vojáků v zahraničí. Převezmeme zodpovědnost za to bojové uskupení, které bude mířit na Slovensko, dostali jsme tu důvěru nejen od hostitelské země, ale také od NATO. Bude to vícenárodní nebo mnohonárodnostní jednotka. Myslím si, že to bude úkol číslo 1 pro naši armádu, pochopitelně, pochopitelně také naše předsunutá přítomnost v baltských zemích, zanedlouho tam vlastně znovu odletí naše gripeny, ale diskutujeme i o dalších možnostech, protože ta linie ta Red line, jak ji nazýváme, ta je velmi dlouhá a určitě, co po nás budou chtít partneři, co my budeme schopni nabídnout, tak to nabídneme.

Martin ČERMÁK, redaktor:
Pane Žáčku, velice děkujeme a přejeme klidný den.


Pavel ŽÁČEK, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost /ODS/:
Hezký den.

Martin ČERMÁK, redaktor:
A ve vysílání TN Live pokračujeme celý den až do 19:30, tak se dívejte.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek