21. března 2022

Válka nezmění jen Rusko, ale celý svět. Imploze Putinova režimu může být hrozivá

(FORUM 24) Poslanec za ODS Pavel Žáček v rozhovoru pro FORUM 24 stručně hodnotí podstatu aktuálních společenských témat a odpovídá na základní otázky, které rezonují společností. Historik a bývalý novinář komentuje význam cesty premiéra Petra Fialy do Kyjeva, mlčení prezidenta Miloše Zemana i možné dopady, které by válka na Ukrajině mohla mít.

Jak hodnotíte cestu premiéra Petra Fialy do Kyjeva?

Cesta Petra Fialy, respektive tří středoevropských premiérů, měla obrovský význam. Znamenala novou formu komunikace vrcholových představitelů států Evropské unie a zároveň členských států NATO s politickým vedením Ukrajiny. Nikoliv prostřednictvím videokonferencí, ale z očí do očí. Daly se tak zjevně komunikovat i některé záležitosti, které videohovory či telefonické hovory neumožňují. Byla to podle mého názoru hozená rukavice Vladimiru Putinovi, když do Kyjeva, centra ukrajinského odporu, na nějž jeho jednotky neúspěšně útočí, přijede takto důležitá návštěva. Navíc šlo obrovskou podporu ukrajinským obráncům i ukrajinským civilistům.

Naopak když se podíváte na chování prezidenta Zemana, který v aktuální situaci spíše mlčí, na premiérovu cestu doposud nereagoval, jak jej hodnotíte?

Jak by se měl dnes Miloš Zeman zachovat, když jeden z jeho politických partnerů na východě, kremelský diktátor Putin, je dnes agresorem, válečným zločincem, jehož ozbrojené síly napadly svrchovaný sousední stát, ničí celá města, vesnice, infrastrukturu a zabíjí civilisty, včetně žen a dětí? Jde o fatální debakl proruské vlivové politiky pražského Hradu. Ruská federace se navíc po válce propadne o desítky let zpět, nebude již hrát takovou roli v evropské politice jako dosud, přestane být alternativním partnerem, kterým byla dosud. Prezident bude muset dělat všechno pro to, aby přehlušil své minulé vazby – a vazby svého okolí – na Putina, aby mohl do konce svého mandátu hrát ještě alespoň nějakou roli v politice. Asi v tom hraje roli takt, že už žádnou podporu do voleb nepotřebuje. Zapomenout na jeho subverzní politickou roli, útoky na české bezpečnostní autority, zprostředkovanou podporu ruských imperiálních ambicí, potažmo dokonce – jak dnes víme – válečných ambicí, ovšem nemůžeme.

Jaký dopad by válka mohla mít na Českou republiku? Hrozí nám nějaké nebezpečí?

Válka je strašná. Navíc nikdy neskončí tak, jak si to útočník naplánoval. Putinova válka proti Ukrajině změní nejen Rusko, ale celou Evropu, celý svět. Její politický, vojenský, ekonomický či ekologický dopad ohrožuje všechny, nejen Českou republiku. Jak v rámci Evropské unie, tak Severoatlantické aliance musíme prokázat odolnost, ale také odhodlanost, připravenost se bránit. A v maximální míře pomoci hrdinným ukrajinským obráncům, kteří bojují za nás. Musíme být připraveni i na situace, které si dnes neumíme představit, nevylučuji i naši asistenci na Ukrajině. Imploze Putinova režimu může být hrozivá.

Jakou pomoc by měla Česká republika ještě poskytnout a je doposud reakce dostatečná?

Česká republika díky nové vládě dělá, co může. Neodpustím si komentář, co bychom dělali, kde bychom byli, kdyby zde stále ještě vládnul Andrej Babiš, zmítající se mezi Východem a Západem a vydíraný prezidentem Zemanem. Procházejí se dnes veškeré sklady s vojenským i humanitárním materiálem, vláda vše posílá na Ukrajinu.

Dopravili jsme tam kromě lehkých zbraní dokonce i ruční protiletadlové komplety, tedy přesně to, co ukrajinští obránci potřebují. Pokud by šlo poslat i vrtulníky Mi-24, poslal bych i je. Ale uvědomuji si určité politické limity, které vyplývají z našeho členství v NATO. Jsem ovšem přesvědčen o tom, že s kulminací ruské agrese se toto paradigma bude měnit.

Jak hodnotíte chování nejen české vlády, ale zejména „obyčejných“ lidí, kteří prokazují obrovskou solidaritu vůči Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům?

Naše vláda funguje přesně, jak má, stále jí podporuje většina politické sféry, tedy kromě některých ruských vlivových agentů a trollů, a podporuje ji také většina obyvatelstva. Všichni si uvědomujeme, kdo a za jakých okolností nám sem posílá statisícové vlny uprchlíků. Nemáme jinou možnost než to zvládnout. A my to zvládneme. Až válka skončí a Putinova vojska se budou muset vrátit zpět do Ruska, pomůžeme Ukrajincům v rámci Evropské unie vybudovat novou Ukrajinu.

(Autor: Kateřina Herodesová)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek